Evenementen worden geladen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is geweest.

Kleuteruniversiteit inspiratiedag Dordrecht 5 maart 2016

5 maart 2016 @ 09:00 - 15:00

| €125

16/10/2015: Sorry, we zitten vol! We kunnen helaas geen nieuwe aanmeldingen meer accepteren. Houd  de website in de gaten voor nieuwe inspiratiedagen in de toekomst!

Op zaterdag 5 maart 2016 is er weer een Kleuteruniversiteit inspiratiedag – de leukste studiedag van het jaar! Kleuteruniversiteit bundelt de krachten van echte praktijkmensen met elk een eigen specialiteit en biedt een inspiratiedag voor kleuterleerkrachten. De onderwerpen van de workshops zijn zeer uiteenlopend, voor ieder wat wils. Bedoeld om je te informeren, enthousiasmeren en praktisch van aard zodat je direct aan de slag kunt met jouw groep.

Deze keer is de locatie van de inspiratiedag de Beatrixschool in Dordrecht. We hebben weer een leuk programma voor je:Programma en dagindeling

09:00 – 09:30 – inloop
09:30 – 09:40 – welkom + uitleg
09:40 – 10:40 – inspiratieronde 1
10:40 – 11:00 – pauze
11:00 – 12:00 – inspiratieronde 2
12:00 – 12:45 – broodjeslunch
12:45 – 13:45 – inspiratieronde 3
13:45 – 15:00 – lezing & signeersessie van auteur en illustrator Guido van Genechten,
bekend van o.a. Rikki, Ijsje en de Wiebelbillenboogie.
15:00 afsluiting

guidoWelke workshops zijn er?

Je kunt op deze dag 3 workshops bijwonen in ‘inspiratierondes’. Hierbij kun je kiezen uit het volgende aanbod:


motoriek150

Workshop A – Reflexen en leren – schoolrijpheid in beweging (door Petra Keijzer-Rus – JouwLeerkracht.nl )

De ontwikkeling van baby tot kleuter is een bijzonder proces. Door primaire reflexen maakt het lichaam telkens nieuwe ontwikkelingsstapjes. Als er in dat proces iets hapert kunnen er (on)opvallende problemen ontstaan die gevolgen kunnen hebben voor het hele schoolleven van een kind.

Doordat reflexen actief blijven, kan het voor het kind meer dan gemiddeld moeite kosten om mee te komen in de groep. Het is nuttig om als kleuterleerkracht deze nog aanwezige reflexen te leren herkennen, om te begrijpen waarom een kind moeite heeft met bepaalde cognitieve, motorische en sociale vaardigheden.

In deze workshop gaan we actief aan de slag! Je leert bepaalde reflexen te herkennen én je leert oefeningen die je met je kleuters in de speelzaal en buiten kunt doen. We gaan na een stukje theorie dus lekker bewegen!


themaalgemeen150

Workshop B – Slimme kleuters (door Cora Hansen – SlimmeKleuters.nl)

Een kleuter met een grote ontwikkelingsvoorsprong beheerst soms al bij binnenkomst de basisstof van groep 1. Hoe kun je zo’n kind herkennen in je groep? Wat bied je deze slimme kleuters aan, zodat ook zij zich verder kunnen ontwikkelen? Wat vraag je van hen, en wat juist niet? En hebben we het over ‘een ontwikkelingsvoorsprong’ of ‘hoogbegaafd’? Antwoord op deze vragen krijg je in de workshop ‘slimme kleuters’. Cora Hansen heeft jarenlang lesgegeven aan een hoogbegaafdengroep ‘Slimme Kleuters’. Zij geeft door het hele land workshops aan schoolteams over het herkennen en begeleiden van kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong en is eigenaar van de website www.slimmekleuters.nl .


hoeken150

 Workshop C – Verbeter je bouwhoek in 5 stappen (door Bianca Oldenbeuving – JufBianca.nl)

