Evenementen worden geladen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is geweest.

Kleuteruniversiteit inspiratiedag Alkmaar 7 november 2015

7 november 2015 @ 09:00 - 15:00

| €115

25/08/2015: Sorry, we zitten vol! We kunnen helaas geen nieuwe aanmeldingen meer accepteren. Houd  de website in de gaten voor nieuwe inspiratiedagen in de toekomst!

Op zaterdag 7 november 2015 is er weer een Kleuteruniversiteit inspiratiedag – de leukste studiedag van het jaar! Kleuteruniversiteit bundelt de krachten van echte praktijkmensen met elk een eigen specialiteit en biedt een inspiratiedag voor kleuterleerkrachten. De onderwerpen van de workshops zijn zeer uiteenlopend, voor ieder wat wils. Bedoeld om je te informeren, enthousiasmeren en praktisch van aard zodat je direct aan de slag kunt met jouw groep.

Deze keer is de locatie van de inspiratiedag de basisschool De Vlieger in Alkmaar. We hebben weer een leuk programma voor je:Programma en dagindeling

09:00 – 09:30 – inloop
09:30 – 09:40 – welkom + uitleg
09:40 – 10:40 – inspiratieronde 1
10:40 – 11:00 – pauze
11:00 – 12:00 – inspiratieronde 2
12:00 – 12:45 – broodjeslunch
12:45 – 13:45 – inspiratieronde 3
13:45 – 15:00 – lezing & signeersessie van het schrijversduo Marianne Busser & Ron Schröder!
15:00 afsluiting

bussesrschroderWelke workshops zijn er?

Je kunt op deze dag 3 workshops bijwonen in ‘inspiratierondes’. Hierbij kun je kiezen uit het volgende aanbod:


digitaal150

Workshop A – De kleuterleerkracht in de cloud (door Marije Smit – JufMarije.nl)

Tijdens deze workshop laat Marije leerkrachten in aanraking komen met allerlei mogelijkheden van ICT en het internet bij kleuters. Ze laat zien hoe je als leerkracht internetbronnen effectief kunt organiseren en hoe ICT onderdeel wordt van het klassenmanagement.


themaalgemeen150

Workshop B – Slimme kleuters (door Bianca Oldenbeuving – Lespakket.net)

Een kleuter met een grote ontwikkelingsvoorsprong beheerst soms al bij binnenkomst de basisstof van groep 1. Hoe kun je zo’n kind herkennen in je groep? Wat bied je deze slimme kleuters aan, zodat ook zij zich verder kunnen ontwikkelen? Wat vraag je van hen, en wat juist niet? En hebben we het over ‘een ontwikkelingsvoorsprong’ of ‘hoogbegaafd’? Antwoord op deze vragen krijg je in de Inspiratieronde ‘slimme kleuters’. Bianca Oldenbeuving is leerkracht in een kleutergroep, specialist hoogbegaafdheid en eigenaar van de website www.lespakket.net.


woordenschat150

 Workshop C – Speel je wijs! Woordenschat en drama  (door Janneke van Kammen – JufJanneke.nl)

Woordenschatonderwijs is belangrijk! Beschikken over een ruime woordenschat zorgt ervoor dat je gemakkelijker leert. Maar om nu steeds woordkaarten te flitsen of droge oefeningen aan te bieden om de woordenschat te verrijken, is nou niet bepaald inspirerend. Hoe breng je het op een speelse manier zodat het toch een stevige impuls aan het woordenschatonderwijs geeft? In deze workshop geeft Juf Janneke praktische tips en inspirerende lesideeën waarbij de koppeling van woordenschat naar drama wordt gemaakt. Deze workshop is voor iedereen die jonge kinderen actief en op een creatieve manier wil ondersteunen en stimuleren in hun woordenschat- en spelontwikkeling.


natuur_techniek150

Workshop D – Natuur en Techniek voor kleuters (door Henrike van den Hurck van Kleuterklasse.nl)

Na de succesvolle workshop ‘De Tovenaarsleerling’ is het tijd voor een nieuw avontuur!

In deze workshops duik je in de wereld van ‘Bang Mannetje’, het boek van Mathilde Stein en Mies van Hout waarover Henrike een project schreef. Wie het weblog van Henrike kent, weet dat ze graag vakoverstijgend werk en daardoor meerdere ontwikkelingsgebieden tegelijk aan bod laat komen. In deze workshop legt ze uit hoe een les over de vogelspin, begint bij natuuronderwijs, uitmondt als een meet- en telactiviteit.

