Startklaar voor een nieuw schooljaar met deze projecten

De zomervakantie is nog in volle gang en toch begint het al te kriebelen. Met welk project ga je na de zomervakantie aan de slag? Zijn er Kleuteruniversiteitprojecten speciaal ontwikkeld voor de zogenoemde ‘gouden weken’? Jazeker! We zetten alle projecten graag voor je op een rijtje, om je te kunnen helpen bij het maken van een geslaagde keuze.

Een nieuw schooljaar

Kleuteruniversiteit heeft vier pakketten met groepsvormende activiteiten voor elke dag van de eerste (en in het geval van pakket 2 en 3 ook de tweede) schoolweek. Pakketten 1 en 2 maken geen gebruik van een prentenboek en pakketten 3 en 4 doen dat juist wel. De nadruk bij alle pakketten ligt op kennismaking en de regels. De activiteiten zijn gemakkelijk uitvoerbaar en hebben weinig voorbereidingstijd nodig. Bij pakket 4 is een liedje toegevoegd van Jeroen Schipper: ‘Het is tijd om weer naar school te gaan’. Dit liedje is overigens ook los verkrijgbaar in een Nederlandse, Engels en instrumentale versie.

Regels en afspraken

Als je aan de start van het schooljaar op een leuke, niet belerende manier aandacht wilt besteden aan de regels en afspraken, dan hebben wij twee goede tips voor je:

Stoute boef!

Boef ontsnapt uit de gevangenis, en haalt allerlei streken uit. Ook in de klas, en dat kan niet langer. Er zijn regels nodig om alles goed te laten verlopen.

Een handig en leuk project om aan het begin van het schooljaar uit te voeren! Boef haalt allerlei streken uit in de klas en het is duidelijk dat er regels moeten komen. Die regels gelden natuurlijk niet alleen voor Boef, de kinderen en de leerkrachten moeten zich er ook houden! Je vindt in dit project eerst tien activiteiten die je achtereen in volgorde uitvoert. Deze activiteiten vormen de rode draad van je thema. Daarnaast zijn er keuzeactiviteiten, deze voer je uit tussen de dagelijkse activiteiten. Het thema wordt afgesloten met een afscheidsfeestje voor Boef. Wanneer je alle activiteiten uit dit project inplant, kun je ongeveer 4 weken met het thema werken. Voeg je zelf nog activiteiten toe, of wil je meer tijd besteden aan bepaalde activiteiten, dan kun je gerust 6 weken vullen.

Dit project maakt gebruik van het prentenboek ‘Agent en Boef – Het grote verzamelboek’ van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer.

Hennie kan wel wat hulp gebruiken!

Hennie is een bijzondere heks: ze is dol op de kleur zwart, heeft een lieve kat Helmer die haar vaak helpt en… ze tovert soms iets fout. Wanneer je dit project in het begin van het schooljaar uitvoert, praat je samen met de kinderen over regels in de klas. Je betovert de namen van de kinderen, waardoor ze anders klinken (en waardoor de kinderen elkaars namen leren kennen). Ze leren de dagen van de week kennen, bespreken de emoties en leren hoe ze elkaar kunnen helpen en om hulp kunnen vragen.

Vriendschap

Vriendschap is een zeer populair onderwerp aan de start van een schooljaar. Er wordt dan veel nadruk gelegd om positief gedrag en de sociaal-emotionele ontwikkeling te bevorderen. Dit jaar is vriendschap zelfs het thema van de Kinderboekenweek! En Kleuteruniversiteit heeft dan ook een flink aantal geschikte projecten. We bespreken vier projecten. Klik hier voor het volledige aanbod.

Mag ik meedoen?

Het boek ‘Mag ik meedoen‘ van John Kelly en Steph Laberis is één van de kerntitels deze Kinderboekenweek. In het boek wil Eend graag bij een club, want zo wil hij graag vrienden maken. Maar elk dier heeft strenge eisen voordat je tot de club toegelaten kunt worden. Steeds wordt hij weer afgewezen. Eend heeft uiteindelijk een fantastische oplossing! Juf Bianca schreef bij dit boek een project met een ruim aanbod voor taal, rekenen, sociale en emotionele ontwikkeling en Jeroen Schipper schreef een bijpassend origineel lied bij het boek en project.

