Evenementen worden geladen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is geweest.

Kleuteruniversiteit inspiratiedag Hasselt (België) 24 september 2016

24 september 2016 @ 09:00 - 15:00

| €125

Op zaterdag 24 september 2016 is er weer een Kleuteruniversiteit inspiratiedag – de leukste studiedag van het jaar! Kleuteruniversiteit bundelt de krachten van echte praktijkmensen met elk een eigen specialiteit en biedt een inspiratiedag voor kleuterleerkrachten. De onderwerpen van de workshops zijn zeer uiteenlopend, voor ieder wat wils. Bedoeld om je te informeren, enthousiasmeren en praktisch van aard zodat je direct aan de slag kunt met jouw groep.

Deze keer is de locatie van de inspiratiedag de Abdijsite Herkenrode in Hasselt, België. Op deze bijzondere en inspirerende plek vind je ook de conceptwinkel van Clavis, de uitgeverij waar wij een partnerschap mee hebben. Bekijk ook de flyer (klik er op voor een groter exemplaar):

hasselt_flyerProgramma en dagindeling

08:45 – 09:20 – inloop
09:20 – 09:30 – welkom + uitleg
09:30 – 10:30 – inspiratieronde 1
10:30 – 11:00 – pauze
11:00 – 12:00 – inspiratieronde 2
12:00 – 12:45 – broodjeslunch
12:45 – 13:45 – inspiratieronde 3
13:50 – 15:00 – lezing & signeersessie van auteur en illustrator Guido van Genechten,
bekend van o.a. Rikki, Ijsje en de Wiebelbillenboogie.
15:00 – afsluiting

guidoWelke workshops zijn er?

Je kunt op deze dag 3 workshops bijwonen in ‘inspiratierondes’. Hierbij kun je kiezen uit het volgende aanbod:


Workshop A – Verbeter je bouwhoek in 5 stappen (door Bianca Oldenbeuving – JufBianca.nl)

Hoe is het met jouw bouwhoek? Spelen de kinderen er graag? Weet jij hoe je het spel in deze hoek kunt begeleiden? Bianca van JufBianca.nl vertelt over de bouwhoek! In deze workshop gaan we kijken naar de stappen die we kunnen nemen om het spel in de bouwhoek te verbeteren. We bespreken de basisuitrusting, welke materialen je kunt toevoegen en hoe je verschillende vakgebieden kunt integreren. Kortom: we gaan bouwen aan de bouwhoek! 


praten_luisteren150

Workshop B – Filosoferen met kleuters (door Liesbeth Rosendaal – Patsboem! Educatief)

De mooiste filosofische vragen komen van kinderen, dat kom je als leerkracht vaak genoeg tegen. Wie is de baas van de maan? Wat is geluk? Waarom mag de koning in een paleis wonen? Het zijn vragen waar je als leerkracht eigenlijk nooit een eenduidig antwoord op hebt. Dat hoeft ook niet. Als je kinderen uitdaagt om die vragen vooral te blijven stellen en erover na te denken, ontwikkel je kritische denkers. Kinderen leren dat de wereld niet zwart wit is en dat de mening van een ander net zo belangrijk is als die van jezelf. Hele mooie aanleidingen om te filosoferen zijn de boeken die je voorleest in de klas. In deze workshop krijg je, aan de hand van voorbeelden met boeken, praktische tips en handreikingen om morgen meteen aan de slag te gaan!


woordenschat150

Workshop C – Masterclass thematisch werken (door Janneke van Kammen – JufJanneke.nl)

Thematisch Onderwijs past bij kleuters! Ze leven zich helemaal in en gaan op in het spel. Tijdens deze workshop geeft juf Janneke antwoord op de volgende vragen:

– Hoe zet je een thema goed op zonder methode?
– Hoe kun je zorgen dat spel voldoende aan bod komt?
– Wat kun je doen met een beredeneerd aanbod en hoe pas je dit in het thematisch onderwijs in?

Tijdens deze workshop krijg je advies om een thema op te zetten en ga je ook daadwerkelijk aan het werk met het bedenken van activiteiten bij een thema. Om maandag direct mee aan de slag te gaan! Met haar website jufjanneke.nl geeft Juf Janneke al jaren inspiratie aan kleuterleerkrachten met haar compleet uitgewerkte thema’s. Tijdens deze inspiratiedag krijg je de kans om haar in actie te zien.


boeken2

Workshop D – Drama met prentenboeken (door Pepijn Dousi)

Voor kleuters is er geen duidelijk onderscheid tussen fantasie en werkelijkheid. Ze spelen dagelijks allerlei rollenspelen en hun spel is spontaan en nabootsend. De nadruk ligt bij hen vaak op het fysieke spel in plaats van het talige spel. Door prentenboeken te gebruiken als bron voor je drama-activiteiten stimuleer je de fantasie en uitingsmogelijkheden van kleuters. Tegelijkertijd creëer je de mogelijkheid om kleuters sneller taal en woorden te leren door hen een situatie of gebeurtenis te laten beleven. In deze workshop laat Pepijn je ervaren hoe je dit op een laagdrempelige manier doet.


digitaal150

Workshop E – De digitale kleuterklas (door Sander Gordijn – MeesterSander.nl)

Op welke manier kun jij ict inzetten bij de kleuters? Op deze vraag geeft Sander Gordijn (kleutermeester & ICT-Coördinator) antwoord in deze workshop. Hij neemt je mee naar zijn kleuterklas en vertelt over eigen ervaringen met het digitale schoolbord, tablets & robots in de onderbouw. Na afloop kun jij je klas verrijken met digitale middelen, die echt iets toevoegen aan je onderwijs!


