Evenementen worden geladen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is geweest.

Kleuteruniversiteit inspiratiedag Vleuten 16 januari 2016

16 januari 2016 @ 09:00 - 15:00

| €125

14/09/2015: Sorry, we zitten vol! We kunnen helaas geen nieuwe aanmeldingen meer accepteren. Houd  de website in de gaten voor nieuwe inspiratiedagen in de toekomst!

Op zaterdag 16 januari 2016 is er weer een Kleuteruniversiteit inspiratiedag – de leukste studiedag van het jaar! Kleuteruniversiteit bundelt de krachten van echte praktijkmensen met elk een eigen specialiteit en biedt een inspiratiedag voor kleuterleerkrachten. De onderwerpen van de workshops zijn zeer uiteenlopend, voor ieder wat wils. Bedoeld om je te informeren, enthousiasmeren en praktisch van aard zodat je direct aan de slag kunt met jouw groep.

Deze keer is de locatie van de inspiratiedag de basisschool de Twaalfruiter in Vleuten (nabij Utrecht). We hebben weer een leuk programma voor je:Programma en dagindeling

09:00 – 09:30 – inloop
09:30 – 09:40 – welkom + uitleg
09:40 – 10:40 – inspiratieronde 1
10:40 – 11:00 – pauze
11:00 – 12:00 – inspiratieronde 2
12:00 – 12:45 – broodjeslunch
12:45 – 13:45 – inspiratieronde 3
13:45 – 15:00 – lezing & signeersessie van Jacques Vriens,
bekend van o.a. Tommie en Lotje, meester Jaap en Nog één nachtje slapen
15:00 afsluiting

40213Welke workshops zijn er?

Je kunt op deze dag 3 workshops bijwonen in ‘inspiratierondes’. Hierbij kun je kiezen uit het volgende aanbod:


digitaal150

Workshop A – De kleuterleerkracht in de cloud (door Marije Smit – JufMarije.nl)

Tijdens deze workshop laat Marije leerkrachten in aanraking komen met allerlei mogelijkheden van ICT en het internet bij kleuters. Ze laat zien hoe je als leerkracht internetbronnen effectief kunt organiseren en hoe ICT onderdeel wordt van het klassenmanagement.


themaalgemeen150

Workshop B – Slimme kleuters (door Cora Hansen – SlimmeKleuters.nl)

Een kleuter met een grote ontwikkelingsvoorsprong beheerst soms al bij binnenkomst de basisstof van groep 1. Hoe kun je zo’n kind herkennen in je groep? Wat bied je deze slimme kleuters aan, zodat ook zij zich verder kunnen ontwikkelen? Wat vraag je van hen, en wat juist niet? En hebben we het over ‘een ontwikkelingsvoorsprong’ of ‘hoogbegaafd’? Antwoord op deze vragen krijg je in de workshop ‘slimme kleuters’. Cora Hansen heeft jarenlang lesgegeven aan een hoogbegaafdengroep ‘Slimme Kleuters’. Zij geeft door het hele land workshops aan schoolteams over het herkennen en begeleiden van kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong en is eigenaar van de website www.slimmekleuters.nl .


hoeken150

 Workshop C – Verbeter je bouwhoek in 5 stappen (door Bianca Oldenbeuving – JufBianca.nl)

Hoe is het met jouw bouwhoek? Spelen de kinderen er graag? Weet jij hoe je het spel in deze hoek kunt begeleiden? Bianca van JufBianca.nl vertelt over de bouwhoek! In deze workshop gaan we kijken naar de stappen die we kunnen nemen om het spel in de bouwhoek te verbeteren. We bespreken de basisuitrusting, welke materialen je kunt toevoegen en hoe je verschillende vakgebieden kunt integreren. Kortom: we gaan bouwen aan de bouwhoek!


natuur_techniek150

Workshop D – Natuur en techniek voor kleuters (door Henrike van den Hurck – Kleuterklasse.nl)

Na de succesvolle workshop ‘De Tovenaarsleerling’ is het tijd voor een nieuw avontuur!

In deze workshops duik je in de wereld van ‘Bang Mannetje’, het boek van Mathilde Stein en Mies van Hout waarover Henrike een Kleuteruniversiteit project schreef. Wie het weblog van Henrike kent, weet dat ze graag vakoverstijgend werk en daardoor meerdere ontwikkelingsgebieden tegelijk aan bod laat komen. In deze workshop legt ze uit hoe een les over de vogelspin, begint bij natuuronderwijs, uitmondt als een meet- en telactiviteit.

