Evenementen worden geladen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is geweest.

Kleuteruniversiteit inspiratiedag Almere 16 april 2016

16 april 2016 @ 09:00 - 17:00

| €125

19/02/2016: Sorry, we zitten vol! We kunnen helaas geen nieuwe aanmeldingen meer accepteren. Houd  de website in de gaten voor nieuwe inspiratiedagen in de toekomst!

Op zaterdag 16 april 2016 is er weer een Kleuteruniversiteit inspiratiedag – de leukste studiedag van het jaar! Kleuteruniversiteit bundelt de krachten van echte praktijkmensen met elk een eigen specialiteit en biedt een inspiratiedag voor kleuterleerkrachten. De onderwerpen van de workshops zijn zeer uiteenlopend, voor ieder wat wils. Bedoeld om je te informeren, enthousiasmeren en praktisch van aard zodat je direct aan de slag kunt met jouw groep.

Deze keer is de locatie van de inspiratiedag de basisschool het Kristal en de Dukdalf in Almere. We hebben weer een leuk programma voor je:Programma en dagindeling

09:00 – 09:30 – inloop
09:30 – 09:40 – welkom + uitleg
09:40 – 10:40 – inspiratieronde 1
10:40 – 11:00 – pauze
11:00 – 12:00 – inspiratieronde 2
12:00 – 12:45 – broodjeslunch
12:45 – 13:45 – inspiratieronde 3
13:45 – 15:00 – lezing & signeersessie van schrijver en illustrator Harmen van Straaten,
bekend van o.a. Spuit Elf, Super Jan, Fien en Tim en de boot naar Timboektoe.
15:00 afsluiting

harmenWelke workshops zijn er?

Je kunt op deze dag 3 workshops bijwonen in ‘inspiratierondes’. Hierbij kun je kiezen uit het volgende aanbod:


hoeken150

Workshop A – Verbeter je bouwhoek in 5 stappen (door Bianca Oldenbeuving – JufBianca.nl)

Hoe is het met jouw bouwhoek? Spelen de kinderen er graag? Weet jij hoe je het spel in deze hoek kunt begeleiden? Bianca van JufBianca.nl vertelt over de bouwhoek! In deze workshop gaan we kijken naar de stappen die we kunnen nemen om het spel in de bouwhoek te verbeteren. We bespreken de basisuitrusting, welke materialen je kunt toevoegen en hoe je verschillende vakgebieden kunt integreren. Kortom: we gaan bouwen aan de bouwhoek!


themaalgemeen150

Workshop B – Slimme kleuters (door Cora Hansen – SlimmeKleuters.nl)

Een kleuter met een grote ontwikkelingsvoorsprong beheerst soms al bij binnenkomst de basisstof van groep 1. Hoe kun je zo’n kind herkennen in je groep? Wat bied je deze slimme kleuters aan, zodat ook zij zich verder kunnen ontwikkelen? Wat vraag je van hen, en wat juist niet? En hebben we het over ‘een ontwikkelingsvoorsprong’ of ‘hoogbegaafd’? Antwoord op deze vragen krijg je in de workshop ‘slimme kleuters’. Cora Hansen heeft jarenlang lesgegeven aan een hoogbegaafdengroep ‘Slimme Kleuters’. Zij geeft door het hele land workshops aan schoolteams over het herkennen en begeleiden van kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong en is eigenaar van de website www.slimmekleuters.nl .


woordenschat150

 Workshop C – Speel je wijs! Woordenschat en drama  (door Janneke van Kammen – JufJanneke.nl)

Woordenschatonderwijs is belangrijk! Beschikken over een ruime woordenschat zorgt ervoor dat je gemakkelijker leert. Maar om nu steeds woordkaarten te flitsen of droge oefeningen aan te bieden om de woordenschat te verrijken, is nou niet bepaald inspirerend. Hoe breng je het op een speelse manier zodat het toch een stevige impuls aan het woordenschatonderwijs geeft? In deze workshop geeft Juf Janneke praktische tips en inspirerende lesideeën waarbij de koppeling van woordenschat naar drama wordt gemaakt. Deze workshop is voor iedereen die jonge kinderen actief en op een creatieve manier wil ondersteunen en stimuleren in hun woordenschat- en spelontwikkeling.


digitaal150

Workshop E – Kleuters & Apps (door Sander Gordijn – MeesterSander.nl)

Op welke manier kun je apps inzetten bij de kleuters? Op deze vraag geeft Sander Gordijn (kleutermeester & ICT-Coördinator) antwoord in deze workshop. Hij neemt je mee naar zijn kleuterklas en vertelt over eigen ervaringen met de iPad in de onderbouw. Na afloop ken je educatieve apps en verschillende werkvormen met apps om gelijk mee aan de slag te gaan in je eigen groep.


mindmap150

 Workshop F – Mindmappen met kleuters (door Rianne Hofma – MindmappenMetKleuters.nl)

“Een mindmap is een visueel diagram dat gebruikt wordt om informatie vast te leggen en te organiseren op een manier die past bij hoe onze hersenen van nature werken” (citaat Tony Buzan).

