Sinterklaas bij Kleuteruniversiteit

Binnenkort is het weer zover, Sinterklaas komt aan in Nederland! Natuurlijk heeft Kleuteruniversiteit weer diverse projecten bij het leukste feest van het jaar. In dit blog zetten we alle projecten op een rijtje zodat jij de beste keuze voor jouw groep kunt maken.

Rikki helpt Sinterklaas

Het nieuwste Sinterklaasproject van 2018 is ‘Rikki helpt Sinterklaas’, gebaseerd op het gelijknamige boek van Guido van Genechten. Meester Sander heeft bijzonder project geschreven gebruikmakend van de 21st century skills. Het project bevat video’s met Sinterklaas en extra spellen die je kunt inzetten tijdens de werkles. Het project bevat prachtige bijlagen met veel spelsuggesties. Met dit project kun je ongeveer 3 weken aan de slag.

Let op: de videoberichten van Sinterklaas worden pas vanaf 15 november 2018 toegevoegd aan dit project. Je kunt nu wel alvast aan de slag met het project en de voorbereidingen. Wanneer je het project hebt aangeschaft, kun  je vanaf 15 november via jouw account op Kleuteruniversiteit de nieuwste versie downloaden, waar de verwijzingen naar de video’s zijn toegevoegd.

Het huis van Sinterklaas

Juf Annelieke schreef over het project: “Een leuk, gevarieerd en uitdagend project met een verrassende insteek, namelijk het huis van Sinterklaas in Spanje. De kinderen en ik hebben genoten!”

Sinterklaas is niet thuis. De kleine Pietjes passen op het huis. Een beetje ondeugend zijn ze wel. De leukste activiteiten voer je uit met dit stel!

Dit project is geschreven bij het prachtige, kleurrijke prentenboek Het huis van Sinterklaas van Naomi Tieman en Marieke Nelissen. Het start met de boekaanbieding. De groep ontvangt een ansichtkaart van Sinterklaas waarmee hij laat weten dat hij er snel aankomt.
Hierna volgen achttien reken- en taalactiviteiten en een bewegingsles. In deze activiteiten beleven de kinderen in het huis van Sinterklaas avonturen met de kleine Pietjes die zijn achtergebleven. Ze gluren door de ramen, klauteren op kasten, glijden door de schoorsteen en schreeuwen en stampen maar. Ze bouwen tenten in de tuin en gooien alle schoenen door elkaar! De kinderen oefenen spelenderwijs het tellen, het horen van de beginklank in een woord, de rangtelwoorden, het ruimtelijk inzicht, het rijmen en nog veel meer! Kijk voor alle doelen bij dit project in het doelenoverzicht, te vinden op de site van Kleuteruniversiteit.

Het project wordt afgesloten met een gezellig feest. De kinderen maken in groepen iets voor dit feestje klaar.

De Spiekpietjes

Juf Linda schreef over dit project: “Wat een ontzettend leuk project!  Je hebt niet alleen het boek, maar ook de knuffel van het Spiekpietje nodig. Spiekpietjes zijn de kleine hulpjes van Sinterklaas. Elke dag plaats je Spiekpietje op een andere plek in de klas. De ene keer heeft hij wel iets bij zich voor de les, de andere keer niet. Spiekpietje had zich een dag verstopt, maar had wel een plattegrond van de klas achtergelaten. Aan de hand van de plattegrond konden we hem weer terugvinden. Uiteindelijk keken de kinderen bij mij in de klas elke dag als eerst op de plattegrond of er een nieuw kruisje stond waar hij zich verstopt had. Als dat niet het geval was, hebben we het kruisje er achteraf bij gezet. Wat konden de kinderen al goed een plattegrond aflezen, heel knap!
De kinderen zijn in deze periode altijd erg druk, maar waren ook enorm betrokken! Wat ze bijvoorbeeld heel erg leuk vonden was alles zoeken in de klas met een stukje meetlint dat even groot was als Spiekpietje; we hadden een tafel vol! In het project zitten allerlei afwisselende lessen op het gebied van taal, rekenen, muziek en bewegen. Een heel erg leuk project om uit te voeren in de Sinterklaasperiode!”

De Spiekpietjes zijn de geheimzinnigste hulpjes van Sinterklaas. Ze zijn klein en je kunt ze herkennen aan hun supersnelle sportschoenen en kleine gsm.

In dit project, op basis van het pakket ‘De Spiekpietjes‘ (prentenboek en pop, deze dien je apart aan te schaffen) leiden ze de activiteiten in, waarbij de kinderen met taal, rekenen, muziek en bewegen bezig zijn.

S.O.S. Stoomboot

Juf Petra schreef: “Wij hebben al met vele lespakketten van Kleuteruniversiteit gewerkt, maar deze springt er op één of andere manier toch uit. Misschien wel omdat deze gericht is op het ontdekkend leren. We hebben genoten van alle problemen die we moesten oplossen. Kinderen waren erg creatief in het bedenken van oplossingen.”

De stoomboot van Sinterklaas is onderweg naar ons land.
Hij zit helemaal vol met cadeautjes en snoepgoed!
Maar dan … BOEM! … gaat de stoommotor kapot.
De boot is stuurloos.
Wat nu?

Sinterklaas en zijn Pieten hebben een probleem. Tijdens de activiteiten uit dit pakket, die gebruik maken van het prentenboek ‘Spiekpietjes S.O.S. Stoomboot‘ helpen de kinderen met het oplossen van verschillende problemen die zich op de stoomboot voordoen. Gedurende twee weken wordt er elke dag een probleem geïntroduceerd.

