Evenementen worden geladen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is geweest.

Kleuteruniversiteit inspiratiedag Venlo 28 mei 2016

28 mei 2016 @ 09:00 - 15:00

| €125

Op zaterdag 28 mei 2016 is er weer een Kleuteruniversiteit inspiratiedag – de leukste studiedag van het jaar! Kleuteruniversiteit bundelt de krachten van echte praktijkmensen met elk een eigen specialiteit en biedt een inspiratiedag voor kleuterleerkrachten. De onderwerpen van de workshops zijn zeer uiteenlopend, voor ieder wat wils. Bedoeld om je te informeren, enthousiasmeren en praktisch van aard zodat je direct aan de slag kunt met jouw groep.

Deze keer is de locatie van de inspiratiedag de Talentencampus in Venlo. We hebben weer een mooi programma voor je:Programma en dagindeling

09:00 – 09:30 – inloop
09:30 – 09:40 – welkom + uitleg
09:40 – 10:40 – inspiratieronde 1
10:40 – 11:00 – pauze
11:00 – 12:00 – inspiratieronde 2
12:00 – 12:45 – broodjeslunch
12:45 – 13:45 – inspiratieronde 3
13:45 – 15:00 – lezing & signeersessie van auteur Erik van Os, bekend van o.a. Schatje en Scheetje en O, o, Octopus!
15:00 afsluiting

erik_van_osWelke workshops zijn er?

Je kunt op deze dag 3 workshops bijwonen tijdens ‘inspiratierondes’ en kiezen uit het volgende aanbod:


hoeken150

Workshop A – Verbeter je bouwhoek in 5 stappen (door Bianca Oldenbeuving – JufBianca.nl)

Hoe is het met jouw bouwhoek? Spelen de kinderen er graag? Weet jij hoe je het spel in deze hoek kunt begeleiden? Bianca van JufBianca.nl vertelt over de bouwhoek! In deze workshop gaan we kijken naar de stappen die we kunnen nemen om het spel in de bouwhoek te verbeteren. We bespreken de basisuitrusting, welke materialen je kunt toevoegen en hoe je verschillende vakgebieden kunt integreren. Kortom: we gaan bouwen aan de bouwhoek!

14/4/2016: Sorry, deze workshop zit vol! Je kunt je nog wel aanmelden voor de inspiratiedag zelf, maar geef dan een alternatieve workshop op.


themaalgemeen150

Workshop B – Slimme kleuters (door Cora Hansen – SlimmeKleuters.nl)

Een kleuter met een grote ontwikkelingsvoorsprong beheerst soms al bij binnenkomst de basisstof van groep 1. Hoe kun je zo’n kind herkennen in je groep? Wat bied je deze slimme kleuters aan, zodat ook zij zich verder kunnen ontwikkelen? Wat vraag je van hen, en wat juist niet? En hebben we het over ‘een ontwikkelingsvoorsprong’ of ‘hoogbegaafd’? Antwoord op deze vragen krijg je in de workshop ‘slimme kleuters’. Cora Hansen heeft jarenlang lesgegeven aan een hoogbegaafdengroep ‘Slimme Kleuters’. Zij geeft door het hele land workshops aan schoolteams over het herkennen en begeleiden van kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong en is eigenaar van de website www.slimmekleuters.nl .

17/4/2016: Sorry, deze workshop zit vol! Je kunt je nog wel aanmelden voor de inspiratiedag zelf, maar geef dan een alternatieve workshop op.


hoeken150

 Workshop C – Haal meer uit de huishoek! (door Tessel van der Linde – TesselVanDerLinde.nl)

Kinderen spelen graag in de huishoek maar laten daar vaak hetzelfde spel zien. In deze workshop krijg je praktische tips hoe je als leerkracht het spel in de huishoek kunt verbeteren. Wat hebben kinderen nodig om goed te kunnen spelen? Hoe verloopt de spelontwikkeling? Hoe zorg je dat de hoek voor alle kinderen interessant is en blijft? Hoe daag je kinderen uit om in ontwikkeling te blijven? In deze workshop krijg je praktische tips waarmee je direct in je eigen groep aan de slag kunt!


schrijven150

Workshop D – Leren schrijven is bewegen (door Henk Schweitzer – Schrijven leer je zo)

Steeds meer kinderen hebben problemen met hun handschrift. In dit digitale tijdperk wordt er steeds minder geschreven en dus minder geoefend. Wanneer de kinderen in groep 3 leren schrijven, zijn hun (schrijf)motorische vaardigheden vaak nog onvoldoende ontwikkeld.

Door op kleuterleeftijd spelenderwijs de bewegingen te oefenen die nodig zijn om te leren schrijven, ontwikkelt het kind daarna sneller een vloeiend en leesbaar handschrift. De oefeningen waarmee we tijdens deze workshop mee aan de slag gaat, berusten op een wetenschappelijk bewezen concept. De nadruk ligt op spelen, knutselen en bewegen. De bewegingen worden gecombineerd met oefeningen waarbij het gaat om het doseren van druk, tempo, ritme en vorm.

De variatie aan oefeningen in combinatie met het enthousiasme waarmee de kinderen deze oefeningen doen, zullen je als leerkracht inspireren!

