Evenementen worden geladen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is geweest.

Kleuteruniversiteit inspiratiedag Den Haag 5 september 2015

5 september 2015 @ 09:00 - 15:00

| €115

15/06/2015: Sorry, we zitten vol! We kunnen helaas geen nieuwe aanmeldingen meer accepteren. Houd  de website in de gaten voor nieuwe inspiratiedagen in de toekomst!

Op zaterdag 5 september 2015 is er weer een Kleuteruniversiteit inspiratiedag – de leukste studiedag van het jaar! Kleuteruniversiteit bundelt de krachten van echte praktijkmensen met elk een eigen specialiteit en biedt een inspiratiedag voor kleuterleerkrachten. De onderwerpen van de workshops zijn zeer uiteenlopend, voor ieder wat wils. Bedoeld om je te informeren, enthousiasmeren en praktisch van aard zodat je direct aan de slag kunt met jouw groep.  Bekijk ook de flyer:

flyer_den_haag

Deze keer is de locatie van de inspiratiedag de basisschool De Bras in Den Haag (Ypenburg). We hebben weer een leuk programma voor je: Programma en dagindeling

09:00 – 09:30 – inloop
09:30 – 09:40 – welkom + uitleg
09:40 – 10:40 – inspiratieronde 1
10:40 – 11:00 – pauze
11:00 – 12:00 – inspiratieronde 2
12:00 – 12:45 – broodjeslunch
12:45 – 13:45 – inspiratieronde 3
13:45 – 15:00 – lezing & signeersessie van Charlotte Dematons, bekend van o.a. De gele ballon, Nederland en Sinterklaas
15:00 afsluiting

charlotte_dematons_boekenWelke workshops zijn er?

Je kunt op deze dag 3 workshops bijwonen in ‘inspiratierondes’. Hierbij kun je kiezen uit het volgende aanbod:


digitaal150

Workshop A – De kleuterleerkracht in de cloud (door Marije Smit van JufMarije.nl)

Tijdens deze workshop laat Marije leerkrachten in aanraking komen met allerlei mogelijkheden van ICT en het internet bij kleuters. Ze laat zien wat en waar er te vinden is in ‘the cloud’ en hoe je je eigen interactief lesmateriaal kunt maken. Tevens laat ze je zien hoe je als leerkracht internetbronnen effectief kunt organiseren en hoe ICT onderdeel wordt van het klassenmanagement.


themaalgemeen150

Workshop B – Slimme kleuters (door Cora Hansen van slimmekleuters.nl)

Een kleuter met een grote ontwikkelingsvoorsprong beheerst soms al bij binnenkomst de basisstof van groep 1. Hoe kun je zo’n kind herkennen in je groep? Wat bied je deze slimme kleuters aan, zodat ook zij zich verder kunnen ontwikkelen? Wat vraag je van hen, en wat juist niet? En hebben we het over ‘een ontwikkelingsvoorsprong’ of ‘hoogbegaafd’? Antwoord op deze vragen krijg je in de workshop ‘slimme kleuters’. Cora Hansen heeft jarenlang lesgegeven aan een hoogbegaafdengroep ‘Slimme Kleuters’. Zij geeft door het hele land workshops aan schoolteams over het herkennen en begeleiden van kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong en is eigenaar van de website www.slimmekleuters.nl .


boeken2

 Workshop C – Boekenpret … en stiekem nog meer (door Liesbeth Rosendaal van Patsboem! Educatief)

Er is veel te doen rondom leesbevordering. We moeten voorlezen, voorlezen en voorlezen. Eerlijk gezegd, dat weten wij al. Want met kleuters doen we elke dag niet anders. Maar weet je dat je met voorlezen ook meteen aan de wieg staat van het begrijpend lezen? Als je bewuste keuzes maakt in je aanbod, doe je in één klap aan leesbevordering, boekpromotie en begrijpend lezen/begrijpend luisteren. In deze workshop laat ik je zien hoe je hoe je (tijdens het voorlezen) begrijpend luisteren direct toepast in je groep, zonder veel voorbereiding.
Ook gaan we kijken, bladeren en lezen in stapels heel goede voorleesboeken: op papier én digitaal. Die boeken zijn dan toevallig ook nog heel geschikt voor de aanstaande Kinderboekenweek …


natuur_techniek150

Workshop D – Natuur en Techniek voor kleuters (door Henrike van den Hurck van Kleuterklasse.nl)

Er is een groot probleem in Tovenaarsland … Tovenaarsleerling Joris Kwistutnie heeft, helemaal per ongeluk, een speelgoeddraakje veranderd in een enorm drakenbeest! Hij roept de hulp in van de kinderen om de draak weer terug te toveren.

