Evenementen worden geladen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is geweest.

Kleuteruniversiteit inspiratiedag Heerenveen 4 november 2017

november 4 @ 09:00 - 15:00

| €135

20/07/2017: Sorry, we zitten vol! We kunnen helaas geen nieuwe aanmeldingen meer accepteren. Houd de website in de gaten voor nieuwe inspiratiedagen in de toekomst!

Op zaterdag 4 november 2017 is er weer een Kleuteruniversiteit inspiratiedag – de leukste studiedag van het jaar! Kleuteruniversiteit bundelt de krachten van echte praktijkmensen met elk een eigen specialiteit en biedt een inspiratiedag voor kleuterleerkrachten. De onderwerpen van de workshops zijn zeer uiteenlopend, voor ieder wat wils. Bedoeld om je te informeren, enthousiasmeren en praktisch van aard zodat je direct aan de slag kunt met jouw groep.

Deze keer wordt de inspiratiedag gehouden op een locatie waar we eerder zijn geweest, basisschool De Burcht in Heerenveen, in de wijk Skoatterwâld nabij het Abe Lenstra voetbalstadion. We hebben weer een leuk programma voor je:Programma en dagindeling

08:45 – 09:20 – inloop
09:20 – 09:30 – welkom + uitleg
09:30 – 10:30 – inspiratieronde 1
10:30 – 11:00 – pauze
11:00 – 12:00 – inspiratieronde 2
12:00 – 12:45 – broodjeslunch
12:45 – 13:45 – inspiratieronde 3
13:55 – 15:00 – lezing & signeersessie van Charlotte Dematons,
bekend van o.a. De gele ballon, Nederland en Sinterklaas!
15:00 – afsluiting

charlotte_dematons_boekenWelke workshops zijn er?

Je kunt op deze dag 3 workshops bijwonen in ‘inspiratierondes’. Hierbij kun je kiezen uit het volgende aanbod:


Workshop A – Spelen in uitdagende hoeken (door Bianca Oldenbeuving – JufBianca.nl)

Kleuters moeten spelen! Maar hoe zorg je ervoor dat de kleuters in alle hoeken goed kunnen spelen? En hoe zit dat met de doelen? Tijdens deze workshop bespreken we waar een goede hoek aan moet voldoen, hoe je het spel begeleidt en welke activiteiten je kunt bedenken voor een brede ontwikkeling. Deze tips kun je in alle hoeken toepassen! Een lekker praktische workshop die je met veel ideeën verlaat.
Bianca Antonissen van JufBianca.nl wil kleuterleerkrachten inspireren het beste uit kinderen te halen, op een manier die bij kleuters past.


themaalgemeen150

Workshop B – Uitdagende opdrachten bij ontwikkelingsmaterialen (door Cora Hansen – SlimmeKleuters.nl)

Ben je op zoek naar uitdagende ontwikkelingsmaterialen? Het goede nieuws is dat je ze al in huis hebt! Door gebruik te maken van de hogere denkniveaus kun je de materialen zo inzetten, dat ze ook voor Slimme Kleuters interessant zijn én blijven.

In deze workshop ga je aan de slag met de Taxonomie van Bloom. Je krijgt uitdagende ideeën aangereikt én je gaat zelf aan de slag om uitdagende activiteiten te bedenken!

Cora Hansen staat 2 dagen in de week voor een kleutergroep en geeft daarnaast wekelijks trainingen over het herkennen en begeleiden van kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong en is eigenaar van de website www.slimmekleuters.nl .


Workshop C – Combinatie 2-3; zo krijg je dat onder de knie (door Janneke van Kammen – JufJanneke.nl)

Het werken in een combinatiegroep 2/3 is een uitdaging! Het biedt een doorlopende lijn en geeft veel kansen om de overgang naar groep 3 makkelijker te laten verlopen. Deze workshop geeft verschillende tips voor de inrichting van het lokaal, het rooster, de instructiemomenten en vooral de raakvlakken die beide groepen hebben. Ook al heb je nog geen combinatiegroep 2/3, door deze workshop word je wel enthousiast. Je krijgt in deze workshop theoretische kennis, maar je gaat ook zelf aan de slag met vaardigheden en tips die je in al je lessen kunt toepassen.


Workshop D – Vouwinspiratie (door Janet de Vink – De Vouwjuf)

Fröbel zorgde er in de 19e eeuw al voor dat er gevouwen werd volgens een doorgaande lijn. “Als je iets nog niet beheerst, kun je immers nog niet werken aan een volgende stap.” Dat een doorgaande lijn en doelen belangrijk zijn, weten we allemaal.

