Evenementen worden geladen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is geweest.

Kleuteruniversiteit inspiratiedag Zwolle 30 mei 2015

30 mei 2015 @ 09:00 - 15:00

| €115

Op zaterdag 30 mei 2015 is er weer een Kleuteruniversiteit inspiratiedag – de leukste studiedag van het jaar! Kleuteruniversiteit bundelt de krachten van echte praktijkmensen met elk een eigen specialiteit en biedt een inspiratiedag voor kleuterleerkrachten. De onderwerpen van de workshops zijn zeer uiteenlopend, voor ieder wat wils. Bedoeld om je te informeren, enthousiasmeren en praktisch van aard zodat je direct aan de slag kunt in jouw groep. Bekijk ook de flyer:

flyer_zwolle

Deze keer is de locatie van de inspiratiedag de OBS de Schatkamer in Zwolle. We hebben weer een leuk programma voor je: Programma en dagindeling

09:00 – 09:30 – inloop
09:30 – 09:40 – welkom + uitleg
09:40 – 10:40 – inspiratieronde 1
10:40 – 11:00 – pauze
11:00 – 12:00 – inspiratieronde 2
12:00 – 12:45 – broodjeslunch
12:45 – 13:45 – inspiratieronde 3
13:45 – 15:00 – lezing & signeersessie van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer, bekend van Agent en Boef!
15:00 afsluiting

agentenboefWelke workshops zijn er?

Op deze inspirerende dag kun je 3 workshops bijwonen tijdens ‘inspiratierondes’.  Het workshopaanbod is deze keer:


kleuteruniversiteit_logo_500

Workshop A – Kom mee, buitenspelen! (door Marja van Delden)

“Joehoe, buitenspelen!”. Voor de meeste kleuters heerlijk, om naar uit te zien. Voor anderen zijn dit momenten van alleen zijn, of van weinig uitdaging. Voor deze kleuters ben jij degene die het verschil kan maken. Het liefst preventief, maar hoe? In deze workshop krijg je heel veel tips waar je op maandag direct mee aan de slag kunt. De workshop Buitenspelen geeft je ideeën die vaak niets kosten, zoals spelen met een oude tuinslang, grote dozen, of een oude laminaatvloer. Het buitenspelen wordt er zoveel rijker van. Buiten is de plaats van groeien in alle ontwikkelingsgebieden! Nieuwsgierig? Kom mee!


themaalgemeen150

Workshop B – Slimme kleuters (door Bianca Oldenbeuving van Lespakket.net)

Een kleuter met een grote ontwikkelingsvoorsprong beheerst soms al bij binnenkomst de basisstof van groep 1. Hoe kun je zo’n kind herkennen in je groep? Wat bied je deze slimme kleuters aan, zodat ook zij zich verder kunnen ontwikkelen? Wat vraag je van hen, en wat juist niet? En hebben we het over ‘een ontwikkelingsvoorsprong’ of ‘hoogbegaafd’? Antwoord op al deze vragen krijg je in de Inspiratieronde ‘slimme kleuters’. Bianca Oldenbeuving is leerkracht in een kleutergroep, specialist hoogbegaafdheid, educatief auteur en eigenaar van de website www.lespakket.net.


woordenschat150

 Workshop C – Speel je wijs! Woordenschat en drama  (door Janneke van Kammen van JufJanneke.nl)

Woordenschatonderwijs is belangrijk! Beschikken over een ruime woordenschat zorgt ervoor dat je gemakkelijker leert. Maar om nu steeds woordkaarten te flitsen of droge oefeningen aan te bieden om de woordenschat te verrijken, is nou niet bepaald inspirerend. Hoe breng je het op een speelse manier zodat het toch een stevige impuls aan het woordenschatonderwijs geeft? In deze workshop geeft Juf Janneke praktische tips en inspirerende lesideeën waarbij de koppeling van woordenschat naar drama wordt gemaakt. Deze workshop is voor iedereen die jonge kinderen actief en op een creatieve manier wil ondersteunen en stimuleren in hun woordenschat- en spelontwikkeling.


natuur_techniek150

Workshop D – Natuur en Techniek voor kleuters (door Henrike van den Hurck van Kleuterklasse.nl)

Er is een groot probleem in Tovenaarsland … tovenaarsleerling Joris Kwistutnie heeft, helemaal per ongeluk, een speelgoeddraakje veranderd in een enorm drakenbeest! Hij roept de hulp in van de kinderen om de draak weer terug te toveren.