De lievelingsbloemenbroek van Bang Mannetje is aanleiding tot het verkennen van patronen maar staat tegelijkertijd symbool voor de herwonnen dapperheid van onze held uit het boek. En zo neemt Henrike jou en jouw groep mee door het Wilde Woeste Woud, terwijl we spelenderwijs kennis maken met natuur, techniek, beweging, taal en rekenen. Ga mee op ontdekkingsreis door het Wilde Woeste Woud, maak kennis met zijn allerverschrikkelijkste, harige, vreselijke inwoners en overwin je angst!


digitaal150

Workshop E – Kleuters & Apps (door Sander Gordijn – MeesterSander.nl)

Op welke manier kun je apps inzetten bij de kleuters? Op deze vraag geeft Sander Gordijn (kleutermeester & ICT-Coördinator) antwoord in deze workshop. Hij neemt je mee naar zijn kleuterklas en vertelt over eigen ervaringen met de iPad in de onderbouw. Na afloop ken je educatieve apps en verschillende werkvormen met apps om gelijk mee aan de slag te gaan in je eigen groep.


mindmap150

Workshop F – Mindmappen met kleuters (door Rianne Hofma – MindmappenMetKleuters.nl)

“Een mindmap is een visueel diagram dat gebruikt wordt om informatie vast te leggen en te organiseren op een manier die past bij hoe onze hersenen van nature werken” (citaat Tony Buzan). Mindmappen met kleuters is Rianne’s specialiteit. Het ligt misschien niet direct voor de hand, maar ook voor kleuters zijn er voldoende mogelijkheden om ze van mindmapping te laten profiteren. Het visualiseren van woorden zorgt ervoor dat kleuters in staat zijn om mindmaps te ‘lezen’. Ze zet deze werkvorm met name in bij woordenschatontwikkeling en begrijpend luisteren. Ben jij ook nog steeds op zoek naar een succesvolle manier om begrijpend luisteren in jouw kleutergroep op een hoger niveau te brengen? Rianne werkt inmiddels al een aantal jaren met mindmaps. Ze merkt dat haar leerlingen enthousiast zijn, een andere luisterhouding ontwikkelen en beter scoren. In deze workshop vertelt zij hoe zij dit in haar groep aanpakt. Daarnaast neemt zij ter inspiratie een flink aantal uitgewerkte voorbeelden mee.


engels150

Workshop G – Lowbudget Engels met kleuters (door Sanne Ramakers – JufSanne.com)

Kinderen leren makkelijk een tweede taal, dat is algemeen bekend. Steeds meer scholen beginnen met Engels op de basisschool voor kleuters. In Inspiratieronde Lowbudget Engels met kleuters laat Sanne zien dat Engels eenvoudig te integreren is in het dagelijkse programma zonder de hulp van een methode. Wat komt er aan bod:

– Hoe maak je gebruik van de materialen die aanwezig zijn in jouw klas?
– Hoe kun je eenvoudig aansluiten bij het thema van dat moment?
– Hoe kun je muziek en internet inzetten om Engels aan kinderen te leren?

Sanne wijst je de weg naar een succesvol Engels aanbod in de klas, zelfs als je de Engelse taal zelf niet heel goed beheerst. Engels is leuk! Just do it! (deze workshop is voornamelijk interessant is als je nog geen Engels geeft, maar dit wel zou willen doen)


muziek150

Workshop H – Muziek met kleuters (door Jeroen Schipper – bekend van o.a. Rood Rood Mannetje en Daar komt de boogieman)

Kleuters zijn de hele dag aan het leren en aan het spelen. Muziek is bij uitstek een gebied waarin die twee activiteiten samenkomen. In deze workshop komen diverse activiteiten aan bod waarbij kinderen al spelend ‘stiekem’ van alles leren. Op het gebied van muziek; o.a. luistervaardigheid, stemontwikkeling en gevoel voor melodie en ritme. Wanneer je het geven van muziekonderwijs leuk maar soms lastig vindt, is deze workshop echt iets voor jou. Jeroen geeft je handige tips, leuke muzieksuggesties die direct toepasbaar zijn in jouw groep. Mocht je een instrument spelen, dan nodigt Jeroen je uit om deze mee te nemen.


boeken2

 Workshop I – Werken met prentenboeken (door Liesbeth Rosendaal van Patsboem! Educatief)

Er is veel te doen rondom leesbevordering. We moeten voorlezen, voorlezen en voorlezen. Eerlijk gezegd, dat weten wij al. Want met kleuters doen we elke dag niet anders. Maar weet je dat je met voorlezen ook meteen aan de wieg staat van het begrijpend lezen? Als je bewuste keuzes maakt in je aanbod, doe je in één klap aan leesbevordering, boekpromotie en begrijpend lezen/begrijpend luisteren. In deze workshop laat ik je zien hoe je hoe je (tijdens het voorlezen) begrijpend luisteren direct toepast in je groep, zonder veel voorbereiding.

