Evenementen worden geladen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is geweest.

Kleuteruniversiteit inspiratiedag Vleuten 8 oktober 2016

8 oktober 2016 @ 09:00 - 15:00

| €125

29/06/2016: Sorry, we zitten vol! We kunnen helaas geen nieuwe aanmeldingen meer accepteren. Houd de website in de gaten voor nieuwe inspiratiedagen in de toekomst!

Op zaterdag 8 oktober 2016 is er weer een Kleuteruniversiteit inspiratiedag – de leukste studiedag van het jaar! Kleuteruniversiteit bundelt de krachten van echte praktijkmensen met elk een eigen specialiteit en biedt een inspiratiedag voor kleuterleerkrachten. De onderwerpen van de workshops zijn zeer uiteenlopend, voor ieder wat wils. Bedoeld om je te informeren, enthousiasmeren en praktisch van aard zodat je direct aan de slag kunt met jouw groep.

Deze keer is de locatie van de inspiratiedag een school waar we eerder zijn geweest: basisschool de Twaalfruiter in Vleuten (nabij Utrecht). We hebben weer een leuk programma voor je: Programma en dagindeling

08:45 – 09:20 – inloop
09:20 – 09:30 – welkom + uitleg
09:30 – 10:30 – inspiratieronde 1
10:30 – 11:00 – pauze
11:00 – 12:00 – inspiratieronde 2
12:00 – 12:45 – broodjeslunch
12:45 – 13:45 – inspiratieronde 3
13:50 – 15:00 – lezing & signeersessie van het auteur/illustrator duo
Ted van Lieshout en Philip Hopman,
bekend van o.a. de Boer Boris boeken!
15:00 – afsluiting

ted ted-van-lieshout-boer-boris philipWelke workshops zijn er?

Je kunt op deze dag 3 workshops bijwonen in ‘inspiratierondes’. Hierbij kun je kiezen uit het volgende aanbod:


themaalgemeen150

Workshop A – Goed(koop) Onderwijs (door Bianca Oldenbeuving – JufBianca.nl)

Goed(koop) onderwijs bestaat uit activiteiten die uit te voeren zijn met goedkoop of zelfs gratis materialen. Zo wil Bianca Oldenbeuving van JufBianca.nl laten zien dat ook met een krap budget en zonder mooie (maar ook dure) ontwikkelingsmaterialen, je toch goed onderwijs kunt geven. Het materiaal maakt niet dat het onderwijs goed is, dat doet de leerkracht! Je gaat naar huis met allerlei activiteiten die je maandag direct toe kunt passen in je klas.


themaalgemeen150

Workshop B – Slimme kleuters (door Cora Hansen – SlimmeKleuters.nl)

Een kleuter met een grote ontwikkelingsvoorsprong beheerst soms al bij binnenkomst de basisstof van groep 1. Hoe kun je zo’n kind herkennen in je groep? Wat bied je deze slimme kleuters aan, zodat ook zij zich verder kunnen ontwikkelen? Wat vraag je van hen, en wat juist niet? En hebben we het over ‘een ontwikkelingsvoorsprong’ of ‘hoogbegaafd’? Antwoord op deze vragen krijg je in de workshop ‘slimme kleuters’. Cora Hansen heeft jarenlang lesgegeven aan een hoogbegaafdengroep ‘Slimme Kleuters’. Zij geeft door het hele land workshops aan schoolteams over het herkennen en begeleiden van kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong en is eigenaar van de website www.slimmekleuters.nl .


woordenschat150

Workshop C – Speel je wijs! Woordenschat en drama (door Janneke van Kammen – JufJanneke.nl)

Woordenschatonderwijs is belangrijk! Beschikken over een ruime woordenschat zorgt ervoor dat je gemakkelijker leert. Maar om nu steeds woordkaarten te flitsen of droge oefeningen aan te bieden om de woordenschat te verrijken, is nou niet bepaald inspirerend. Hoe breng je het op een speelse manier zodat het toch een stevige impuls aan het woordenschatonderwijs geeft? In deze workshop geeft Juf Janneke praktische tips en inspirerende lesideeën waarbij de koppeling van woordenschat naar drama wordt gemaakt. Deze workshop is voor iedereen die jonge kinderen actief en op een creatieve manier wil ondersteunen en stimuleren in hun woordenschat- en spelontwikkeling.

Workshop C zit helaas vol! – Geef s.v.p. een andere workshop aan in je voorkeuren.


Workshop D – Leren schrijven is bewegen (door Henk Schweitzer – Schrijven leer je zo)

Steeds meer kinderen hebben problemen met hun handschrift. In dit digitale tijdperk wordt er steeds minder geschreven en dus minder geoefend. Wanneer de kinderen in groep 3 leren schrijven, zijn hun (schrijf)motorische vaardigheden vaak nog onvoldoende ontwikkeld.