Het pakket bestaat uit tien activiteitenkaarten. De eerste kaart bevat de boekaanbieding en meteen het eerste probleem: ‘Hoe kan de brief die in een fles is aangespoeld uit de fles gehaald worden?’
In de brief vraagt Sinterklaas de kinderen om hulp. Zijn boot dobbert stuurloos op de Atlantische Oceaan. Op de daaropvolgende kaarten komen problemen die op de boot ontstaan voorbij. De kinderen helpen Sinterklaas met het bedenken van oplossingen hiervoor. Verschillende vakgebieden komen hierbij aan bod. Denk aan taal, rekenen en natuur en techniek. Ook wordt een beroep gedaan op creativiteit, samenwerken en het probleemoplossend vermogen van de kinderen. Daarmee sluiten de activiteiten uit dit pakket goed aan bij de 21st century skills.

Naast klassikale activiteiten bevat dit pakket vijf spellen bij het boek. Tijdens de spellen zijn de kinderen bezig met het oplossen van een probleem, tellen, het trainen van de visuele waarneming of het herkennen van getallen.

Sinterklaas slaat een jaartje over

Meester Rob schreef: “De lessen in dit pakket zijn weer van hoge kwaliteit en de focus ligt vooral op taal- en rekenactiviteiten. Het niveau van de lessen is goed en er worden daarnaast ook suggesties gedaan om de activiteit makkelijker of moeilijker te maken zodat het geschikt is voor alle kinderen in een combinatiegroep. Erg handig en dat scheelt je weer wat extra werk.”

Sinterklaas zucht eens diep. Nog even, dan is het weer december.
Weer die verre zeereis, weer dat geglibber over de daken, weer die ellenlange gedichten. Weet je wat? Ik ga dit jaar lekker niet.
De Pieten proberen hem op andere gedachten te brengen, maar Sinterklaas is vastbesloten. Dan krijgt hij een brief van Noortje…

In dit pakket vind je reken- en taalactiviteiten voor de gezellige decembermaand. De activiteiten zijn geschreven aan de hand van het boek ‘Sinterklaas slaat een jaartje over’ van Susanna Wiersma en Linde Faas. De activiteiten doorlopen het boek in chronologische volgorde. Je start in Spanje, waar Sinterklaas er alles aan doet om niet naar Nederland te hoeven. Hij verstopt zijn boek en verft het paard. Dan komt Piet met een brief van Noortje, die Sint aan het twijfelen brengt…
Natuurlijk komt het uiteindelijk allemaal goed en is Sinterklaas niet meer te stoppen! Hij laadt de boot vol pakjes, slaat aan het dichten en zet koers richting Nederland. Het feest kan beginnen!


Nog meer leuks!

Naast projecten hebben we ook diverse andere materialen die zeer bruikbaar zijn tijdens deze periode. Ook deze brengen we graag even onder de aandacht.

Sinterklaas spellencircuit

Juf Caroline schreef: “Wauw! Wat is dit een compleet pakket…! Op allerlei vakgebieden zitten er spellen in. Er is zo veel om te kiezen! Ik koos er uiteindelijk maak 5, door de beperkte tijd, maar aankomende Sinterklaas ga ik ruimer van te voren selecteren, zodat ik gedurende de periode vaker spelletjes uit dit pakket kan doen. Echt een aanrader dit.”

Kleine Klaas houdt zielsveel van Sinterklaas.
Later als hij groot is, wil hij zelf ook graag Sint worden.
Maar Sint worden is niet makkelijk …

Met de activiteiten uit dit pakket word je Sinterklaas in één dag! Het pakket bevat 25 spellen, waaruit een keuze gemaakt kan worden. Speel de mijter race, het schuimpjes schuiven spel, zoek de verdwenen ring en nog veel meer! Gebaseerd op het boek Klaasje Sinterklaasje van Kathleen Amant.

Sint gaat op gym: de musical

Juf Janoek schreef: “Enorm genoten van het instuderen van deze musical! Ik was verbaasd over hoe makkelijk de kids het oppikken. De liedjes zijn leuk, maar simpel en goed aan te leren. De ouders (en juf!) waren zoooo trots! Echt een aanrader!!”

Geef een geweldige voorstelling voor ouders, andere groepen of voor Sinterklaas in de periode voor of op 5 december. Gebaseerd op het boek ‘Sint gaat op gym’ van Bette Westera en Sylvia Weve.

In deze download zit alles wat je nodig hebt: voorbereiding, beschrijving van de scenes, bijlagen met materialen, en 5 digitale liedjes (gezongen en instrumentaal) met songteksten.

Deze musical kan met minimaal 20 en met maximaal 30 kinderen gespeeld worden en de opvoering duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.

Bewegingslessen Sint, kerst en winter

Heb je even geen inspiratie voor leuke spel- en gymlessen? Geen nood, dit pakket helpt je uit de brand! Een compleet pakket van 16 verschillende lessen rond de thema’s Sinterklaas, kerst en winter.


Deze hebben we ook nog!

Er zijn meer projecten bij geweldige boeken, maar helaas zijn niet alle boeken meer leverbaar in de boekhandel. Denk bijvoorbeeld aan ‘Sinterklaas‘ van Charlotte Dematons of ‘Nog 13 nachtjes wakker liggen‘ van Erik van Os en Elle van Lieshout. Mocht je deze boeken al in je bezit hebben, dan kun je er natuurlijk wel mee aan de slag.

Ook nog in ons assortiment: diverse digibordlessen, mozaïekvoorbeelden en kralenplankvoorbeelden.