mindmap150

Workshop F – Mindmappen met kleuters (door Rianne Hofma – MindmappenMetKleuters.nl)

“Een mindmap is een visueel diagram dat gebruikt wordt om informatie vast te leggen en te organiseren op een manier die past bij hoe onze hersenen van nature werken” (citaat Tony Buzan). Mindmappen met kleuters is Rianne’s specialiteit. Het ligt misschien niet direct voor de hand, maar ook voor kleuters zijn er voldoende mogelijkheden om ze van mindmapping te laten profiteren. Het visualiseren van woorden zorgt ervoor dat kleuters in staat zijn om mindmaps te ‘lezen’. Ze zet deze werkvorm met name in bij woordenschatontwikkeling en begrijpend luisteren. Ben jij ook nog steeds op zoek naar een succesvolle manier om begrijpend luisteren in jouw kleutergroep op een hoger niveau te brengen? Rianne werkt inmiddels al een aantal jaren met mindmaps. Ze merkt dat haar leerlingen enthousiast zijn, een andere luisterhouding ontwikkelen en beter scoren. In deze workshop vertelt zij hoe zij dit in haar groep aanpakt. Daarnaast neemt zij ter inspiratie een flink aantal uitgewerkte voorbeelden mee.


kleuteruniversiteit_logo_150_2016

Workshop G – Een tweede taal in de kleutergroep (door Sanne Ramakers – JufSanne.com)

Kinderen leren makkelijk een tweede taal, dat is algemeen bekend. Steeds meer scholen beginnen met bijvoorbeeld Engels of Frans op de basisschool voor kleuters. In deze inspiratieronde laat Sanne zien dat het aanleren van een tweede taal eenvoudig te integreren is in het dagelijkse programma zonder de hulp van een methode.

Sanne wijst je de weg naar een succesvol aanbod in de klas, zelfs wanneer je de tweede taal zelf niet zo goed beheerst als je zou willen.


muziek150

Workshop H – Muziek met kleuters (door Jeroen Schipper – bekend van o.a. Rood Rood Mannetje en Daar komt de boogieman)

Kleuters zijn de hele dag aan het leren en aan het spelen. Muziek is bij uitstek een gebied waarin die twee activiteiten samenkomen. In deze workshop komen diverse activiteiten aan bod waarbij kinderen al spelend ‘stiekem’ van alles leren. Op het gebied van muziek; o.a. luistervaardigheid, stemontwikkeling en gevoel voor melodie en ritme. Wanneer je het geven van muziekonderwijs leuk maar soms lastig vindt, is deze workshop echt iets voor jou. Jeroen geeft je handige tips, leuke muzieksuggesties die direct toepasbaar zijn in jouw groep. Mocht je een instrument spelen, dan nodigt Jeroen je uit om deze mee te nemen.Kosten en aanmelden

Deelname aan de dag kost EUR 125,- waarbij BTW, lunch, koffie, thee, fruit en koek zijn inbegrepen. Aanmelden/toegangskaarten aanschaffen kan op twee manieren:

  1. Eenvoudig en zonder extra kosten gewoon via onze webwinkel (zie onderaan deze pagina), Belgische deelnemers kunnen hier via Bancontact/Mistercash of Paypal betalen.
  2. Je kunt je ook ‘op rekening’ inschrijven voor deze dag, er geldt dan een toeslag van EUR 9,95 (administratiekosten) per bestelling. Aanmelden gaat dan via email, waarna je school een factuur ontvangt voor het aantal deelnemers. De facturering voor Belgische deelnemers verloopt vanuit België via onze partner Clavis.

Let op dat de factuur voldaan moet zijn vóór de inspiratiedag, anders is deelname niet mogelijk! Wil je je ‘op rekening’ aanmelden? Stuur dan een email naar info@kleuteruniversiteit.nl en geef minimaal het volgende aan:

– Voor- en achternaam deelnemer(s)
– Voorkeur workshops (geef per deelnemer 5 voorkeuren aan: een ‘top 3’ en 2 reserves, zie hieronder)
– Naam en adres school (t.b.v. de digitale factuur)
– Emailadres(sen) van de deelnemers en eventueel een telefoonnummer waar we jullie kunnen bereiken.

Voor alle aanmeldingen zijn de annuleringsvoorwaarden uit onze algemene voorwaarden van toepassing.Workshop voorkeur

Tijdens de bestelling van je tickets voor deze dag kun je 5 voorkeuren opgeven (3 + 2 reserve) van welke workshops je wilt volgen. Geef dit (in de door jou gewenste volgorde) aan in het veld ‘Bestelling opmerkingen‘ bij het afrekenen. Koop je tickets voor meerdere bezoekers tegelijk? Geef dan voor alle bezoekers de volledige naam en een workshop voorkeursvolgorde door. Dit kan ook later per email via info@kleuteruniversiteit.nl . Op basis van je voorkeuren delen we je in bij 3 workshops. Ongeveer een week vóór de inspiratiedag ontvang je een email met de definitieve workshopindeling. Wees op tijd want vol = vol !

voorkeur

Gegevens

Datum:
24 september 2016
Tijd:
09:00 - 15:00
Kosten:
€125

Organisator

Kleuteruniversiteit
E-mail:
Website:
http://www.kleuteruniversiteit.nl

Locatie

Hasselt (BE)
Herkenrodeabdij 4b, Hasselt, 3511 België
+ Google Maps