Mindmappen met kleuters is Rianne’s specialiteit. Het ligt misschien niet direct voor de hand, maar ook voor kleuters zijn er voldoende mogelijkheden om ze van mindmapping te laten profiteren. Het visualiseren van woorden zorgt ervoor dat kleuters in staat zijn om mindmaps te ‘lezen’. Ze zet deze werkvorm met name in bij woordenschatontwikkeling en begrijpend luisteren. Ben jij ook nog steeds op zoek naar een succesvolle manier om begrijpend luisteren in jouw kleutergroep op een hoger niveau te brengen? Rianne werkt inmiddels al een aantal jaren met mindmaps. Ze merkt dat haar leerlingen enthousiast zijn, een andere luisterhouding ontwikkelen en beter scoren. In deze workshop vertelt zij hoe zij dit in haar groep aanpakt. Daarnaast neemt zij ter inspiratie een flink aantal uitgewerkte voorbeelden mee.


engels150

Workshop G – Engels met kleuters (door Sanne Ramakers – JufSanne.com)

Kinderen leren makkelijk een tweede taal, dat is algemeen bekend. Steeds meer scholen beginnen met Engels op de basisschool voor kleuters. In de inspiratieronde Engels met kleuters laat Sanne zien dat Engels eenvoudig te integreren is in het dagelijkse programma zonder de hulp van een methode.

Sanne wijst je de weg naar een succesvol Engels aanbod in de klas, zelfs als je de Engelse taal zelf niet heel goed beheerst. Engels is leuk! Just do it! (deze workshop is voornamelijk interessant is als je nog geen Engels geeft, maar dit wel zou willen doen)


muziek150

Workshop H – Muziek met kleuters (door Jeroen Schipper – bekend van o.a. Rood Rood Mannetje en Daar komt de boogieman)

Kleuters zijn de hele dag aan het leren en aan het spelen. Muziek is bij uitstek een gebied waarin die twee activiteiten samenkomen. In deze workshop komen diverse activiteiten aan bod waarbij kinderen al spelend ‘stiekem’ van alles leren. Op het gebied van muziek; o.a. luistervaardigheid, stemontwikkeling en gevoel voor melodie en ritme. Wanneer je het geven van muziekonderwijs leuk maar soms lastig vindt, is deze workshop echt iets voor jou. Jeroen geeft je handige tips, leuke muzieksuggesties die direct toepasbaar zijn in jouw groep. Mocht je een instrument spelen, dan nodigt Jeroen je uit om deze mee te nemen.


drama150

Workshop I – De kleuterwereld verrijken met poppenspel (door Irma Smegen – SpeelJeWijs.com)

In deze workshop maak je kennis met de vele mogelijkheden van poppenspel in je groep, en krijg je kant-en-klare ideeën aangereikt om meteen mee aan de slag te gaan. Je krijgt antwoord op de volgende vragen:
• Hoe speel je met poppen voor kinderen?
• Wat zijn de mogelijkheden van verschillende vormen van poppenspel?
• Hoe maak je eenvoudig zelf (en met de kinderen) poppen?
• Hoe laat je kinderen spelen met poppen?
• Wat zijn de effecten van poppenspel in een kleutergroep?

