Evenementen worden geladen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is geweest.

Kleuteruniversiteit inspiratiedag Arnhem 7 maart 2015

7 maart 2015 @ 09:00 - 15:00

| €115

Op zaterdag 7 maart 2015 is er weer een Kleuteruniversiteit inspiratiedag – de leukste studiedag van het jaar! Kleuteruniversiteit bundelt de krachten van echte praktijkmensen met elk een eigen specialiteit en biedt een inspiratiedag voor kleuterleerkrachten. De onderwerpen van de workshops zijn zeer uiteenlopend, voor ieder wat wils. Bedoeld om je te informeren, enthousiasmeren en praktisch van aard zodat je direct aan de slag kunt met jouw groep.

Deze keer is de locatie van de inspiratiedag de basisschool De Arabesk in Arnhem. We hebben weer een leuk programma voor je:

04/03/2015: We zitten vol! We kunnen helaas geen nieuwe aanmeldingen meer accepteren. Houd de website in de gaten voor nieuwe inspiratiedagen in de toekomst. Programma en dagindeling

09:00 – 09:30 – inloop
09:30 – 09:40 – welkom + uitleg
09:40 – 10:40 – inspiratieronde 1
10:40 – 11:00 – pauze
11:00 – 12:00 – inspiratieronde 2
12:00 – 12:45 – broodjeslunch
12:45 – 13:45 – inspiratieronde 3
13:45 – 15:00 – lezing & signeersessie van Annemarie Bon en Gertie Jaquet, bekend van de boeken van Haas!
15:00 afsluiting

haasWelke workshops zijn er?

Je kunt op deze dag 3 workshops bijwonen in ‘inspiratierondes’. Hierbij kun je kiezen uit het volgende aanbod:


digitaal150

Workshop A – Kleuters in the Cloud (door Marije Smit van JufMarije.nl)

Tijdens deze workshop laat Marije leerkrachten in aanraking komen met allerlei mogelijkheden van ICT en het internet bij kleuters. Ze laat zien wat en waar er te vinden is in the cloud en hoe je je eigen interactief lesmateriaal kunt maken. Tevens laat ze je zien hoe je als leerkracht internetbronnen effectief kunt organiseren en hoe ICT onderdeel wordt van het klassenmanagement.


themaalgemeen150

Workshop B – Slimme kleuters (door Bianca Oldenbeuving van Lespakket.net)

Een kleuter met een grote ontwikkelingsvoorsprong beheerst soms al bij binnenkomst de basisstof van groep 1. Hoe kun je zo’n kind herkennen in je groep? Wat bied je deze slimme kleuters aan, zodat ook zij zich verder kunnen ontwikkelen? Wat vraag je van hen, en wat juist niet? En hebben we het over ‘een ontwikkelingsvoorsprong’ of ‘hoogbegaafd’? Antwoord op deze vragen krijg je in de workshop ‘slimme kleuters’. Bianca Oldenbeuving is leerkracht in een kleutergroep, specialist hoogbegaafdheid en eigenaar van de website www.lespakket.net.


tellen150

 Workshop C – Met rekenstapjes vooruit in groep 1 en 2 (door Alette Lanting van www.lantingrekenadvies.nl)

In kleutergroepen moeten kinderen kunnen spelen, maar we willen ze ook uitdagen tot leren. Uit onderzoek blijkt namelijk, dat de basis voor het latere rekenen al in groep 1 en 2 wordt gelegd. Hoe kunnen spelen en leren op een verantwoorde manier samenkomen? En wat vergt dit van de leerkracht? Hoe ziet de rekendidactiek er in deze groepen uit? We gaan in op de leerlijn tellen, het belang van structureren en hoe je dit op een speelse wijze kunt oefenen. Door het spelen van peilingspelletjes kun je observeren wat kinderen weten, begrijpen of kunnen. Aan het einde van deze workshop krijgt je het gespeelde peilingspel mee.


natuur_techniek150

Workshop D – Natuur en Techniek voor kleuters (door Henrike van den Hurck van Kleuterklasse.nl)

Er is een groot probleem in Tovenaarsland … Tovenaarsleerling Joris Kwistutnie heeft, helemaal per ongeluk, een speelgoeddraakje veranderd in een enorm drakenbeest! Hij roept de hulp in van de kinderen om de draak weer terug te toveren.