De lievelingsbloemenbroek van Bang Mannetje is aanleiding tot het verkennen van patronen maar staat tegelijkertijd symbool voor de herwonnen dapperheid van onze held uit het boek. En zo neemt Henrike jou en jouw groep mee door het Wilde Woeste Woud, terwijl we spelenderwijs kennis maken met natuur, techniek, beweging, taal en rekenen. Ga mee op ontdekkingsreis door het Wilde Woeste Woud, maak kennis met zijn allerverschrikkelijkste, harige, vreselijke inwoners en overwin je angst!


digitaal150

Workshop E – Kleuters & Apps (door Sander Gordijn – MeesterSander.nl)

Op welke manier kun je apps inzetten bij de kleuters? Op deze vraag geeft Sander Gordijn (kleutermeester & ICT-Coördinator) antwoord in deze workshop. Hij neemt je mee naar zijn kleuterklas en vertelt over eigen ervaringen met de iPad in de onderbouw. Na afloop ken je educatieve apps en verschillende werkvormen met apps om gelijk mee aan de slag te gaan in je eigen groep.


mindmap150

Workshop F – Mindmappen met kleuters (door Rianne Hofma – MindmappenMetKleuters.nl)

“Een mindmap is een visueel diagram dat gebruikt wordt om informatie vast te leggen en te organiseren op een manier die past bij hoe onze hersenen van nature werken” (citaat Tony Buzan).

Mindmappen met kleuters is Rianne’s specialiteit. Het ligt misschien niet direct voor de hand, maar ook voor kleuters zijn er voldoende mogelijkheden om ze van mindmapping te laten profiteren. Het visualiseren van woorden zorgt ervoor dat kleuters in staat zijn om mindmaps te ‘lezen’. Ze zet deze werkvorm met name in bij woordenschatontwikkeling en begrijpend luisteren. Ben jij ook nog steeds op zoek naar een succesvolle manier om begrijpend luisteren in jouw kleutergroep op een hoger niveau te brengen? Rianne werkt inmiddels al een aantal jaren met mindmaps. Ze merkt dat haar leerlingen enthousiast zijn, een andere luisterhouding ontwikkelen en beter scoren. In deze workshop vertelt zij hoe zij dit in haar groep aanpakt. Daarnaast neemt zij ter inspiratie een flink aantal uitgewerkte voorbeelden mee.


engels150

Workshop G – Lowbudget Engels met kleuters (door Sanne Ramakers – JufSanne.com)

Kinderen leren makkelijk een tweede taal, dat is algemeen bekend. Steeds meer scholen beginnen met Engels op de basisschool voor kleuters. In de inspiratieronde Lowbudget Engels met kleuters laat Sanne zien dat Engels eenvoudig te integreren is in het dagelijkse programma zonder de hulp van een methode.

Sanne wijst je de weg naar een succesvol Engels aanbod in de klas, zelfs als je de Engelse taal zelf niet heel goed beheerst. Engels is leuk! Just do it! (deze workshop is voornamelijk interessant is als je nog geen Engels geeft, maar dit wel zou willen doen)


muziek150

Workshop H – Muziek met kleuters (door Jeroen Schipper – bekend van o.a. Rood Rood Mannetje en Daar komt de boogieman)

Kleuters zijn de hele dag aan het leren en aan het spelen. Muziek is bij uitstek een gebied waarin die twee activiteiten samenkomen. In deze workshop komen diverse activiteiten aan bod waarbij kinderen al spelend ‘stiekem’ van alles leren. Op het gebied van muziek; o.a. luistervaardigheid, stemontwikkeling en gevoel voor melodie en ritme. Wanneer je het geven van muziekonderwijs leuk maar soms lastig vindt, is deze workshop echt iets voor jou. Jeroen geeft je handige tips, leuke muzieksuggesties die direct toepasbaar zijn in jouw groep. Mocht je een instrument spelen, dan nodigt Jeroen je uit om deze mee te nemen.


tellen150

Workshop I – Een goede rekenstart voor kleuters (door Marcel Schmeier – Onderwijsgek.nl)

In deze workshop krijg je praktische activiteiten en ideeën aangereikt om te werken aan de rekenvoorwaarden, aansluitend bij de leefwereld van het jonge kind. Er is ruime aandacht voor handelend rekenen met echte materialen. De workshop is doorspekt met voorbeelden en foto’s uit kleuterklassen in heel Nederland. Als rode draad door de workshop lopen de belangrijkste domeinen en doelen van het rekenonderwijs in de kleutergroep. Theorie en praktijk worden op inspirerende wijze aan elkaar verbonden.


motoriek150

Workshop J – Reflexen en leren – schoolrijpheid in beweging (door Petra Keijzer-Rus – Jouwleerkracht.nl )

De ontwikkeling van baby tot kleuter is een bijzonder proces. Door primaire reflexen maakt het lichaam telkens nieuwe ontwikkelingsstapjes. Als er in dat proces iets hapert kunnen er (on)opvallende problemen ontstaan die gevolgen kunnen hebben voor het hele schoolleven van een kind.

Doordat reflexen actief blijven, kan het voor het kind meer dan gemiddeld moeite kosten om mee te komen in de groep. Het is nuttig om als kleuterleerkracht deze nog aanwezige reflexen te leren herkennen, om te begrijpen waarom een kind moeite heeft met bepaalde cognitieve, motorische en sociale vaardigheden.

