Evenementen worden geladen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is geweest.

Kleuteruniversiteit inspiratiedag Heerenveen 3 oktober 2015

3 oktober 2015 @ 09:00 - 15:00

| €115

24/08/2015: Sorry, we zitten vol! We kunnen helaas geen nieuwe aanmeldingen meer accepteren. Houd  de website in de gaten voor nieuwe inspiratiedagen in de toekomst!

Op zaterdag 3 oktober 2015 is er weer een Kleuteruniversiteit inspiratiedag – de leukste studiedag van het jaar! Kleuteruniversiteit bundelt de krachten van echte praktijkmensen met elk een eigen specialiteit en biedt een inspiratiedag voor kleuterleerkrachten. De onderwerpen van de workshops zijn zeer uiteenlopend, voor ieder wat wils. Bedoeld om je te informeren, enthousiasmeren en praktisch van aard zodat je direct aan de slag kunt met jouw groep.

Deze keer is de locatie van de inspiratiedag de basisschool De Burcht in Heerenveen, in de wijk Skoatterwâld nabij het Abe Lenstra voetbalstadion. We hebben weer een leuk programma voor je:Programma en dagindeling

09:00 – 09:30 – inloop
09:30 – 09:40 – welkom + uitleg
09:40 – 10:40 – inspiratieronde 1
10:40 – 11:00 – pauze
11:00 – 12:00 – inspiratieronde 2
12:00 – 12:45 – broodjeslunch
12:45 – 13:45 – inspiratieronde 3
13:45 – 15:00 – lezing & signeersessie van Mies van Hout, bekend van o.a. Krik, Bang Mannetje,
en illustrator van het prentenboek van de Kinderboekenweek 2015!
15:00 afsluiting

slide-miesWelke workshops zijn er?

Je kunt op deze dag 3 workshops bijwonen in ‘inspiratierondes’. Hierbij kun je kiezen uit het volgende aanbod:


digitaal150

Workshop A – De kleuterleerkracht in de cloud (door Marije Smit – JufMarije.nl)

Tijdens deze workshop laat Marije leerkrachten in aanraking komen met allerlei mogelijkheden van ICT en het internet bij kleuters. Ze laat zien hoe je als leerkracht internetbronnen effectief kunt organiseren en hoe ICT onderdeel wordt van het klassenmanagement.


themaalgemeen150

Workshop B – Slimme kleuters (door Bianca Oldenbeuving – Lespakket.net)

Een kleuter met een grote ontwikkelingsvoorsprong beheerst soms al bij binnenkomst de basisstof van groep 1. Hoe kun je zo’n kind herkennen in je groep? Wat bied je deze slimme kleuters aan, zodat ook zij zich verder kunnen ontwikkelen? Wat vraag je van hen, en wat juist niet? En hebben we het over ‘een ontwikkelingsvoorsprong’ of ‘hoogbegaafd’? Antwoord op deze vragen krijg je in de Inspiratieronde ‘slimme kleuters’. Bianca Oldenbeuving is leerkracht in een kleutergroep, specialist hoogbegaafdheid en eigenaar van de website www.lespakket.net.


woordenschat150

 Workshop C – Speel je wijs! Woordenschat en drama  (door Janneke van Kammen – JufJanneke.nl)

Woordenschatonderwijs is belangrijk! Beschikken over een ruime woordenschat zorgt ervoor dat je gemakkelijker leert. Maar om nu steeds woordkaarten te flitsen of droge oefeningen aan te bieden om de woordenschat te verrijken, is nou niet bepaald inspirerend. Hoe breng je het op een speelse manier zodat het toch een stevige impuls aan het woordenschatonderwijs geeft? In deze workshop geeft Juf Janneke praktische tips en inspirerende lesideeën waarbij de koppeling van woordenschat naar drama wordt gemaakt. Deze workshop is voor iedereen die jonge kinderen actief en op een creatieve manier wil ondersteunen en stimuleren in hun woordenschat- en spelontwikkeling.


hoeken150

Workshop D – Huishoek onder constructie! (door Tessel van der Linde – TesselVanDerLinde.nl)