Irma schreef drie boeken: ‘Speel je wijs woordenschat’, ‘Speel je wijs’ en ‘Speel je mee in Li La Land?’. In het laatste boek dat ze schreef in samenwerking met Marleen Vente vormt poppenspel de rode draad. Irma’s wortels liggen in het onderwijs en op dit moment geeft ze vooral workshops, opleidingen en lezingen en ontwikkelt ze nieuw educatief materiaal. Daarnaast is Irma docent drama bij ITEPS, de internationale PABO van Stenden.


hoeken150

Workshop J – Huishoek onder constructie! (door Tessel van der Linde – TesselVanDerLinde.nl)

Kinderen spelen graag in de huishoek maar laten daar vaak hetzelfde spel zien. In deze workshop krijg je praktische tips hoe jij het spel in de huishoek kunt verbeteren. Hoe verloopt de spelontwikkeling en wat hebben kinderen in een bepaalde fase nodig? Hoe kan je meespelen? Waar let je op en hoe pak je het vervolgens aan? Wat kan je praktisch veranderen om het spel in de hoek te verbeteren? Hoe kan je de hoek voor alle kinderen interessant maken en houden? In deze workshop krijg je praktische tips waarmee je direct in je eigen groep aan de slag kunt!


sociaal_emotioneel150

Workshop K – Kinderen beter leren begrijpen (door Eveline Ruitenberg, Speltherapeut – KinderenBeterBegrijpen.nl)

Kinderen vertellen veel. Ze praten soms de oren van je hoofd. Maar versta je wel alles wat ze zeggen? Hun woordenschat is beperkt en het herkennen van gevoelens, laat staan het uiten ervan, is nog lastig… De meeste communicatie verloopt non-verbaal. Het is dus heel belangrijk dat je verstaat wat kinderen zeggen zónder woorden. Door hun spel, lichaamstaal en tekeningen te gebruiken, leer je kinderen beter kennen, sluit je makkelijker bij hen aan en pik je belangrijke signalen sneller op. Eveline laat je aan de hand van veel praktijkvoorbeelden zien waar je naar moet kijken en hoe je de signalen moet interpreteren.

Eveline Ruitenberg van Kinderen beter begrijpen vertelt je over het belang van spel, lichaamstaal en kindertekeningen en hoe je dit toepast in de praktijk. Ze heeft meer dan 20 jaar ervaring in het werken met kinderen waarvan de laatste 7 jaar als speltherapeut.Kosten en aanmelden

19/02/2016: Sorry, we zitten vol! We kunnen helaas geen nieuwe aanmeldingen meer accepteren. Houd  de website in de gaten voor nieuwe inspiratiedagen in de toekomst!

Deelname aan de dag kost EUR 125,- waarbij BTW, lunch, koffie, thee en koek zijn inbegrepen. Aanmelden/toegangskaarten aanschaffen kan eenvoudig en zonder extra kosten gewoon via onze webwinkel (zie onderaan deze pagina). Je kunt je ook ‘op rekening’ inschrijven voor deze dag, er geldt dan een toeslag van EUR 7,95 (administratiekosten) per bestelling.  Aanmelden gaat dan via email, waarna je school een digitale factuur ontvangt voor het aantal deelnemers. Let op dat de factuur voldaan moet zijn vóór de inspiratiedag, anders is deelname niet mogelijk! Wil je je ‘op rekening’ aanmelden? Stuur dan een email naar info@kleuteruniversiteit.nl en geef minimaal het volgende aan:

– Voor- en achternaam deelnemer(s)
– Voorkeur workshops (geef per deelnemer 5 voorkeuren aan, zie hieronder)
– Naam en adres school (t.b.v. de digitale factuur)
– Emailadres(sen) van de deelnemers en eventueel een telefoonummer waar we jullie kunnen bereiken.

Kleuteruniversiteit inspiratiedagen zijn gevalideerd door de registercommissie van registerleraar.nl. Deze activiteit is met 6 RU (registeruren) opgenomen onder activiteitnummer pzDMPTuta4.

pzDMPTuta4Workshop voorkeur

Tijdens de bestelling van je tickets voor deze dag kun je 5 voorkeuren opgeven (3 + 2 reserve) van welke workshops je wilt volgen. Geef dit (in de door jou gewenste volgorde) aan in het veld ‘Bestelling opmerkingen‘ bij het afrekenen. Koop je tickets voor meerdere bezoekers tegelijk? Geef dan voor alle bezoekers de volledige naam en een workshop voorkeursvolgorde door. Dit kan ook later per email via info@kleuteruniversiteit.nl . Op basis van je voorkeuren delen we je in bij 3 workshops. Ongeveer een week vóór de inspiratiedag ontvang je een email met de definitieve workshopindeling en de laatste informatie. Wees op tijd want vol = vol !

voorkeur

Gegevens

Datum:
16 april 2016
Tijd:
09:00 - 17:00
Kosten:
€125

Organisator

Kleuteruniversiteit
E-mail:
Website:
http://www.kleuteruniversiteit.nl

Locatie

Almere
Makassarweg 68, Almere, 1335 Nederland
+ Google Maps