De Tovenaarsleerling is een verhalend ontwerp vol natuur, wetenschap en techniek voor jonge kinderen. Ben je niet technisch onderlegd of heb je geen groene vingers? Met de Tovenaarsleerling laat Henrike je zien hoe je op een simpele manier (zonder ingewikkelde materialen!) kunt werken aan de kerndoelen natuur, wetenschap en techniek. Dus grijp je toverstok, spring op een bezem en vlieg met me mee naar Tovenaarsland!


digitaal150

Workshop E – Kleuters & Apps (door Sander Gordijn van meestersander.nl)

Op welke manier kun je apps inzetten bij de kleuters? Op deze vraag geeft Sander Gordijn (kleutermeester & ICT-Coördinator) antwoord in deze workshop. Hij neemt je mee naar zijn kleuterklas en vertelt over eigen ervaringen met de iPad in de onderbouw. Na afloop ken je educatieve apps & verschillende werkvormen met apps om gelijk mee aan de slag te gaan in je groep.


Workshop F – Mindmappen met kleuters (door Rianne Hofma van mindmappenmetkleuters.nl)

“Een mindmap is een visueel diagram dat gebruikt wordt om informatie vast te leggen en te organiseren op een manier die past bij hoe onze hersenen van nature werken” (citaat Tony Buzan). Mindmappen met kleuters is Rianne’s specialiteit. Het ligt misschien niet direct voor de hand, maar ook voor kleuters zijn er voldoende mogelijkheden om ze van mindmapping te laten profiteren. Het visualiseren van woorden zorgt ervoor dat kleuters in staat zijn om mindmaps te ‘lezen’. Ze zet deze werkvorm met name in bij woordenschatontwikkeling en begrijpend luisteren. In deze workshop zal Rianne je aan de hand van diverse praktijk voorbeelden inspireren, zodat je ook in jouw kleutergroep met mindmappen aan de slag kunt!


engels150

Workshop G – Lowbudget Engels met kleuters (door Sanne Ramakers van JufSanne.com)

Kinderen leren makkelijk een tweede taal, dat is algemeen bekend. Steeds meer scholen beginnen met Engels op de basisschool voor kleuters. In Inspiratieronde Lowbudget Engels met kleuters laat Sanne zien dat Engels eenvoudig te integreren is in het dagelijkse programma zonder de hulp van een methode. Wat komt er aan bod:

  • Hoe maak je gebruik van de materialen die aanwezig zijn in jouw klas
  • Hoe kun je eenvoudig aansluiten bij het thema van dat moment
  • Hoe kun je muziek en internet inzetten om Engels aan kinderen te leren

Sanne wijst je de weg naar een succesvol Engels aanbod in de klas, zelfs als je de Engelse taal zelf niet heel goed beheerst. Engels is leuk! Just do it! (Deze workshop is voornamelijk interessant is als je nog geen Engels geeft, maar dit wel zou willen doen.)


kunstzinnige_vorming150

Workshop H – Emoties op papier (door kinderboekenschrijfster en illustrator Mies van Hout – bekend van Vrolijk, Vriendjes en Bang Mannetje)

Mies geeft een bijzondere workshop aan de hand van haar boek ‘Vrolijk’. Vrolijk gaat over emoties. Mies vertelt over de mogelijkheden van het boek in de klas. En ze geeft een toegankelijke tekenworkshop die ze ook altijd aan kinderen geeft. Je kunt ervaren hoe de tekenles verloopt zodat ze dat later op hun eigen manier kunnen toepassen in de klas. Door op een creatieve en kunstzinnige manier bezig te zijn met het onderwerp gevoelens, kan het inzicht van kinderen in zichzelf en elkaar op een positieve, speelse manier worden vergroot. Je gaat zelf aan de slag en krijgt dus les van dé Mies van Hout.