Veel leerkrachten denken vaak dat vouwen alleen een motorische activiteit is, maar we leren door vouwen zoveel meer. In deze workshop gaan we een stuk theorie doornemen van Fröbel, maar sluiten dan aan bij de belevingswereld van de kinderen van tegenwoordig. Vouwen gaan we combineren met verschillende andere technieken, zodat er unieke combinatiewerkjes ontstaan waar iedereen direct in de klas mee aan de slag kan gaan. De workshop sluiten we af door samen te vouwen.


digitaal150

Workshop E – De digitale kleuterklas (door Sander Gordijn – MeesterSander.nl)

Op welke manier kun jij ICT inzetten bij de kleuters? Op deze vraag geeft Sander Gordijn (kleutermeester & ICT-Coördinator) antwoord in deze workshop. Hij neemt je mee naar zijn kleuterklas en vertelt over eigen ervaringen met het digitale schoolbord, tablets & robots in de onderbouw. Na afloop kun jij je klas verrijken met digitale middelen, die echt iets toevoegen aan je onderwijs!


mindmap150

Workshop F – Mindmappen met kleuters (door Rianne Hofma – MindmappenMetKleuters.nl)

“Een mindmap is een visueel diagram dat gebruikt wordt om informatie vast te leggen en te organiseren op een manier die past bij hoe onze hersenen van nature werken” (citaat Tony Buzan). Mindmappen met kleuters is Rianne’s specialiteit. Het ligt misschien niet direct voor de hand, maar ook voor kleuters zijn er voldoende mogelijkheden om ze van mindmapping te laten profiteren. Het visualiseren van woorden zorgt ervoor dat kleuters in staat zijn om mindmaps te ‘lezen’. Ze zet deze werkvorm met name in bij woordenschatontwikkeling en begrijpend luisteren. Ben jij ook nog steeds op zoek naar een succesvolle manier om begrijpend luisteren in jouw kleutergroep op een hoger niveau te brengen? Rianne werkt inmiddels al een aantal jaren met mindmaps. Ze merkt dat haar leerlingen enthousiast zijn, een andere luisterhouding ontwikkelen en beter scoren. In deze workshop vertelt zij hoe zij dit in haar groep aanpakt. Daarnaast neemt zij ter inspiratie een flink aantal uitgewerkte voorbeelden mee.


engels150

Workshop G – Engels met kleuters (door Sanne Ramakers – JufSanne.com)

Kinderen leren makkelijk een tweede taal, dat is algemeen bekend. Steeds meer scholen beginnen met Engels op de basisschool voor kleuters. In de inspiratieronde Engels met kleuters laat Sanne zien dat Engels eenvoudig te integreren is in het dagelijkse programma zonder de hulp van een methode.

Sanne wijst je de weg naar een succesvol Engels aanbod in de klas, zelfs als je de Engelse taal zelf niet heel goed beheerst. Engels is leuk! Just do it! (deze workshop is voornamelijk interessant wanneer je nog geen Engels geeft, maar dit wel zou willen doen)


muziek150

Workshop H – Muziek met kleuters (door Jeroen Schipper – bekend van o.a. ‘Rood Rood Mannetje’, ‘Daar komt de boegieman’ en ‘Swingen als een kangoeroe’)

Kleuters zijn de hele dag aan het leren en aan het spelen. Muziek is bij uitstek een gebied waarin die twee activiteiten samenkomen. In deze workshop komen diverse activiteiten aan bod waarbij kinderen al spelend ‘stiekem’ van alles leren. Op het gebied van muziek; o.a. luistervaardigheid, stemontwikkeling en gevoel voor melodie en ritme. Wanneer je het geven van muziekonderwijs leuk maar soms lastig vindt, is deze workshop echt iets voor jou. Jeroen geeft je handige tips, leuke muzieksuggesties die direct toepasbaar zijn in jouw groep.


themaalgemeen150
Workshop I – Onderzoekend leren (door Inge Schilders – HetKleineAvontuur.nl)

Spel, avontuur, contextleren … we onderstrepen allemaal het belang hiervan. Onderzoekend leren is een prachtig middel om kinderen te laten ontdekken, te leren van vallen en opstaan en op eigen tempo te laten ontwikkelen. Maar hoe creëer je zelf makkelijk een onderwijssituatie waarin dit nagenoeg vanzelfsprekend plaatsvindt? En nog belangrijker: hoe ziet jouw rol als leerkracht eruit? Hoe beweeg jij je door dit levendige verhaal? Zit je, loop je, kijk je, praat je of stel je alleen maar vragen?

Tijdens de workshop van Inge Schilders (KleuterLab) krijgen jullie kort uitleg over de principes van onderzoekend leren. Vervolgens ga je zelf aan de slag met activerende Diepere Denkvragen die aansluiten bij de fasen van onderzoek. Zodat straks niet jij aan het werk gaat, maar het kind!


kunstzinnige_vorming150

 Workshop J – Emoties op papier (door kinderboekenschrijfster en illustrator Mies van Hout – bekend van Vrolijk, Vriendjes en Bang Mannetje)

Mies geeft een bijzondere workshop aan de hand van haar boek ‘Vrolijk’. Vrolijk gaat over emoties. Mies vertelt over de mogelijkheden van het boek in de klas. En ze geeft een toegankelijke tekenworkshop die ze ook altijd aan kinderen geeft. Je kunt ervaren hoe de tekenles verloopt zodat ze dat later op hun eigen manier kunnen toepassen in de klas. Door op een creatieve en kunstzinnige manier bezig te zijn met het onderwerp gevoelens, kan het inzicht van kinderen in zichzelf en elkaar op een positieve, speelse manier worden vergroot. Je gaat zelf aan de slag en krijgt dus les van dé Mies van Hout.