In deze workshop gaan we actief aan de slag! Je leert bepaalde reflexen te herkennen én je leert oefeningen die je met je kleuters in de speelzaal en buiten kunt doen. We gaan na een stukje theorie dus lekker bewegen!


kleuteruniversiteit_logo_500

Workshop K – Kom mee, buitenspelen! (door Marja van Delden)

“Joehoe, buitenspelen!”. Voor de meeste kleuters heerlijk, om naar uit te zien. Voor anderen zijn dit momenten van alleen zijn, of van weinig uitdaging. Voor deze kleuters ben jij degene die het verschil kan maken. Het liefst preventief, maar hoe? In deze workshop krijg je heel veel tips waar je op maandag direct mee aan de slag kunt. De workshop Buitenspelen geeft je ideeën die vaak niets kosten, zoals spelen met een oude tuinslang, grote dozen, of een oude laminaatvloer. Het buitenspelen wordt er zoveel rijker van. Buiten is de plaats van groeien in alle ontwikkelingsgebieden! Nieuwsgierig? Kom mee!


kunstzinnige_vorming150

Workshop L – Emoties op papier (door kinderboekenschrijfster en illustrator Mies van Hout)

Mies geeft een bijzondere workshop aan de hand van haar boek ‘Vrolijk’. Vrolijk gaat over emoties. Mies vertelt over de mogelijkheden van het boek in de klas. En ze geeft een toegankelijke tekenworkshop die ze ook altijd aan kinderen geeft. Je kunt ervaren hoe de tekenles verloopt zodat ze dat later op hun eigen manier kunnen toepassen in de klas. Door op een creatieve en kunstzinnige manier bezig te zijn met het onderwerp gevoelens, kan het inzicht van kinderen in zichzelf en elkaar op een positieve, speelse manier worden vergroot. Je gaat zelf aan de slag en krijgt dus les van dé Mies van Hout.Kosten en aanmelden

14/09/2015: Sorry, we zitten vol! We kunnen helaas geen nieuwe aanmeldingen meer accepteren. Houd  de website in de gaten voor nieuwe inspiratiedagen in de toekomst!

Deelname aan de dag kost EUR 125,- waarbij BTW, lunch, koffie, thee en koek zijn inbegrepen. Aanmelden/toegangskaarten aanschaffen kan eenvoudig en zonder extra kosten gewoon via onze webwinkel (zie onderaan deze pagina). Je kunt je ook ‘op rekening’ inschrijven voor deze dag, er geldt dan een toeslag van EUR 7,95 (administratiekosten) per bestelling.  Aanmelden gaat dan via email, waarna je school een factuur ontvangt voor het aantal deelnemers. Let op dat de factuur voldaan moet zijn vóór de inspiratiedag, anders is deelname niet mogelijk! Wil je je ‘op rekening’ aanmelden? Stuur dan een email naar info@kleuteruniversiteit.nl en geef minimaal het volgende aan:

– Volledige naam deelnemer(s)
– Voorkeur workshops (geef per deelnemer 5 voorkeuren aan, zie hieronder)
– Naam en adres school (t.b.v. de factuur)
– emailadres(sen) en eventueel een telefoonummer waar we jullie kunnen bereiken.

Kleuteruniversiteit inspiratiedagen zijn gevalideerd door de registercommissie van registerleraar.nl. Deze activiteit is met 6 RU (registeruren) opgenomen onder activiteitnummer pzDMPTuta4.

pzDMPTuta4Workshop voorkeur

14/09/2015: Sorry, we zitten vol! We kunnen helaas geen nieuwe aanmeldingen meer accepteren. Houd  de website in de gaten voor nieuwe inspiratiedagen in de toekomst!

Tijdens de bestelling van je tickets voor deze dag kun je 5 voorkeuren opgeven (3 + 2 reserve) van welke workshops je wilt volgen. Geef dit (in de door jou gewenste volgorde) aan in het veld ‘Bestelling opmerkingen‘ bij het afrekenen. Koop je tickets voor meerdere bezoekers tegelijk? Geef dan voor alle bezoekers de volledige naam en een workshop voorkeursvolgorde door. Dit kan ook later per email via info@kleuteruniversiteit.nl . Op basis van je voorkeuren delen we je in bij 3 workshops. Ongeveer een week vóór de inspiratiedag ontvang je een email met de definitieve workshopindeling. Wees op tijd want vol = vol !

voorkeur

Gegevens

Datum:
16 januari 2016
Tijd:
09:00 - 15:00
Kosten:
€125

Organisator

Kleuteruniversiteit
E-mail:
Website:
http://www.kleuteruniversiteit.nl

Locatie

Vleuten
Kweektuinlaan 11, Vleuten, 3452 Nederland
+ Google Maps