muziek150

Workshop I – Muziek met kleuters (door Jeroen Schipper – bekend van o.a. Rood Rood Mannetje)

Kleuters zijn de hele dag aan het leren en aan het spelen. Muziek is bij uitstek een gebied waarin die twee activiteiten samenkomen. In deze workshop komen diverse activiteiten aan bod waarbij kinderen al spelend ‘stiekem’ van alles leren. Op het gebied van muziek; o.a. luistervaardigheid, stemontwikkeling en gevoel voor melodie en ritme. Wanneer je het geven van muziekonderwijs leuk maar soms lastig vindt, is deze workshop echt iets voor jou. Jeroen geeft je handige tips, leuke muzieksuggesties die direct toepasbaar zijn in jouw groep. Mocht je een instrument spelen, dan nodigt Jeroen je uit om deze mee te nemen.


tellen150

Workshop J – Met rekenstapjes vooruit (door Alette Lanting van www.lantingrekenadvies.nl)

In kleutergroepen moeten kinderen kunnen spelen, maar we willen ze ook uitdagen tot leren. Uit onderzoek blijkt namelijk, dat de basis voor het latere rekenen al in groep 1 en 2 wordt gelegd. Hoe kunnen spelen en leren op een verantwoorde manier samenkomen? En wat vergt dit van de leerkracht? Hoe ziet de rekendidactiek er in deze groepen uit? We gaan in op de leerlijn tellen, het belang van structureren en hoe je dit op een speelse wijze kunt oefenen. Door het spelen van peilingspelletjes kun je observeren wat kinderen weten, begrijpen of kunnen. Aan het einde van deze workshop krijgt je het gespeelde peilingspel mee.Kosten en aanmelden

22/05/2015: sorry, we zitten vol! We kunnen helaas geen nieuwe aanmeldingen meer accepteren. Houd de website in de gaten voor nieuwe inspiratiedagen in de toekomst.

Deelname aan de dag kost EUR 115,- waarbij BTW, lunch, koffie, thee en koek zijn inbegrepen. Aanmelden/toegangskaarten aanschaffen kan eenvoudig en zonder extra kosten gewoon via onze webwinkel (zie onderaan deze pagina). Je kunt je ook ‘op rekening’ inschrijven voor deze dag, er geldt dan een toeslag van EUR 7,95 (administratiekosten) per bestelling.  Aanmelden gaat dan via email, waarna je school een factuur ontvangt voor het aantal deelnemers. Let op dat de factuur voldaan moet zijn vóór de inspiratiedag, anders kun je niet deelnemen! Wil je je ‘op rekening’ aanmelden? Stuur dan een email naar info@kleuteruniversiteit.nl en geef minimaal het volgende aan:

– Volledige naam deelnemer(s)
– Voorkeur workshops (geef per deelnemer 5 voorkeuren aan, zie hieronder)
– Naam en adres school (t.b.v. de factuur)
– emailadres(sen) en eventueel een telefoonummer waar we jullie kunnen bereiken.Workshop voorkeur

Tijdens de bestelling van je tickets voor deze dag kun je 5 voorkeuren opgeven (3 + 2 reserve) van welke workshops je wilt volgen. Geef dit (in de door jou gewenste volgorde) aan in het veld ‘Bestelling opmerkingen‘ bij het afrekenen. Koop je tickets voor meerdere bezoekers tegelijk? Geef dan voor alle bezoekers de volledige naam en een workshop voorkeursvolgorde door. Dit kan ook later per email via info@kleuteruniversiteit.nl . Op basis van je voorkeuren delen we je in bij 3 workshops. Ongeveer een week vóór de inspiratiedag ontvang je een email met de definitieve workshopindeling. Wees op tijd want vol = vol !

voorkeur

Gegevens

Datum:
30 mei 2015
Tijd:
09:00 - 15:00
Kosten:
€115

Organisator

Kleuteruniversiteit
E-mail:
Website:
http://www.kleuteruniversiteit.nl

Locatie

Zwolle
Wildwalstraat 38, Zwolle, 8043 VL Nederland
+ Google Maps