5 x projecten voor deze koude periode

2021 Is alweer voorbij. De winter is begonnen en we gaan een koude periode tegemoet. Voor deze koude periode hebben we voor jou projecttips op een rijtje gezet die in dit seizoen bruikbaar zijn. Leuk om in de klas aandacht aan te besteden! Voor welk project ga jij?

1. Ziek zijn – de Gorgels en de grote operatie

Bobba voelt zich al dagen onrustig. Het stormt en er is een grote golf Rilbibberbrutelaartjes op komst. De helft van de kinderen in de naburige stad is ziek geworden. Dan wordt ook Melle ziek… Bobba zet een grote operatie in gang om ervoor te zorgen dat zijn Mensenkind weer beter wordt. Joebelabambam!

Dit project over ziek zijn is geschreven bij het Gorgel prentenboek ‘De Gorgels en De Grote Operatie’ van Jochem Myjer en Rick de Haas. Het bevat taal- en rekenactiviteiten, een bewegingsles, creatieve opdracht en een muziekles. Niet ziek worden nu, want met dit project kun je zeker drie weken aan de slag!

2. Het weer

Koosje Konijn en Beer houden een picknick. Tijdens de picknick begint het opeens te stormen.

Leer meer over het weer samen met Djordjo, konijn en beer! Zo rijmen de kinderen tot er een donderslag klinkt, zoeken ze weggewaaide spullen bij elkaar en lezen ze de temperatuur af. Dit project bevat taal- en rekenactiviteiten, een dansles, een muziekles, een les Engels, natuurlessen en suggesties voor de hoeken bij de boeken Drakendonder van Esther Miskotte en Meer over het weer van Mack.

Caroline vertelt over het project: ‘Een project waarbij je op een andere manier kijkt naar het thema ‘weer’ en waarmee je, ook in de hoeken, veel kanten op kunt!’

3. Daan in de ruimte

Voor zijn verjaardag krijgt Daan een astronautenpak. Hij vraagt aan zijn vader om een raket te bouwen. Dat kan papa niet, maar hij neemt hem wel mee naar het ruimtevaartmuseum.

Ga je mee met Daan de ruimte in? Trek je ruimtepak aan, klim in de raket, tel af van 10 naar 0 en maak een ruimtereis. Vergeet je ruimtekaart niet! Deze leidt je langs de twaalf kringactiviteiten bij het boek ‘Daan in de ruimte’.

Juf Annelieke zegt over dit project: ‘Ben jij klaar voor vertrek? Dit project zorgt voor een enorme betrokkenheid in je hele klas. Het thema past helemaal in de belevingswereld van de kinderen. ’Het boek Daan in de ruimte is een leuk en aantrekkelijk boek voor kleuters. Een super leerzaam en gaaf project! Zeker doen.’

4. De astronaut

Met astronaut Axel gaan we de ruimte in! We leren alles over raketten, aftellen, planeten en hoe je in de ruimte leeft en werkt. Dit pakket van Bianca Oldenbeuving is gebaseerd op het boek ‘De astronaut’ van Liesbet Slegers en was kerntitel voor de kinderboekenweek 2015. Het project bestaat uit meer dan 20 lessen in allerlei vakgebieden. Zo ga je met de kinderen tellen, vergelijken, tekenen, schrijfpatronen maken, ontdekken en met klei werken. Ook bevat het project lessen met techniek. Naast dit alles wordt er zelfs gezongen onder leiding van een origineel liedje van Jeroen Schipper over de ruimte: ‘De raket van Lizet’.

5. Sterren en planeten – plusproject

Waarom ziet de maan er soms anders uit? Is de zon een ster? Welke planeten zijn er allemaal? Wat zijn sterrenbeelden en wat is een sikkel? Ga met ons mee, beleef een geweldig avontuur en leer van alles over sterren en planeten.

Een plusproject met uitdagende activiteiten voor kinderen die je meer uitdaging wilt bieden geschreven aan de hand van het boek ‘Willewete Sterren en planeten’, van Pierre Winters en Margot Senden.