21/4/2016: Sorry, deze workshop zit vol! Je kunt je nog wel aanmelden voor de inspiratiedag zelf, maar geef dan een alternatieve workshop op.


digitaal150

Workshop E – Kleuters & Apps (door Sander Gordijn – MeesterSander.nl)

Op welke manier kun je apps inzetten bij de kleuters? Op deze vraag geeft Sander Gordijn (kleutermeester & ICT-Coördinator) antwoord in deze workshop. Hij neemt je mee naar zijn kleuterklas en vertelt over eigen ervaringen met de iPad in de onderbouw. Na afloop ken je educatieve apps en verschillende werkvormen met apps om gelijk mee aan de slag te gaan in je eigen groep.


mindmap150

 Workshop F – Mindmappen met kleuters (door Rianne Hofma – MindmappenMetKleuters.nl)

“Een mindmap is een visueel diagram dat gebruikt wordt om informatie vast te leggen en te organiseren op een manier die past bij hoe onze hersenen van nature werken” (citaat Tony Buzan).

Mindmappen met kleuters is Rianne’s specialiteit. Het ligt misschien niet direct voor de hand, maar ook voor kleuters zijn er voldoende mogelijkheden om ze van mindmapping te laten profiteren. Het visualiseren van woorden zorgt ervoor dat kleuters in staat zijn om mindmaps te ‘lezen’. Ze zet deze werkvorm met name in bij woordenschatontwikkeling en begrijpend luisteren. Ben jij ook nog steeds op zoek naar een succesvolle manier om begrijpend luisteren in jouw kleutergroep op een hoger niveau te brengen? Rianne werkt inmiddels al een aantal jaren met mindmaps. Ze merkt dat haar leerlingen enthousiast zijn, een andere luisterhouding ontwikkelen en beter scoren. In deze workshop vertelt zij hoe zij dit in haar groep aanpakt. Daarnaast neemt zij ter inspiratie een flink aantal uitgewerkte voorbeelden mee.


engels150

Workshop G – Engels met kleuters (door Sanne Ramakers – JufSanne.com)

Kinderen leren makkelijk een tweede taal, dat is algemeen bekend. Steeds meer scholen beginnen met Engels op de basisschool voor kleuters. In de inspiratieronde Engels met kleuters laat Sanne zien dat Engels eenvoudig te integreren is in het dagelijkse programma zonder de hulp van een methode.

Sanne wijst je de weg naar een succesvol Engels aanbod in de klas, zelfs als je de Engelse taal zelf niet heel goed beheerst. Engels is leuk! Just do it! (deze workshop is voornamelijk interessant is als je nog geen Engels geeft, maar dit wel zou willen doen)


muziek150

Workshop H – Muziek met kleuters (door Jeroen Schipper – bekend van o.a. Rood Rood Mannetje en Daar komt de boogieman)

Kleuters zijn de hele dag aan het leren en aan het spelen. Muziek is bij uitstek een gebied waarin die twee activiteiten samenkomen. In deze workshop komen diverse activiteiten aan bod waarbij kinderen al spelend ‘stiekem’ van alles leren. Op het gebied van muziek; o.a. luistervaardigheid, stemontwikkeling en gevoel voor melodie en ritme. Wanneer je het geven van muziekonderwijs leuk maar soms lastig vindt, is deze workshop echt iets voor jou. Jeroen geeft je handige tips, leuke muzieksuggesties die direct toepasbaar zijn in jouw groep. Mocht je een instrument spelen, dan nodigt Jeroen je uit om deze mee te nemen.Kosten en aanmelden

Deelname aan de dag kost EUR 125,- waarbij BTW, lunch, koffie, thee en koek zijn inbegrepen. Aanmelden/toegangskaarten aanschaffen kan eenvoudig en zonder extra kosten gewoon via onze webwinkel (zie onderaan deze pagina). Je kunt je ook ‘op rekening’ inschrijven voor deze dag, er geldt dan een toeslag van EUR 7,95 (administratiekosten) per bestelling.  Aanmelden gaat dan via email, waarna je school een digitale factuur ontvangt voor het aantal deelnemers. Let op dat de factuur voldaan moet zijn vóór de inspiratiedag, anders is deelname niet mogelijk! Wil je je ‘op rekening’ aanmelden? Stuur dan een email naar info@kleuteruniversiteit.nl en geef minimaal het volgende aan:

– Voor- en achternaam deelnemer(s)
– Voorkeur workshops (geef per deelnemer 5 voorkeuren aan, zie hieronder)
– Naam en adres school (t.b.v. de digitale factuur)
– Emailadres(sen) van de deelnemers en eventueel een telefoonummer waar we jullie kunnen bereiken.

Kleuteruniversiteit inspiratiedagen zijn gevalideerd door de registercommissie van registerleraar.nl. Deze activiteit is met 6 RU (registeruren) opgenomen onder activiteitnummer pzDMPTuta4.

pzDMPTuta4Workshop voorkeur

Tijdens de bestelling van je tickets voor deze dag kun je 5 voorkeuren opgeven (3 + 2 reserve) van welke workshops je wilt volgen. Geef dit (in de door jou gewenste volgorde) aan in het veld ‘Bestelling opmerkingen‘ bij het afrekenen. Koop je tickets voor meerdere bezoekers tegelijk? Geef dan voor alle bezoekers de volledige naam en een workshop voorkeursvolgorde door. Dit kan ook later per email via info@kleuteruniversiteit.nl . Op basis van je voorkeuren delen we je in bij 3 workshops. Ongeveer een week vóór de inspiratiedag ontvang je een email met de definitieve workshopindeling en de laatste informatie. Wees op tijd want vol = vol !

voorkeur

Gegevens

Datum:
28 mei 2016
Tijd:
09:00 - 15:00
Kosten:
€125

Organisator

Kleuteruniversiteit
E-mail:
Website:
http://www.kleuteruniversiteit.nl

Locatie

Venlo
Rijnbeekstraat 8, Venlo, 5913GB Nederland
+ Google Maps