De Tovenaarsleerling is een verhalend ontwerp vol natuur, wetenschap en techniek voor jonge kinderen. Ben je niet technisch onderlegd of heb je geen groene vingers? Met de Tovenaarsleerling laat Henrike je zien hoe je op een simpele manier (zonder ingewikkelde materialen!) kunt werken aan de kerndoelen natuur, wetenschap en techniek. Dus grijp je toverstok, spring op een bezem en vlieg met me mee naar Tovenaarsland!


digitaal150

Workshop E – Kleuters & Apps (door Sander Gordijn van meestersander.nl)

Op welke manier kan je apps inzetten bij de kleuters? Op deze vraag geeft Sander Gordijn (kleutermeester & ICT-Coördinator) antwoord in deze workshop. Hij neemt je mee naar zijn kleuterklas en vertelt over eigen ervaringen met de iPad in de onderbouw. Na afloop ken je educatieve apps en verschillende werkvormen met apps om gelijk mee aan de slag te gaan in je eigen groep.


mindmap150

Workshop F – Mindmappen met kleuters (door Rianne Hofma van mindmappenmetkleuters.nl)

“Een mindmap is een visueel diagram dat gebruikt wordt om informatie vast te leggen en te organiseren op een manier die past bij hoe onze hersenen van nature werken” (citaat Tony Buzan). Mindmappen met kleuters is Rianne’s specialiteit. Het ligt misschien niet direct voor de hand, maar ook voor kleuters zijn er voldoende mogelijkheden om ze van mindmapping te laten profiteren. Het visualiseren van woorden zorgt ervoor dat kleuters in staat zijn om mindmaps te ‘lezen’. Ze zet deze werkvorm met name in bij woordenschatontwikkeling en begrijpend luisteren. In deze workshop zal Rianne je aan de hand van diverse praktijk voorbeelden inspireren, zodat je ook in jouw kleutergroep met mindmappen aan de slag kunt!


engels150

Workshop G – Lowbudget Engels met kleuters (door Sanne Ramakers van JufSanne.com)

Kinderen leren makkelijk een tweede taal, dat is algemeen bekend. Steeds meer scholen beginnen met Engels op de basisschool voor kleuters. In Inspiratieronde Lowbudget Engels met kleuters laat Sanne zien dat Engels eenvoudig te integreren is in het dagelijkse programma zonder de hulp van een methode. Wat komt er aan bod:

  • Hoe maak je gebruik van de materialen die aanwezig zijn in jouw klas
  • Hoe kun je eenvoudig aansluiten bij het thema van dat moment
  • Hoe kun je muziek en internet inzetten om Engels aan kinderen te leren

Sanne wijst je de weg naar een succesvol Engels aanbod in de klas, zelfs als je de Engelse taal zelf niet heel goed beheerst. Engels is leuk! Just do it! (deze workshop is voornamelijk interessant is als je nog geen Engels geeft, maar dit wel zou willen doen)


themamuziek150

Workshop H – Zingen met kleuters (door Liesbeth van den Berg – Lekker zingen producties)

Zingen is leuk, zingen is gezond en zingen schept een band! Wil je tips over hoe je een lied kunt aanleren en hoe je een muziekles kunt maken rondom een lied? Wil je weten wat geschikt liedrepertoire is voor kleuters, op welke toonhoogte kleuters zingen en hoe je op een verantwoorde manier Youtube in de klas kunt gebruiken? Of wil je misschien ervaren wat de mogelijkheden van je eigen stem zijn? Tijdens deze praktische workshop gaan we samen aan de slag om deze vragen te beantwoorden.


woordenschat150

Workshop I – Speel je wijs! Woordenschat en drama (door Janneke van Kammen van jufjanneke.nl )

Woordenschatonderwijs is belangrijk! Beschikken over een ruime woordenschat zorgt ervoor dat je gemakkelijker leert. Maar om nu steeds woordkaarten te flitsen of droge oefeningen aan te bieden om de woordenschat te verrijken, is nou niet bepaald inspirerend. Hoe breng je het op een speelse manier zodat het toch een stevige impuls aan het woordenschatonderwijs geeft? In deze workshop geeft Juf Janneke praktische tips en inspirerende lesideeën waarbij de koppeling van woordenschat naar drama wordt gemaakt. Deze workshop is voor iedereen die jonge kinderen actief en op een creatieve manier wil ondersteunen en stimuleren in hun woordenschat- en spelontwikkeling.