Kinderen spelen graag in de huishoek maar laten daar vaak hetzelfde spel zien. In deze workshop krijg je praktische tips hoe jij het spel in de huishoek kunt verbeteren. Hoe verloopt de spelontwikkeling en wat hebben kinderen in een bepaalde fase nodig? Hoe kan je meespelen? Waar let je op en hoe pak je het vervolgens aan? Wat kan je praktisch veranderen om het spel in de hoek te verbeteren? Hoe kan je de hoek voor alle kinderen interessant maken en houden? In deze workshop krijg je praktische tips waarmee je direct in je eigen groep aan de slag kunt!


digitaal150

Workshop E – Kleuters & Apps (door Sander Gordijn – MeesterSander.nl)

Op welke manier kun je apps inzetten bij de kleuters? Op deze vraag geeft Sander Gordijn (kleutermeester & ICT-Coördinator) antwoord in deze workshop. Hij neemt je mee naar zijn kleuterklas en vertelt over eigen ervaringen met de iPad in de onderbouw. Na afloop ken je educatieve apps en verschillende werkvormen met apps om gelijk mee aan de slag te gaan in je eigen groep.


mindmap150

Workshop F – Mindmappen met kleuters (door Rianne Hofma – MindmappenMetKleuters.nl)

“Een mindmap is een visueel diagram dat gebruikt wordt om informatie vast te leggen en te organiseren op een manier die past bij hoe onze hersenen van nature werken” (citaat Tony Buzan). Mindmappen met kleuters is Rianne’s specialiteit. Het ligt misschien niet direct voor de hand, maar ook voor kleuters zijn er voldoende mogelijkheden om ze van mindmapping te laten profiteren. Het visualiseren van woorden zorgt ervoor dat kleuters in staat zijn om mindmaps te ‘lezen’. Ze zet deze werkvorm met name in bij woordenschatontwikkeling en begrijpend luisteren. In deze workshop zal Rianne je aan de hand van diverse praktijk voorbeelden inspireren, zodat je ook in jouw kleutergroep met mindmappen aan de slag kunt!


engels150

Workshop G – Lowbudget Engels met kleuters (door Sanne Ramakers – JufSanne.com)

Kinderen leren makkelijk een tweede taal, dat is algemeen bekend. Steeds meer scholen beginnen met Engels op de basisschool voor kleuters. In Inspiratieronde Lowbudget Engels met kleuters laat Sanne zien dat Engels eenvoudig te integreren is in het dagelijkse programma zonder de hulp van een methode. Wat komt er aan bod:

– Hoe maak je gebruik van de materialen die aanwezig zijn in jouw klas?
– Hoe kun je eenvoudig aansluiten bij het thema van dat moment?
– Hoe kun je muziek en internet inzetten om Engels aan kinderen te leren?

Sanne wijst je de weg naar een succesvol Engels aanbod in de klas, zelfs als je de Engelse taal zelf niet heel goed beheerst. Engels is leuk! Just do it! (deze workshop is voornamelijk interessant is als je nog geen Engels geeft, maar dit wel zou willen doen)


muziek150

Workshop H – Muziek met kleuters (door Jeroen Schipper – bekend van o.a. Rood Rood Mannetje en Daar komt de boogieman)

Kleuters zijn de hele dag aan het leren en aan het spelen. Muziek is bij uitstek een gebied waarin die twee activiteiten samenkomen. In deze workshop komen diverse activiteiten aan bod waarbij kinderen al spelend ‘stiekem’ van alles leren. Op het gebied van muziek; o.a. luistervaardigheid, stemontwikkeling en gevoel voor melodie en ritme. Wanneer je het geven van muziekonderwijs leuk maar soms lastig vindt, is deze workshop echt iets voor jou. Jeroen geeft je handige tips, leuke muzieksuggesties die direct toepasbaar zijn in jouw groep. Mocht je een instrument spelen, dan nodigt Jeroen je uit om deze mee te nemen.


kleuteruniversiteit_logo_500

Workshop I – Kom mee, buitenspelen! (door Bianka Heida – Kommee.com)

“Joehoe, buitenspelen!”. Voor de meeste kleuters heerlijk, om naar uit te zien. Voor anderen zijn dit momenten van alleen zijn, of van weinig uitdaging. Voor deze kleuters ben jij degene die het verschil kan maken. Het liefst preventief, maar hoe? In deze workshop krijg je heel veel tips waar je op maandag direct mee aan de slag kunt. De workshop Buitenspelen geeft je ideeën die vaak niets kosten, zoals spelen met een oude tuinslang, grote dozen, of een oude laminaatvloer. Het buitenspelen wordt er zoveel rijker van. Buiten is de plaats van groeien in alle ontwikkelingsgebieden! Nieuwsgierig? Kom mee!