Door op kleuterleeftijd spelenderwijs de bewegingen te oefenen die nodig zijn om te leren schrijven, ontwikkelt het kind daarna sneller een vloeiend en leesbaar handschrift. De oefeningen waarmee we tijdens deze workshop mee aan de slag gaat, berusten op een wetenschappelijk bewezen concept. De nadruk ligt op spelen, knutselen en bewegen. De bewegingen worden gecombineerd met oefeningen waarbij het gaat om het doseren van druk, tempo, ritme en vorm.

De variatie aan oefeningen in combinatie met het enthousiasme waarmee de kinderen deze oefeningen doen, zullen je als leerkracht inspireren!

Workshop D zit helaas vol! – Geef s.v.p. een andere workshop aan in je voorkeuren.


digitaal150

Workshop E – Kleuters & Apps (door Sander Gordijn – MeesterSander.nl)

Op welke manier kun je apps inzetten bij de kleuters? Op deze vraag geeft Sander Gordijn (kleutermeester & ICT-Coördinator) antwoord in deze workshop. Hij neemt je mee naar zijn kleuterklas en vertelt over eigen ervaringen met de iPad in de onderbouw. Na afloop ken je educatieve apps en verschillende werkvormen met apps om gelijk mee aan de slag te gaan in je eigen groep.


mindmap150

Workshop F – Mindmappen met kleuters (door Rianne Hofma – MindmappenMetKleuters.nl)

“Een mindmap is een visueel diagram dat gebruikt wordt om informatie vast te leggen en te organiseren op een manier die past bij hoe onze hersenen van nature werken” (citaat Tony Buzan). Mindmappen met kleuters is Rianne’s specialiteit. Het ligt misschien niet direct voor de hand, maar ook voor kleuters zijn er voldoende mogelijkheden om ze van mindmapping te laten profiteren. Het visualiseren van woorden zorgt ervoor dat kleuters in staat zijn om mindmaps te ‘lezen’. Ze zet deze werkvorm met name in bij woordenschatontwikkeling en begrijpend luisteren. Ben jij ook nog steeds op zoek naar een succesvolle manier om begrijpend luisteren in jouw kleutergroep op een hoger niveau te brengen? Rianne werkt inmiddels al een aantal jaren met mindmaps. Ze merkt dat haar leerlingen enthousiast zijn, een andere luisterhouding ontwikkelen en beter scoren. In deze workshop vertelt zij hoe zij dit in haar groep aanpakt. Daarnaast neemt zij ter inspiratie een flink aantal uitgewerkte voorbeelden mee.


engels150

Workshop G – Engels met kleuters (door Sanne Ramakers – JufSanne.com)

Kinderen leren makkelijk een tweede taal, dat is algemeen bekend. Steeds meer scholen beginnen met Engels op de basisschool voor kleuters. In de inspiratieronde Engels met kleuters laat Sanne zien dat Engels eenvoudig te integreren is in het dagelijkse programma zonder de hulp van een methode.

Sanne wijst je de weg naar een succesvol Engels aanbod in de klas, zelfs als je de Engelse taal zelf niet heel goed beheerst. Engels is leuk! Just do it! (deze workshop is voornamelijk interessant is als je nog geen Engels geeft, maar dit wel zou willen doen)


muziek150

Workshop H – Muziek met kleuters (door Jeroen Schipper – bekend van o.a. Rood Rood Mannetje en Daar komt de boogieman)

Kleuters zijn de hele dag aan het leren en aan het spelen. Muziek is bij uitstek een gebied waarin die twee activiteiten samenkomen. In deze workshop komen diverse activiteiten aan bod waarbij kinderen al spelend ‘stiekem’ van alles leren. Op het gebied van muziek; o.a. luistervaardigheid, stemontwikkeling en gevoel voor melodie en ritme. Wanneer je het geven van muziekonderwijs leuk maar soms lastig vindt, is deze workshop echt iets voor jou. Jeroen geeft je handige tips, leuke muzieksuggesties die direct toepasbaar zijn in jouw groep. Mocht je een instrument spelen, dan nodigt Jeroen je uit om deze mee te nemen.


dans_beweging150
Workshop I – Dansen met kleuters (door Trudy Persoon – Dariza.nl)

Er is zoveel aandacht voor de cognitieve vakgebieden in het onderwijs, dat cultuurgerichte lessen dikwijls wegvallen in het lesaanbod. Terwijl juist deze lessen als resultaat hebben dat kinderen zich volwaardiger en breder kunnen ontwikkelen. In deze workshop laat Trudy je kennismaken met vrije dansvormen gekoppeld aan een stukje muziektheorie voor kinderen van groep 1/2. De lessen zijn direct toe te passen in de praktijk, zodat je maandag direct aan de slag kunt. Kom naar de workshop en ervaar zélf.

Trudy Persoon is leerkracht/ cultuur coördinator en ontwikkelaar en cursusleider van Dariza.nl.