Hoe is het met jouw bouwhoek? Spelen de kinderen er graag? Weet jij hoe je het spel in deze hoek kunt begeleiden? Bianca van JufBianca.nl vertelt over de bouwhoek! In deze workshop gaan we kijken naar de stappen die we kunnen nemen om het spel in de bouwhoek te verbeteren. We bespreken de basisuitrusting, welke materialen je kunt toevoegen en hoe je verschillende vakgebieden kunt integreren. Kortom: we gaan bouwen aan de bouwhoek!


digitaal150

Workshop E – Kleuters & Apps (door Sander Gordijn – MeesterSander.nl)

Op welke manier kun je apps inzetten bij de kleuters? Op deze vraag geeft Sander Gordijn (kleutermeester & ICT-Coördinator) antwoord in deze workshop. Hij neemt je mee naar zijn kleuterklas en vertelt over eigen ervaringen met de iPad in de onderbouw. Na afloop ken je educatieve apps en verschillende werkvormen met apps om gelijk mee aan de slag te gaan in je eigen groep.


mindmap150

Workshop F – Mindmappen met kleuters (door Rianne Hofma – MindmappenMetKleuters.nl)

“Een mindmap is een visueel diagram dat gebruikt wordt om informatie vast te leggen en te organiseren op een manier die past bij hoe onze hersenen van nature werken” (citaat Tony Buzan). Mindmappen met kleuters is Rianne’s specialiteit. Het ligt misschien niet direct voor de hand, maar ook voor kleuters zijn er voldoende mogelijkheden om ze van mindmapping te laten profiteren. Het visualiseren van woorden zorgt ervoor dat kleuters in staat zijn om mindmaps te ‘lezen’. Ze zet deze werkvorm met name in bij woordenschatontwikkeling en begrijpend luisteren.

Ben jij ook nog steeds op zoek naar een succesvolle manier om begrijpend luisteren in jouw kleutergroep op een hoger niveau te brengen? Rianne werkt inmiddels al een aantal jaren met mindmaps. Ze merkt dat haar leerlingen enthousiast zijn, een andere luisterhouding ontwikkelen en beter scoren. In deze workshop vertelt zij hoe zij dit in haar groep aanpakt. Daarnaast neemt zij ter inspiratie een flink aantal uitgewerkte voorbeelden mee.


engels150

Workshop G – Engels met kleuters (door Sanne Ramakers – JufSanne.com)

Kinderen leren makkelijk een tweede taal, dat is algemeen bekend. Steeds meer scholen beginnen met Engels op de basisschool voor kleuters. In Inspiratieronde Engels met kleuters laat Sanne zien dat Engels eenvoudig te integreren is in het dagelijkse programma zonder de hulp van een methode. Wat komt er aan bod:

– Hoe maak je gebruik van de materialen die aanwezig zijn in jouw klas?
– Hoe kun je eenvoudig aansluiten bij het thema van dat moment?
– Hoe kun je muziek en internet inzetten om Engels aan kinderen te leren?

Sanne wijst je de weg naar een succesvol Engels aanbod in de klas, zelfs als je de Engelse taal zelf niet heel goed beheerst. Engels is leuk! Just do it! (deze workshop is voornamelijk interessant is als je nog geen Engels geeft, maar dit wel zou willen doen)


muziek150

Workshop H – Muziek met kleuters (door Jeroen Schipper – bekend van o.a. Rood Rood Mannetje en Daar komt de boogieman)

Kleuters zijn de hele dag aan het leren en aan het spelen. Muziek is bij uitstek een gebied waarin die twee activiteiten samenkomen. In deze workshop komen diverse activiteiten aan bod waarbij kinderen al spelend ‘stiekem’ van alles leren. Op het gebied van muziek; o.a. luistervaardigheid, stemontwikkeling en gevoel voor melodie en ritme.

Wanneer je het geven van muziekonderwijs leuk maar soms lastig vindt, is deze workshop echt iets voor jou. Jeroen geeft je handige tips, leuke muzieksuggesties die direct toepasbaar zijn in jouw groep. Mocht je een instrument spelen, dan nodigt Jeroen je uit om deze mee te nemen.


sociaal_emotioneel150

 Workshop I – Temperamentvolle kleuters (door Eva van Bronsveld)

Heb je een kleuter in de klas die opvliegender lijkt te zijn dan andere kinderen? Lijkt deze kleuter soms koppiger dan gemiddeld of kan hij van slag raken van iets waarvan je het totaal niet had verwacht? Dan lijkt het er op dat je te maken heeft met een temperamentvol kind.