Rikki

De Nederlandse Week tegen pesten is elk jaar aan het begin van het schooljaar en de Vlaamse week halverwege het schooljaar. Het pakket ‘Omgaan met elkaar‘ biedt activiteiten om tijdens deze week met kleuters in te gaan op het thema. Het project richt zich vooral op het creëren van een positief groepsklimaat door middel van gesprekken, spellen en creatieve opdrachten aan de hand van het boek Rikki van Guido van Genechten. Het pakket is ook buiten de ‘Week tegen pesten’ te gebruiken.

Samenwerken met de vlieger

Het project ‘De vlieger’ aan de hand van het gelijknamige boek van Ilse Almekinders is geschreven door Linda Willemsen, bekend van De klas van juf Linda. Tijdens dit project werk je aan een fijne groepssfeer en leren kinderen hoe ze zich als echte vrienden kunnen opstellen. Ambassadeur Sigrid probeerde het project vorig jaar uit en liet ons weten:

“Bij ons op school staan de eerste weken van het schooljaar in het teken van groepsvorming, de zogenaamde ‘gouden weken’. Dit project over ‘pesten en vriendschap’ past daar ontzettend goed bij, maar het kan natuurlijk op ieder moment in het schooljaar ingezet worden.
Ik ben natuurlijk begonnen met het voorlezen van het prentenboek ‘De vlieger’. Het verhaal speelt zich grotendeels af op het strand. Dat kwam erg leuk uit zo vlak na de zomervakantie. Zo was er naast het project ook nog volop ruimte voor vakantieverhalen. Ik vond het erg leuk dat de activiteiten uitnodigen tot samenwerken. Eerst samen het boek lezen, daarna samen een vlieger maken en samen de vlieger testen op het plein. Dan moet je dus ook af en toe even op je beurt wachten. In de gesprekken daarna is er ruimte om daarover te praten. Hoe voelde het nu om even te wachten? Kortom een prachtig boek en project. De kinderen leerden elkaar steeds beter kennen en er zijn veel vriendschappen ontstaan. Echt een aanrader!”

Zoeven met de Zoevende Zebra

Zoevende Zebra’ is een project rondom het thema vriendschap, aan de hand van het gelijknamige boek van Jenni Desmond. Versterk het groepsgevoel door samen te praten over vrienden maken en ruzies oplossen, het maken van een vriendschapsslinger, met Zebra te zoeven in de speelzaal en andere gezellige activiteiten uit dit pakket. Gebruiker Marloes liet ons weten: “Deze lessen en het boek zijn een mooie aanvulling op de methode die wij gebruiken op school. Met dit boek wilde ik als leerkracht de kinderen bewuster maken over hoe zij met elkaar omgaan en hoe een ander zich voelen kan. Mooie lessen, aantrekkelijk materiaal om te gebruiken. De kinderen werden hier erg enthousiast van en hebben de lessen van de zoevende zebra met plezier gedaan en naar gerefereerd in werkelijke situaties.”

Kleuren

Sommige collega’s kiezen voor het thema kleur aan het begin van een schooljaar en ook daar hebben we diverse tips voor.

Kleurenmonster

Het kleurenmonster is ontzettend in de war. Hij voelt allerlei gevoelens door elkaar. Met de hulp van de kinderen ontwart hij zijn gevoelens en geeft hij ze een plek. Een ontzettend leuk project over kleuren en emoties. Je slaat eigenlijk twee vliegen in één klap. Op onze website zijn bij het project zijn vier zeer positieve recensies achtergelaten door gebruikers. Een aanrader dus!

Elmer

Elmer de gekleurde olifant is al jaren een favoriet bij kinderen. In dit project gaan de kinderen met Elmer op stap en leren ze de kleuren. Dit pakket bevat reken- en taalactiviteiten, een les Engels, een bewegingsles, sociaal-emotionele activiteiten, enkele spellen en creatieve opdrachten waarbij de kleuren centraal staan. Juf Ingelien voerde het project eerder uit en laat weten: “Ik vond het ook fijn dat juist wordt ingegaan op het sociaal emotionele aspect. De kinderen ontdekken dat iedereen anders is en dat iedereen iets anders goed kan. Ze leren complimenten geven en ontvangen.” (Lees de volledige recensie op de site)

De krijtjes staken!

