5 x projecten over liefde en vriendschap

Valentijnsdag staat alweer bijna voor de deur! Deze dag staat geheel in het teken liefde en vriendschap en degene die je lief hebt te laten weten wat hij/zij voor jou betekent. 🥰 Rondom dit thema hebben wij voor jou projecttips op een rijtje gezet die gaan over liefde en vriendschap. Leuk om in de klas aandacht aan te besteden en te praten over deze onderwerpen. Welk project is jouw favoriet? Laat het ons weten!

1. Vriendschap – wat een geluk dat ik in jou gevonden heb

Herman de haas springt altijd zijn neus achterna, zijn neus leidt hem deze keer naar iets heel bijzonders!

Maak kennis met de vrolijke haas Herman en ga mee op zoek naar het allerliefste hazenmeisje. Tijdens reken-, taal,- en creatieve activiteiten, gaan ze zijn neus achterna. De thema’s ‘vriendschap’ en ‘liefde’ staan hierbij centraal. Zo dromen de kinderen met Herman over dingen waar zij van houden, schieten ze liefdespijlen en fluisteren lieve zinnen naar elkaar. Ondertussen sprint Herman over het liefdespad en komt hij steeds dichter bij dat waar zijn neus hem naartoe brengt: het liefste hazenmeisje. Vindt Herman zijn liefde? De activiteiten zijn geschreven bij het vertederende boek ‘Wat een geluk dat ik jou gevonden heb‘ van Guido van Genechten.

2. Schatje en Scheetje

Schatje en Scheetje zitten in het gevang. Ze hebben een paar blauwe sokken gestolen. En elkaars hart. Elke dag kruipt Scheetje door de tralies naar buiten. Daar steelt hij al het mooie van het leven voor zijn Schatje. Hij brengt haar de zon, een halve maan, een hele sterrenhemel. Ze hebben het heerlijk in hun cel, Schatje en Scheetje. Maar dan slaat het noodlot toe: ze worden vrijgelaten!

Maak het gezellig in de kerker van Katta Kombe, waar Scheetje en Schatje verblijven. Na elke reken- en taalactiviteit uit dit pakket wordt er iets moois de gevangenis in gebracht. De activiteiten zijn geschreven bij het boek ‘Schatje en Scheetje’ van Elle van Lieshout, Erik van Os en Mies van Hout.

Sigrid vertelt over het project: ‘Wat is dit toch een ontzettend mooi prentenboek met een ontroerend verhaal over Schatje en Scheetje die sokken stelen om zo in de gevangenis altijd bij elkaar te kunnen zijn. Het sprak niet alleen mij, maar ook de kinderen enorm aan’.

3. Project trouwen

Vandaag is het een bijzonder dag. Het is feest. Niet zomaar een verjaardag, maar een heel groot feest.. een trouwfeest!

Staat er een trouwfeest op de planning? Van ouders van een kleuter uit je groep of misschien wel van je eigen bruiloft? Of heb je gewoon zin in een lekker vrolijk project? Ga dan aan de slag met het project ‘trouwen’ en beleef een onvergetelijke tijd met je kleuters! Dit project bevat reken- en taalactiviteiten, een muziekles, een les Engels, een wetenschap- en techniekles en suggesties voor de hoeken aan de hand van het boek ‘Saar en het trouwfeest’ van Pauline Oud. Zeg ‘Ja’ tegen dit project en beleef een onvergetelijke tijd!

Marieta zegt over dit project: ‘Erg leuk thema! Zelf ben ik in de zomervakantie getrouwd. Deze dag waren de kinderen vanwege de afstand en vakantie niet aanwezig. In september hebben we dit thema in de klas gevolgd en de afsluiting was dat ik opnieuw in het huwelijk trad met mijn man. Hierdoor konden alle kinderen van de school aanwezig zijn en waren er ook verschillende taken voor hun weggelegd, zoals getuigen, fotograaf, ringendragers en bloemenkinderen’.

4. Kikker is verliefd

Kikker voelde zich vreemd. Hij moest lachen en huilen tegelijk. En zijn hart klopte van boem-boem, boem-boem. Haas wist wat er met Kikker aan de hand was. “Je bent verliefd”, zei hij.

Dit project is geschreven bij het boek ‘Kikker is verliefd’‘ van Max Velthuijs. Het bevat activiteiten over de verschillen en overeenkomsten tussen jongens en meisjes, wie je lief vindt, (culturele) diversiteit, je eigen lichaam en natuurlijk verliefd zijn. Dit project is ideaal voor Valentijnsdag of de Week van de Lentekriebels.

5. Zoevende Zebra

‘Zoevende Zebra’ is een project rondom het thema vriendschap, aan de hand van het gelijknamige boek van Jenni Desmond. Versterk het groepsgevoel door samen te praten over vrienden maken en ruzies oplossen, het maken van een vriendschapsslinger, met Zebra te zoeven in de speelzaal en andere gezellige activiteiten uit dit pakket.

Nathalie vertelt: “‘Juf is als een zoevende zebra verkleed!’ Wat een feest was dit project. Het is een mooi project om vriendschap uit te leggen. De kinderen vinden het zielig voor Zebra en willen hem graag helpen. Een mooi project om vriendschap aan te stippen, maar ook bij de start van het schooljaar voor groepsvorming.”