Temperamentvolle kinderen zijn intense, gevoelige en opmerkzame kinderen met een sterke wil. Dit zijn op zich prachtige eigenschappen, maar voor een temperamentvol kind kan een gewone schooldag een enorme uitdaging zijn. Als leerkracht kun je veel doen om deze kinderen te helpen. In deze workshops geeft Eva je veel handreikingen om goed met een temperamentvolle kleuter om te kunnen gaan.


praten_luisteren150

Workshop J – Filosoferen met prentenboeken (door Judith Wagensveld van Atelier van de Verbeelding)

Filosoferen is een spannende en uitdagende manier om met kinderen de omringende wereld te onderzoeken en op die manier te werken aan onder meer taalvaardigheden, woordenschat, sociale vaardigheden en persoonsvorming. Prentenboeken bieden een aansprekende aanleiding voor het voeren van een filosofisch gesprek met kleuters. Tijdens het filosoferen zien we kleuters betekenis geven aan hun ervaringen, ideeën, emoties en gedachten. Op die manier bouwen zij vertrouwen in hun denken op en leren ze van zichzelf en van elkaar.

In deze workshop ervaar je zelf het filosofisch kringgesprek en krijg je vervolgens praktische handvatten om direct een begin te kunnen maken met het filosoferen aan de hand van prentenboeken.Kosten en aanmelden

Deelname aan de dag kost EUR 125,- waarbij BTW, lunch, koffie, thee en koek zijn inbegrepen. Aanmelden/toegangskaarten aanschaffen kan eenvoudig en zonder extra kosten gewoon via onze webwinkel (zie onderaan deze pagina). Je kunt je ook ‘op rekening’ inschrijven voor deze dag, er geldt dan een toeslag van EUR 7,95 (administratiekosten) per bestelling.  Aanmelden gaat dan via email, waarna je school een factuur ontvangt voor het aantal deelnemers. Let op dat de factuur voldaan moet zijn vóór de inspiratiedag, anders kun je niet deelnemen! Wil je je ‘op rekening’ aanmelden? Stuur dan een email naar info@kleuteruniversiteit.nl en geef het volgende aan:

– Volledige naam deelnemer(s)
– Voorkeur workshops, geef s.v.p. per deelnemer 5 voorkeuren aan (3 + 2 reserve)
– Naam en adres school (t.b.v. de factuur)
– emailadres(sen) en eventueel een telefoonummer waar we jullie kunnen bereiken.

16/10/2015: Sorry, we zitten vol! We kunnen helaas geen nieuwe aanmeldingen meer accepteren. Houd  de website in de gaten voor nieuwe inspiratiedagen in de toekomst!

Kleuteruniversiteit inspiratiedagen zijn gevalideerd door de registercommissie van registerleraar.nl. Deze activiteit is met 6 RU (registeruren) opgenomen onder activiteitnummer pzDMPTuta4.

pzDMPTuta4Workshop voorkeur

Tijdens de bestelling van je tickets voor deze dag kun je 5 voorkeuren opgeven (3 + 2 reserve) van welke workshops je wilt volgen. Geef dit (in de door jou gewenste volgorde) aan in het veld ‘Bestelling opmerkingen‘ bij het afrekenen. Koop je tickets voor meerdere bezoekers tegelijk? Geef dan voor alle bezoekers de volledige naam en een workshop voorkeursvolgorde door. Dit kan ook later per email via info@kleuteruniversiteit.nl . Op basis van je voorkeuren delen we je in bij 3 workshops. Ongeveer een week vóór de inspiratiedag ontvang je een email met de definitieve workshopindeling. Wees op tijd want vol = vol !

voorkeur

Gegevens

Datum:
5 maart 2016
Tijd:
09:00 - 15:00
Kosten:
€125

Organisator

Kleuteruniversiteit
E-mail:
Website:
http://www.kleuteruniversiteit.nl

Locatie

Dordrecht
Van Schendelstraat 24, Dordrecht, 3319 RN Nederland
+ Google Maps