Teun wil een tekening maken, maar als hij zijn kleurdoos opendoet vindt hij alleen een stapel brieven van zijn kleurkrijtjes. Ze staken!

De krijtjes zijn verdwenen! De kinderen kunnen ze weer terugverdienen met allerlei activiteiten. Ondertussen leren ze van alles over kleuren en gevoelens. Dit pakket bevat diverse taal-, reken- en creatieve activiteiten voor drie weken. Anne voerde het project uit in haar groep en liet ons weten: “Wij hebben met heel veel plezier aan dit project gewerkt. We hebben drie weken er aan gewerkt en vonden het erg prettig dat je de lessen zo kunt volgen maar er toch ook je eigen draai aan kunt geven. De opdrachten kun je gemakkelijk aanpassen en indelen naar je eigen schema of plannen. Zelf hebben wij ook de kleuren in het Engels besproken omdat wij Engelse les hebben op school, twee vliegen in een klap! De materialen die bij het project horen hebben wij gebruikt tijdens de lessen maar ook bij de rekenhoek, de thematafel en als aankleding van de klas. De kinderen vonden het verdienen van de krijtjes enorm leuk en ook de speurtocht was een groot succes!”

Het kleurenwinkeltje

De winkeltjesserie van Marianne Busser en Ron Schröder is al jaren een groot succes. Het derde boek in de serie heet ‘Het kleurenwinkeltje’. Het is een ontzettend leuk idee om aan de start van het schooljaar een eigen kleurenwinkel te openen. Aan de hand van dit project bied je de kleuren en vormen aan met taal- en rekenactiviteiten, een bewegingsles, lessen Engels, een natuur- en techniekles en er worden suggesties voor de hoeken aangeboden.

Nog meer tips

We hebben je al heel wat projecttips gegeven, maar mocht je nóg niet kunnen kiezen, bekijk dan deze laatste tips even.

Project mijn lichaam

Het lichaam is een vaak gekozen thema aan de start van een schooljaar. Neem je kleuters mee op een ontdekkingstocht naar hun eigen lichaam. Dit project bevat reken- en taalactiviteiten, een dramales, een sociaal-emotionele activiteit, een les Engels en suggesties voor de hoeken aan de hand van het mooie boek Willewete ‘Zo zie ik eruit’ van Pierre Winters en Eline van Lindenhuizen.

Talenten

Ontdek samen met de kinderen hun talenten tijdens dit project. De kinderen worden op verschillende manieren uitgedaagd en leren om de talenten van elkaar te waarderen. Gebaseerd op, en gebruikmakend van het boek Drie dappere paardjes’ van Rian Visser en Margriet van Noort.

Engels voor kleuters

Ga jij dit jaar starten met het geven van Engels? Kleuteruniversiteit is een enorme voorstander van dagelijks Engelse lessen door middel van korte, speelse activiteiten waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van liedjes. Daarnaast vinden wij dat het zoveel mogelijk moet aansluiten bij het huidige thema wat in de groep wordt aangeboden. Er zijn Engelse projecten in de volgende thema’s  beschikbaar: school, feest en familie, lichaam, een basisproject, kerstmis, lente, zomer, herfst en winter.

Op reis met Haas

Kinderen komen vaak vol verhalen terug van vakantie. Je wilt ze natuurlijk de gelegenheid geven om hun ervaringen te delen. Met het project Reizen met Haas creëer je daar genoeg mogelijkheden voor. Een avontuurlijk project van 123 pagina’s rondom reizen, vriendschap en moed, aan de hand van het boek ‘En de groeten van Haas‘ van Annemarie Bon en Gertie Jaquet. Boordevol suggesties voor rekenen, taal en originele activiteiten – een project met extra veel bijlagen en spelmogelijkheden. Dit project is geschreven  door Annemarie Bon, de auteur van het boek. Gertie Jaquet is de illustrator van Haas en maakte voor dit project extra illustraties. Een bijzonder project waarbij er veel aandacht is voor de sociaal-emotionele ontwikkeling.

Heb je nog steeds geen keuze kunnen maken? Vraag ons dan hulp in onze Facebookgroep ‘Vrienden van Kleuteruniversiteit‘. We helpen je graag!