Workshop K – Betekenisvol rekenen (door Margreeth Mulder – Instar onderwijsadvies)

Jonge kinderen leren vooral door te ervaren. Ruimte geven om te spelen, handelend bezig te laten zijn en daardoor kinderen ontdekkingen en ervaringen op laten doen, kan een belangrijke bijdrage leveren aan het leren rekenen van kinderen. Maar hoe zorg je er dan voor dat het wel doelgericht is? In de workshop laat Margreeth je zien wat betekenisvolle rekensituaties zijn, hoe je rekenen kunt integreren in spel en toch doelgericht aan het werk bent. De handreikingen en voorbeelden die gebruikt worden in de workshop kun je direct gebruiken in je eigen klas.


themaalgemeen150

Workshop L – Filosoferen met kleuters (door Fabien van der Ham – FilosofieJuf.nl)

Filosoferen klinkt moeilijk en veel mensen denken dat het niet geschikt is voor (jonge) kinderen, maar niks is minder waar. Iedereen kan het, zelfs al ben je pas vier jaar. Kinderen stellen niet voor niets honderden “waarom”-vragen. Eigenlijk kunnen kleuters zelfs beter filosoferen dan volwassenen.
Door te filosoferen leer je veel. Zo groeit de woordenschat en leren kinderen hun gedachten, ideeën en meningen onder woorden te brengen en trainen ze hun denkspieren. Filosoferen is bovendien goed voor het zelfvertrouwen want foute antwoorden bestaan niet.
Fabien van der Ham is schrijfster en staat bekend als de filosofiejuf. In deze workshop laat ze je zien hoe je kunt leren te filosoferen met kinderen aan de hand van praktijkoefeningen, theorie, tips en voorbeeldgesprekken zodat je direct aan de slag kunt in jouw groep.Kosten en aanmelden

20/07/2017: Sorry, we zitten vol! We kunnen helaas geen nieuwe aanmeldingen meer accepteren. Houd de website in de gaten voor nieuwe inspiratiedagen in de toekomst!

Deelname aan de dag kost EUR 135,- waarbij BTW, lunch, koffie, thee, fruit en koek zijn inbegrepen. Aanmelden/toegangskaarten aanschaffen kan eenvoudig en zonder extra kosten gewoon via onze webwinkel (zie onderaan deze pagina). Je kunt je ook ‘op rekening’ inschrijven voor deze dag, er geldt dan een toeslag van EUR 7,95 (administratiekosten) per bestelling. Aanmelden gaat dan via email, waarna je school een factuur ontvangt voor het aantal deelnemers.

Let op dat de factuur voldaan moet zijn vóór de inspiratiedag, anders is deelname niet mogelijk! Wil je je ‘op rekening’ aanmelden? Stuur dan een email naar info@kleuteruniversiteit.nl en geef minimaal het volgende aan:

– Voor- en achternaam deelnemer(s)
– Voorkeur workshops (geef per deelnemer 5 voorkeuren aan: een ‘top 3’ en 2 reserves, zie hieronder)
– Naam en adres school (t.b.v. de digitale factuur)
– Emailadres(sen) van de deelnemers en eventueel een telefoonnummer waar we jullie kunnen bereiken.

Voor alle aanmeldingen zijn de annuleringsvoorwaarden uit onze algemene voorwaarden van toepassing.

Kleuteruniversiteit inspiratiedagen zijn gevalideerd door de registercommissie van registerleraar.nl. Deze activiteit is met 6 RU (registeruren) opgenomen onder activiteitnummer pzDMPTuta4.

pzDMPTuta4Workshop voorkeur

Tijdens de bestelling van je tickets voor deze dag kun je 5 voorkeuren opgeven (3 + 2 reserve) van welke workshops je wilt volgen. Geef dit (in de door jou gewenste volgorde) aan in het veld ‘Bestelling opmerkingen‘ bij het afrekenen. Koop je tickets voor meerdere bezoekers tegelijk? Geef dan voor alle bezoekers de volledige naam en een workshop voorkeursvolgorde door. Dit kan ook later per email via info@kleuteruniversiteit.nl . Op basis van je voorkeuren delen we je in bij 3 workshops. Ongeveer een week vóór de inspiratiedag ontvang je een email met de definitieve workshopindeling. Wees op tijd want vol = vol !

voorkeur

Gegevens

Datum:
november 4
Tijd:
09:00 - 15:00
Kosten:
€135

Organisator

Kleuteruniversiteit
E-mail:
Website:
http://www.kleuteruniversiteit.nl

Locatie

Heerenveen
Schoterplein 28, Heerenveen, 8448RP Nederland
+ Google Maps