Inspiratieblog: Kerstmis

Nog eventjes en 2020 is voorbij, een jaar dat iedereen ongetwijfeld nog lang bij zal blijven. Maar voordat het zover is, vieren we eerst nog met elkaar Kerstmis. Een feest dat er dit jaar misschien ook anders uit zal zien, maar wat je met de klas op school waarschijnlijk wel kunt vieren. In deze blog geven we je 9 tips voor Kleuteruniversiteit projecten en materialen rondom dit thema. Veel plezier met kiezen!

1. Het kerstverhaal – een ster boven Bethlehem

Lang geleden woonden er in Nazareth een man en een vrouw: Jozef en Maria. Een engel verscheen aan Maria en zei: ‘Wees niet bang, God zal je een zoon schenken. Je zult hem Jezus noemen.’

Dit project bevat taal- en rekenactiviteiten, beeldende activiteiten en suggesties voor de hoeken bij het klassieke kerstverhaal. Het project is geschreven bij het boek ‘Een ster boven Bethlehem‘ met illustraties van Britta Teckentrup.

2. Kerst met Luuk en Lotje – peuterproject

Het is bijna kerst! Vandaag zetten Luuk en Lotje de kerstboom op en vanavond komen opa en oma op bezoek.

Dit pakket bevat vijftien activiteiten en twee spellen voor peuters bij het boek ‘Luuk en Lotje Het is kerst!‘ van Ruth Wielockx. Te gebruiken op de peuterspeelzaal, in de eerste kleuterklas, het asielzoekerscentrum of op het kinderdagverblijf.

3. KET project kerst en Nieuwjaar

Dit aanvullend KET-project voor zo’n drie weken, bevat woordenschat activiteiten voor kinderen met een vertraagde taalverwerving die extra taalbehoeften hebben, en kan naast elk ander kerst- en nieuwjaarproject worden ingezet. Ook zit er bij dit KET-project een uniek liedje, ‘December’, van Jeroen Schipper in MP3 formaat (gezongen én instrumentaal), met woorden uit dit project.

Ben je benieuwd naar de achtergrond en inhoud van een KET-project? Lees dan deze blog waarin we meer uitleg geven over de opbouw van KET-projecten.

4. Rikki wil een kerstboom

Het is bijna Kerstmis, maar bij Rikki thuis staat nog altijd geen kerstboom.
Samen met papa gaat Rikki naar de kerstbomenmarkt.
Het wordt een gezellige, winterse wandeling door de sneeuw.

Ga met Rikki en papa mee en kies de mooiste kerstboom uit! Dit project bevat reken- en taalactiviteiten, een les spel en beweging en creatieve opdrachten voor twee weken bij het boek ‘Rikki wil een kerstboom‘ van Guido van Genechten.

5. Engels met kleuters – thema Kerstmis

Ga aan de slag met Engels in jouw groep aan de hand van deze speelse activiteiten met een aanbod van twee weken rond het thema Kerstmis. Naast het project in PDF formaat, bevat deze download ook een origineel kerstliedje in het Nederlands en in het Engels van Jeroen Schipper in MP3 formaat. Echt een aanrader!

6. Kerst met Wouter en Mieke – musical

Deze musical is gebaseerd op het kerstverhaal van Wouter en Mieke uit het boek ‘Nog één nachtje slapen … feest!’ van Jacques Vriens. Voor de uitvoering van de musical heb je het verhaal uit dit boek nodig (het verhaal zelf is niet inbegrepen in deze download). In deze download zit verder wel alles wat je nodig hebt: voorbereiding, beschrijving van de scenes, bijlagen met materialen, en 5 originele digitale liedjes (gezongen en instrumentaal) met songteksten. De musical heeft een instudeertijd van maximaal drie weken en duurt ongeveer 45 minuten. De musical kan met minimaal 15 en maximaal 30 kinderen gespeeld worden.

7. Patroonblokken – voorbeeldkaarten december

Een pakket met 26 voorbeeldkaarten voor patroonblokken in het thema Sinterklaas en Kerst, in drie varianten voor verschillende niveaus: in kleur zonder lijnen, zwart-wit met lijnen en als omtrek. Van elk voorbeeld zijn er steeds drie kaarten:

– In kleur (de kinderen kunnen de vormen al passend en metend op kleur neerleggen)
– In zwart-wit (de kinderen kunnen de vormen op de juiste plek invullen)
– Met een omtrek van het figuur (de kinderen moeten zelf passen en meten welke stukken waar moeten komen om het figuur vol te puzzelen)

In de bijlage vind je een pagina met mozaïekstukken van deze patroonblokken, zodat je dit pakket ook kunt gebruiken als je geen patroonblokken hebt.

8. Kerstmis met Fien en Milo – peuterproject

Morgen is het Kerstmis. Fien en Milo gaan een kerstboom kopen. Welke kerstboom kiezen ze?

Een kerstproject voor op de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf of een nulgroep, bij het boek ‘Kerstmis met Fien en Milo’ van Pauline Oud.

9. De kleine kerstboom

Vandaag is een speciale dag
Een heel jaar lang heeft Kleine Boom naar deze dag uitgekeken.
‘Misschien word ik dit jaar wel een echte kerstboom!’ zegt hij opgewonden.

Tijdens dit project versieren jullie samen de kerstboom, na elke activiteit hangen de kinderen een bijpassende versiering in de kerstboom. Het pakket bevat activiteiten voor rekenen, taal, muziek, beweging en de sociaal-emotionele ontwikkeling aan de hand van het boek ‘De Kleine Kerstboom’ van Ruth Wielockx.

Naast deze tips staan er natuurlijk nog veel meer kerst producten in de Kleuteruniversiteit webwinkel. Kijk gerust zelf eens rond!