Ook gaan we kijken, bladeren en lezen in stapels heel goede voorleesboeken: op papier én digitaal. Die boeken zijn dan toevallig ook nog heel geschikt voor de aanstaande Kinderboekenweek …


sociaal_emotioneel150

Workshop J – Kinderen beter leren begrijpen (door Eveline Ruitenberg, Speltherapeut – KinderenBeterBegrijpen.nl)

Kinderen vertellen veel. Ze praten soms de oren van je hoofd. Maar versta je wel alles wat ze zeggen? Hun woordenschat is beperkt en het herkennen van gevoelens, laat staan het uiten ervan, is nog lastig… De meeste communicatie verloopt non-verbaal. Het is dus heel belangrijk dat je verstaat wat kinderen zeggen zónder woorden. Door hun spel, lichaamstaal en tekeningen te gebruiken, leer je kinderen beter kennen, sluit je makkelijker bij hen aan en pik je belangrijke signalen sneller op.

Eveline Ruitenberg van Kinderen beter begrijpen vertelt je over het belang van spel, lichaamstaal en kindertekeningen en hoe je dit toepast in de praktijk. Ze heeft meer dan 20 jaar ervaring in het werken met kinderen waarvan de laatste 7 jaar als speltherapeut.Kosten en aanmelden

25/08/2015: Sorry, we zitten vol! We kunnen helaas geen nieuwe aanmeldingen meer accepteren. Houd  de website in de gaten voor nieuwe inspiratiedagen in de toekomst!

Deelname aan de dag kost EUR 115,- waarbij BTW, lunch, koffie, thee en koek zijn inbegrepen. Aanmelden/toegangskaarten aanschaffen kan eenvoudig en zonder extra kosten gewoon via onze webwinkel (zie onderaan deze pagina). Je kunt je ook ‘op rekening’ inschrijven voor deze dag, er geldt dan een toeslag van EUR 7,95 (administratiekosten) per bestelling.  Aanmelden gaat dan via email, waarna je school een factuur ontvangt voor het aantal deelnemers. Let op dat de factuur voldaan moet zijn vóór de inspiratiedag, anders kun je niet deelnemen! Wil je je ‘op rekening’ aanmelden? Stuur dan een email naar info@kleuteruniversiteit.nl en geef minimaal het volgende aan:

– Volledige naam deelnemer(s)
– Voorkeur workshops (geef per deelnemer 5 voorkeuren aan, zie hieronder)
– Naam en adres school (t.b.v. de factuur)
– emailadres(sen) en eventueel een telefoonummer waar we jullie kunnen bereiken.

Kleuteruniversiteit inspiratiedagen zijn gevalideerd door de registercommissie van registerleraar.nl. Deze activiteit is met 6 RU (registeruren) opgenomen onder activiteitnummer pzDMPTuta4.

pzDMPTuta4Workshop voorkeur

Tijdens de bestelling van je tickets voor deze dag kun je 5 voorkeuren opgeven (3 + 2 reserve) van welke workshops je wilt volgen. Geef dit (in de door jou gewenste volgorde) aan in het veld ‘Bestelling opmerkingen‘ bij het afrekenen. Koop je tickets voor meerdere bezoekers tegelijk? Geef dan voor alle bezoekers de volledige naam en een workshop voorkeursvolgorde door. Dit kan ook later per email via info@kleuteruniversiteit.nl . Op basis van je voorkeuren delen we je in bij 3 workshops. Ongeveer een week vóór de inspiratiedag ontvang je een email met de definitieve workshopindeling. Wees op tijd want vol = vol !

voorkeur

Gegevens

Datum:
7 november 2015
Tijd:
09:00 - 15:00
Kosten:
€115

Organisator

Kleuteruniversiteit
E-mail:
Website:
http://www.kleuteruniversiteit.nl

Locatie

Alkmaar
Sneeuwgansstraat 18, Alkmaar, 1826GP Nederland
+ Google Maps