De Tovenaarsleerling is een verhalend ontwerp vol natuur, wetenschap en techniek voor jonge kinderen. Ben je niet technisch onderlegd of heb je geen groene vingers? Met de Tovenaarsleerling laat Henrike je zien hoe je op een simpele manier (zonder ingewikkelde materialen!) kunt werken aan de kerndoelen natuur, wetenschap en techniek. Dus grijp je toverstok, spring op een bezem en vlieg met me mee naar Tovenaarsland!


digitaal150

Workshop E – Kleuters & Apps (door Sander Gordijn van meestersander.nl)

Op welke manier kan je apps inzetten bij de kleuters? Op deze vraag geeft Sander Gordijn (kleutermeester & ICT-Coördinator) antwoord in deze workshop. Hij neemt je mee naar zijn kleuterklas en vertelt over eigen ervaringen met de iPad in de onderbouw. Na afloop ken je educatieve apps & verschillende werkvormen met apps om gelijk mee aan de slag te gaan in je eigen groep.


woordenschat150

Workshop F – Mindmappen met kleuters (door Rianne Hofma van mindmappenmetkleuters.nl)

“Een mindmap is een visueel diagram dat gebruikt wordt om informatie vast te leggen en te organiseren op een manier die past bij hoe onze hersenen van nature werken” (citaat Tony Buzan). Mindmappen met kleuters is Rianne’s specialiteit. Het ligt misschien niet direct voor de hand, maar ook voor kleuters zijn er voldoende mogelijkheden om ze van mindmapping te laten profiteren. Het visualiseren van woorden zorgt ervoor dat kleuters in staat zijn om mindmaps te ‘lezen’. Ze zet deze werkvorm met name in bij woordenschatontwikkeling en begrijpend luisteren. In deze workshop zal Rianne je aan de hand van diverse praktijk voorbeelden inspireren, zodat je ook in jouw kleutergroep met mindmappen aan de slag kunt!


engels150

Workshop G – Lowbudget Engels met kleuters (door Sanne Ramakers van JufSanne.com)

Kinderen leren makkelijk een tweede taal, dat is algemeen bekend. Steeds meer scholen beginnen met Engels op de basisschool voor kleuters. In Inspiratieronde Lowbudget Engels met kleuters laat Sanne zien dat Engels eenvoudig te integreren is in het dagelijkse programma zonder de hulp van een methode. Wat komt er aan bod:

  • Hoe maak je gebruik van de materialen die aanwezig zijn in jouw klas
  • Hoe kun je eenvoudig aansluiten bij het thema van dat moment
  • Hoe kun je muziek en internet inzetten om Engels aan kinderen te leren

Sanne wijst je de weg naar een succesvol Engels aanbod in de klas, zelfs als je de Engelse taal zelf niet heel goed beheerst. Engels is leuk! Just do it! (deze workshop is voornamelijk interessant is als je nog geen Engels geeft, maar dit wel zou willen doen)


themamuziek150

Workshop H – Muziek met kleuters (door Jeroen Schipper – bekend van o.a. Rood Rood Mannetje)

Kleuters zijn de hele dag aan het leren en aan het spelen. Muziek is bij uitstek een gebied waarin die twee activiteiten samenkomen. In deze workshop komen diverse activiteiten aan bod waarbij kinderen al spelend ‘stiekem’ van alles leren. Op het gebied van muziek; o.a. luistervaardigheid, stemontwikkeling en gevoel voor melodie en ritme. Wanneer je het geven van muziekonderwijs leuk maar soms lastig vindt, is deze workshop echt iets voor jou. Jeroen geeft je handige tips en leuke muzieksuggesties die direct toepasbaar zijn in jouw groep.

Mocht je een instrument spelen, dan nodigt Jeroen je uit om deze mee te nemen.


themaalgemeen150

Workshop I – Onderwijsgek op taal (door Marcel Schmeier van www.onderwijsgek.nl)

Door verhalen te vertellen, voor te lezen en te werken aan woordenschat, stimuleren we taal bij kleuters. Maar wat kunnen we nog meer doen om taal te bevorderen? In deze workshop krijg je antwoord op de volgende vragen:

  • Hoe vergroot je de betrokkenheid van jonge kinderen bij de inhoud van een prentenboek?
  • Welke luisterstrategieën helpen kleuters om hun luisterbegrip te vergroten?
  • En hoe kun je kleuters aanzetten tot nadenken en het leggen van verbanden bij verhalen?