tellen150

 Workshop J – Een goede rekenstart voor kleuters (door Marcel Schmeier – Onderwijsgek.nl)

In deze workshop krijg je praktische activiteiten en ideeën aangereikt om te werken aan de rekenvoorwaarden, aansluitend bij de leefwereld van het jonge kind. Er is ruime aandacht voor handelend rekenen met echte materialen. De workshop is doorspekt met voorbeelden en foto’s uit kleuterklassen in heel Nederland. Als rode draad door de workshop lopen de belangrijkste domeinen en doelen van het rekenonderwijs in de kleutergroep. Theorie en praktijk worden op inspirerende wijze aan elkaar verbonden.


motoriek150

 Workshop K – Bewegend leren (door Lenneke Gentle – StudioSwing.nl)

Dans, rekenen en taal samen in het speellokaal
Dansen is leuk! Door te dansen leren kleuters van alles over hun lijf, de ruimte en muziek. Wil je weten hoe je de doelen voor rekenen en taal door dans en spel kunt brengen? Neem dan jouw uitgangspunt voor het thema herfst mee (prentenboek, methodeboek, woordenlijst, materialen en dergelijke). We gaan samen aan de slag om de herfstige begrippen om te zetten in leuke en leerzame dansmomenten voor in de klas en in het speellokaal.Kosten en aanmelden

24/08/2015: Sorry, we zitten vol! We kunnen helaas geen nieuwe aanmeldingen meer accepteren. Houd  de website in de gaten voor nieuwe inspiratiedagen in de toekomst!

Deelname aan de dag kost EUR 115,- waarbij BTW, lunch, koffie, thee en koek zijn inbegrepen. Aanmelden/toegangskaarten aanschaffen kan eenvoudig en zonder extra kosten gewoon via onze webwinkel (zie onderaan deze pagina). Je kunt je ook ‘op rekening’ inschrijven voor deze dag, er geldt dan een toeslag van EUR 7,95 (administratiekosten) per bestelling.  Aanmelden gaat dan via email, waarna je school een factuur ontvangt voor het aantal deelnemers. Let op dat de factuur voldaan moet zijn vóór de inspiratiedag, anders kun je niet deelnemen! Wil je je ‘op rekening’ aanmelden? Stuur dan een email naar info@kleuteruniversiteit.nl en geef minimaal het volgende aan:

– Volledige naam deelnemer(s)
– Voorkeur workshops (geef per deelnemer 5 voorkeuren aan, zie hieronder)
– Naam en adres school (t.b.v. de factuur)
– emailadres(sen) en eventueel een telefoonummer waar we jullie kunnen bereiken.

Kleuteruniversiteit inspiratiedagen zijn gevalideerd door de registercommissie van registerleraar.nl. Deze activiteit is met 6 RU (registeruren) opgenomen onder activiteitnummer pzDMPTuta4.

pzDMPTuta4Workshop voorkeur

Tijdens de bestelling van je tickets voor deze dag kun je 5 voorkeuren opgeven (3 + 2 reserve) van welke workshops je wilt volgen. Geef dit (in de door jou gewenste volgorde) aan in het veld ‘Bestelling opmerkingen‘ bij het afrekenen. Koop je tickets voor meerdere bezoekers tegelijk? Geef dan voor alle bezoekers de volledige naam en een workshop voorkeursvolgorde door. Dit kan ook later per email via info@kleuteruniversiteit.nl . Op basis van je voorkeuren delen we je in bij 3 workshops. Ongeveer een week vóór de inspiratiedag ontvang je een email met de definitieve workshopindeling. Wees op tijd want vol = vol !

voorkeur

Gegevens

Datum:
3 oktober 2015
Tijd:
09:00 - 15:00
Kosten:
€115

Organisator

Kleuteruniversiteit
E-mail:
Website:
http://www.kleuteruniversiteit.nl

Locatie

Heerenveen
Schoterplein 28, Heerenveen, 8448RP Nederland
+ Google Maps