tellen150

 Workshop J – Een goede rekenstart voor kleuters (door Marcel Schmeier van www.onderwijsgek.nl)

In deze workshop krijg je praktische activiteiten en ideeën aangereikt om te werken aan de rekenvoorwaarden, aansluitend bij de leefwereld van het jonge kind. Er is ruime aandacht voor handelend rekenen met echte materialen. De workshop is doorspekt met voorbeelden en foto’s uit kleuterklassen in heel Nederland. Als rode draad door de workshop lopen de belangrijkste domeinen en doelen van het rekenonderwijs in de kleutergroep. Theorie en praktijk worden op inspirerende wijze aan elkaar verbonden.


kunstzinnige_vorming150

 Workshop K – Emoties op papier (door kinderboekenschrijfster en illustrator Mies van Hout – bekend van Vrolijk, Vriendjes en Bang Mannetje)

Mies geeft een bijzondere workshop aan de hand van haar boek ‘Vrolijk’. Vrolijk gaat over emoties. Mies vertelt over de mogelijkheden van het boek in de klas. En ze geeft een toegankelijke tekenworkshop die ze ook altijd aan kinderen geeft. Je kunt ervaren hoe de tekenles verloopt zodat ze dat later op hun eigen manier kunnen toepassen in de klas. Door op een creatieve en kunstzinnige manier bezig te zijn met het onderwerp gevoelens, kan het inzicht van kinderen in zichzelf en elkaar op een positieve, speelse manier worden vergroot. Je gaat zelf aan de slag en krijgt dus les van dé Mies van Hout.Kosten en aanmelden

15/06/2015: Sorry, we zitten vol! We kunnen helaas geen nieuwe aanmeldingen meer accepteren. We overwegen een extra inspiratiedag in deze regio te organiseren in november 2015, stuur ons een email (info@kleuteruniversiteit.nl) als je daar interesse in hebt. Houd ook de website in de gaten voor nieuwe inspiratiedagen in de toekomst.

Deelname aan de dag kost EUR 115,- waarbij BTW, lunch, koffie, thee en koek zijn inbegrepen. Aanmelden/toegangskaarten aanschaffen kan eenvoudig en zonder extra kosten gewoon via onze webwinkel (zie onderaan deze pagina). Je kunt je ook ‘op rekening’ inschrijven voor deze dag, er geldt dan een toeslag van EUR 7,95 (administratiekosten) per bestelling.  Aanmelden gaat dan via email, waarna je school een factuur ontvangt voor het aantal deelnemers. Let op dat de factuur voldaan moet zijn vóór de inspiratiedag, anders kun je niet deelnemen! Wil je je ‘op rekening’ aanmelden? Stuur dan een email naar info@kleuteruniversiteit.nl en geef minimaal het volgende aan:

– Volledige naam deelnemer(s)
– Voorkeur workshops (geef per deelnemer 5 voorkeuren aan, zie hieronder)
– Naam en adres school (t.b.v. de factuur)
– emailadres(sen) en eventueel een telefoonummer waar we jullie kunnen bereiken.

Kleuteruniversiteit inspiratiedagen zijn gevalideerd door de registercommissie van registerleraar.nl. Deze activiteit is met 6 RU (registeruren) opgenomen onder activiteitnummer pzDMPTuta4.

pzDMPTuta4Workshop voorkeur

Tijdens de bestelling van je tickets voor deze dag kun je 5 voorkeuren opgeven (3 + 2 reserve) van welke workshops je wilt volgen. Geef dit (in de door jou gewenste volgorde) aan in het veld ‘Bestelling opmerkingen‘ bij het afrekenen. Koop je tickets voor meerdere bezoekers tegelijk? Geef dan voor alle bezoekers de volledige naam en een workshop voorkeursvolgorde door. Dit kan ook later per email via info@kleuteruniversiteit.nl . Op basis van je voorkeuren delen we je in bij 3 workshops. Ongeveer een week vóór de inspiratiedag ontvang je een email met de definitieve workshopindeling. Wees op tijd want vol = vol !

voorkeur

Gegevens

Datum:
5 september 2015
Tijd:
09:00 - 15:00
Kosten:
€115

Organisator

Kleuteruniversiteit
E-mail:
Website:
http://www.kleuteruniversiteit.nl

Locatie

Den Haag
Oeverwallaan 104, Den Haag, 2498 BZ
+ Google Maps