Workshop J – Wetenschap en techniek in de kleutergroep (door Dianne Vredenburg – ExplicoKids.nl)

Hoe kun je kinderen in jouw klas aan de slag krijgen met wetenschap en techniek? Tijdens deze inspiratieronde krijg je antwoord op deze vraag. Dianne is docent scheikunde en toont een aantal aansprekende experimenten die je zelf in de klas kunt doen! Ze legt uit hoe de wetenschap en techniek achter deze experimenten in elkaar steekt, zodat je dit ook weer aan jouw leerlingen kunt uitleggen. Zelf aan de slag dus, en met een hoop praktisch materiaal weer de deur uit!


themaalgemeen150

 Workshop K – De ontwikkeling van het jonge kind (door Lianne Morssink)

Op onderwijsfora zien we steeds vaker vragen over hoe je “lesjes” met kleuters kunt aanpakken. Uit de levendige discussie blijkt dat er uiteenlopende visies zijn over hoe je jonge kinderen iets kunt leren. Maar hoe ontwikkelt het jonge kind zich eigenlijk? Wat zeggen de verschillende ontwikkelingspsychologen? En hoe zorg je dat jouw manier van aanbieden past bij de optimale ontwikkeling van jonge kinderen? In deze workshop gaan we kort in op wat de wetenschap hierover zegt en hoe jij dit kan vormgeven in de praktijk, zoals via observatie en spelbegeleiding.


hoeken150

 Workshop L – Haal meer uit de huishoek! (door Tessel van der Linde – TesselVanDerLinde.nl)

Kinderen spelen graag in de huishoek maar laten daar vaak hetzelfde spel zien. In deze workshop krijg je praktische tips hoe je als leerkracht het spel in de huishoek kunt verbeteren. Wat hebben kinderen nodig om goed te kunnen spelen? Hoe verloopt de spelontwikkeling? Hoe zorg je dat de hoek voor alle kinderen interessant is en blijft? Hoe daag je kinderen uit om in ontwikkeling te blijven? In deze workshop krijg je praktische tips waarmee je direct in je eigen groep aan de slag kunt!

Workshop L zit helaas vol! – Geef s.v.p. een andere workshop aan in je voorkeuren.Kosten en aanmelden

29/06/2016: Sorry, we zitten vol! We kunnen helaas geen nieuwe aanmeldingen meer accepteren. Houd de website in de gaten voor nieuwe inspiratiedagen in de toekomst!

Deelname aan de dag kost EUR 125,- waarbij BTW, lunch, koffie, thee en koek zijn inbegrepen. Aanmelden/toegangskaarten aanschaffen kan eenvoudig en zonder extra kosten gewoon via onze webwinkel (zie onderaan deze pagina). Je kunt je ook ‘op rekening’ inschrijven voor deze dag, er geldt dan een toeslag van EUR 7,95 (administratiekosten) per bestelling.  Aanmelden gaat dan via email, waarna je school een factuur ontvangt voor het aantal deelnemers.

Let op dat de factuur voldaan moet zijn vóór de inspiratiedag, anders is deelname niet mogelijk! Wil je je ‘op rekening’ aanmelden? Stuur dan een email naar info@kleuteruniversiteit.nl en geef minimaal het volgende aan:

– Voor- en achternaam deelnemer(s)
– Voorkeur workshops (geef per deelnemer 5 voorkeuren aan: een ‘top 3’ en 2 reserves, zie hieronder)
– Naam en adres school (t.b.v. de digitale factuur)
– Emailadres(sen) van de deelnemers en eventueel een telefoonnummer waar we jullie kunnen bereiken.

Voor alle aanmeldingen zijn de annuleringsvoorwaarden uit onze algemene voorwaarden van toepassing.

Kleuteruniversiteit inspiratiedagen zijn gevalideerd door de registercommissie van registerleraar.nl. Deze activiteit is met 6 RU (registeruren) opgenomen onder activiteitnummer pzDMPTuta4.

pzDMPTuta4Workshop voorkeur

Tijdens de bestelling van je tickets voor deze dag kun je 5 voorkeuren opgeven (3 + 2 reserve) van welke workshops je wilt volgen. Geef dit (in de door jou gewenste volgorde) aan in het veld ‘Bestelling opmerkingen‘ bij het afrekenen. Koop je tickets voor meerdere bezoekers tegelijk? Geef dan voor alle bezoekers de volledige naam en een workshop voorkeursvolgorde door. Dit kan ook later per email via info@kleuteruniversiteit.nl . Op basis van je voorkeuren delen we je in bij 3 workshops. Ongeveer een week vóór de inspiratiedag ontvang je een email met de definitieve workshopindeling. Wees op tijd want vol = vol !

voorkeur

Gegevens

Datum:
8 oktober 2016
Tijd:
09:00 - 15:00
Kosten:
€125

Organisator

Kleuteruniversiteit
E-mail:
Website:
http://www.kleuteruniversiteit.nl

Locatie

Vleuten
Kweektuinlaan 11, Vleuten, 3452 Nederland
+ Google Maps