Neem plaats in de kring en neem deel aan een inspirerende activiteit begrijpend luisteren. Aan de hand van een prentenboek zie je hoe je met jouw kleuters kunt werken aan het vergroten van hun luisterbegrip. Je leert hoe je als leerkracht hardop denkt over het verhaal en hoe je jouw leerlingen actief betrekt bij de inhoud. Na afloop ontvang je het voorbereidingsformulier, zodat je de activiteit ook in je eigen groep kunt uitvoeren. Marcel Schmeier, bekend van Onderwijsgek.nl, biedt je veel handzame en praktische suggesties waarmee je direct aan de slag kunt. Laat deze suggesties regelmatig terugkeren in jouw aanbod en je geeft de kinderen een stevige basis waarvan ze de rest van hun schoolcarrière profijt hebben. Want begrijpend lezen begint bij begrijpend luisteren.


 

motoriek150

 Workshop J – Motoriek: een kwestie van bewegen (door Hanneke van de Kamp)

Wat is het belang van spel bij het jonge kind voor zijn ontwikkeling? Waarom is een goede ontwikkeling van de motoriek zo belangrijk voor het ‘leren leren’? De digitale wereld maakt een belangrijk deel uit van ons leven. Waarom dan nog leren schrijven? Worden er te veel vaardigheden van kleuters verlangd?

In de onderbouw krijgt de cognitieve benadering steeds meer een belangrijke plaats. Dit gaat vaak ten koste van de motorische ontwikkeling. Terwijl motorische handelingen (grove en fijne) essentieel zijn om verbanden te leggen tussen de rechter- en linkerhersenhelft. Tevens beklijven onderwerpen beter door de combinatie van motorische en mentale benadering. Tijdens deze doe-workshop wil Hanneke je laten ervaren hoe ontwikkelingsgericht werken en motoriek op een eenvoudige manier samengaan.

Deze workshop wordt gegeven door Hanneke van de Kamp. Zij is werkzaam als Ambulant Begeleider en daarnaast heeft ze haar eigen bureau waarin ze kinderen begeleid met dyslexie en leer- en/of gedragsproblemen. Tevens coacht zij kinderen met faalangst.

 Kosten en aanmelden

We zitten vol! We kunnen helaas geen nieuwe aanmeldingen meer accepteren. Houd de website in de gaten voor nieuwe inspiratiedagen in de toekomst.

Deelname aan de dag kost EUR 115,- waarbij BTW, lunch, koffie, thee en koek zijn inbegrepen. Aanmelden/toegangskaarten aanschaffen kan eenvoudig en zonder extra kosten gewoon via onze webwinkel (zie onderaan deze pagina). Je kunt je ook ‘op rekening’ inschrijven voor deze dag, er geldt dan een toeslag van EUR 7,95 (administratiekosten) per bestelling.  Aanmelden gaat dan via email, waarna je school een factuur ontvangt voor het aantal deelnemers. Let op dat de factuur voldaan moet zijn vóór de inspiratiedag, anders kun je niet deelnemen! Wil je je ‘op rekening’ aanmelden? Stuur dan een email naar info@kleuteruniversiteit.nl en geef minimaal het volgende aan:

– Volledige naam deelnemer(s)
– Voorkeur workshops (geef per deelnemer 5 voorkeuren aan, zie hieronder)
– Naam en adres school (t.b.v. de factuur)
– emailadres(sen) en eventueel een telefoonummer waar we jullie kunnen bereiken.Workshop voorkeur

Tijdens de bestelling van je tickets voor deze dag kun je 5 voorkeuren opgeven (3 + 2 reserve) van welke workshops je wilt volgen. Geef dit (in de door jou gewenste volgorde) aan in het veld ‘Bestelling opmerkingen‘ bij het afrekenen. Koop je tickets voor meerdere bezoekers tegelijk? Geef dan voor alle bezoekers de volledige naam en een workshop voorkeursvolgorde door. Dit kan ook later per email via info@kleuteruniversiteit.nl . Op basis van je voorkeuren delen we je in bij 3 workshops. Ongeveer een week vóór de inspiratiedag ontvang je een email met de definitieve workshopindeling. Wees op tijd want vol = vol !

voorkeur

Gegevens

Datum:
7 maart 2015
Tijd:
09:00 - 15:00
Kosten:
€115

Organisator

Kleuteruniversiteit
E-mail:
Website:
http://www.kleuteruniversiteit.nl

Locatie

Arnhem
Meikers 3, Arnhem, 6846 HR Nederland
+ Google Maps