Bianca
Auteur

Bianca Antonissen is eigenaar van JufBianca.nl en is jarenlang werkzaam geweest als (kleuter)leerkracht. Nu schrijft ze o.a. projecten voor Kleuteruniversiteit, geeft ze workshops en trainingen aan kleuterleerkrachten en schrijft ze prentenboeken. Jonge kinderen leren door te spelen, en met alles wat Bianca doet, hoopt ze daaraan bij te dragen.

Anke en Els
Auteurs

Anke van Boxmeer en Els van Dijck werken samen op een basisschool in Brabant en hebben hier ieder een kleutergroep. Anke studeerde in 2006 af aan de PABO en volgde daarna de Master SEN opleidingen Gespecialiseerd Leerkracht en Specialist Jonge Risicokinderen. Els studeerde in 1986 af aan de Pedagogische Academie en is daarna gaan werken als leerkracht op het instituut voor doven. Daar specialiseerde zij zich in het dovenonderwijs door het volgen van diverse opleidingen. In 1997 maakte zij de switch naar het regulier onderwijs.

Anke en Els staan met veel enthousiasme voor de klas en zijn altijd op zoek naar nieuwe inspirerende activiteiten voor hun kleuters. Het liefst bedenken ze activiteiten waar de kinderen hun eigen fantasie en creativiteit in kwijt kunnen en waarbij het spelen voorop staat. Deze activiteiten delen ze op Jufanke.nl, de site die Anke in haar studietijd startte. Daarnaast schrijven Anke en Els artikelen voor Praxisbulletin en zijn er lessuggesties van hun hand op de Lemniscaatkalenders verschenen.

Beide leerkrachten volgen graag een cursus om nieuwe ideeën op te doen en op de hoogte te blijven van de onderwijsontwikkelingen. Ook zijn ze gek op prentenboeken en hebben er dan ook al veel te veel in hun kast staan ;).

Voor Kleuteruniversiteit schrijven Anke en Els lespakketten. Van complete thema’s tot ideeën bij specifieke boeken, feestjes, spellencircuits en spellenpakketten. Hier werken ze met veel enthousiasme aan en al hun creativiteit kunnen ze bij Kleuteruniversiteit kwijt! Deze auteurs hopen dat jullie met jullie kleuters net zoveel plezier hebben met de activiteiten als zij met het schrijven ervan!

Sander
Auteur

Sander Gordijn staat sinds 2010 dagelijks voor een kleutergroep in Meppel. Kinderen van deze leeftijd hebben zijn hart gestolen en hij wil niks anders meer.

Naast leerkracht is Sander ICT-Coördinator. Hij verzorgt de onderwijskundige visie op ICT gebruik in elke groep. Zijn specialisme ligt dan ook bij ICT en het jonge kind.

Sander is in 2013 uitgeroepen tot eduapp expert en heeft zijn eigen website meestersander.nl . Hierop zijn instructiefilmpjes te vinden voor het gebruik van leerzame apps in de onderwijspraktijk.

Jeroen
Componist

Jeroen Schipper (1972) is muzikant, muziekpedagoog en liedjesmaker. Hij schrijft liedbundels (o.a. Rood Rood Mannetje) en prentenboeken (o.a. Het geheim van Joris en Draakje). Als vakdocent muziek is hij vooral werkzaam in het regulier en speciaal (basis)onderwijs vanuit zijn bedrijf Jeroen Schipper Muzikale Zaken. Daarnaast treedt hij op met zijn theaterconcert voor kinderen.

Jeroen schrijft liedjes bij Kleuteruniversiteit projecten en geeft regelmatig workshops op inspiratiedagen.

Sanne
Auteur

Sanne Ramakers studeerde in 2002 af van de PABO en begon vrijwel direct met haar website JufSanne.com. Daarnaast gaf ze les aan de groepen 1 en 2. In 2005 schreef ze in opdracht van Uitgeverij Malmberg de verkeersmethode Wegwijs voor kleuters. Dit was de start van het verrichten van auteurswerkzaamheden voor diverse educatieve uitgeverijen. Inmiddels heeft Sanne o.a. projecten als Groove.me, Kleuterplein, het Sinterklaasjournaal en Koekeloere op haar naam staan. Vandaag de dag maakt ze o.a. materialen bij prentenboeken, schrijft ze voor het onderwijstijdschrift Praxisbulletin en geeft ze workshops en trainingen. Sanne is de oprichter van Kleuteruniversiteit. Ze coördineert, is eindredacteur, auteur en workshopleider bij Kleuteruniversiteit.

Marije
Auteur

Marije Smit is sinds 2000 werkzaam in het onderwijs, vooral in de groepen 1 en 2. Ze noemt zichzelf een kleuterjuf in hart en nieren. In 2006 kreeg ze een digibord in de klas waarmee ze zeer enthousiast aan de slag ging. Om overzichtelijker te kunnen werken maakte ze een yurls-pagina aan die inmiddels alom bekend is in onderwijsland. Daarnaast breidde ze haar passie voor kleuters en ICT uit door in 2011 een eigen website op te zetten en deze te voorzien van voornamelijk digitale materialen die voor iedereen bruikbaar en toegankelijk zijn. Deze succesvolle website, JufMarije.nl, staat inmiddels vol met prachtige digibordlessen en aanvullende werkbladen bij deze lessen. Marije is nu werkzaam als bovenschools ICT-coördinator bij de VCPO in Noord Groningen en is sinds 2011 eindredactrice van de Kleuter Nieuwsbrief van POLS Netwerk.In november 2012 maakte Marije voor het eerst digibordlessen in samenwerking met Sanne. Marije is auteur en workshopleider bij Kleuteruniversiteit.

Petra
Auteur

Sinds 1985 is Petra Moedt werkzaam in het onderwijs. Zij heeft de KLOS gevolgd in Leeuwarden en heeft daarna altijd les gegeven aan de groepen 1 en 2. Het lesgeven aan kleuters is haar passie en wil haar ervaring graag delen met collega’s. Naast het werken met kleuters verricht zij ook directietaken. Ze is met name gespecialiseerd in het begeleiden van kinderen met spraak/taalproblemen. Sinds kort is zij ook trainer van Speel je mee in Li La Land.

Janneke
Auteur

Janneke van Kammen is sinds 1982 werkzaam in het basisonderwijs. Zij heeft de KLOS gevolgd en is begonnen als echte kleuterleidster op een kleuterschool. Het goed lesgeven aan kleuters is haar passie en daarom is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van alle ontwikkelingen. Die volgt ze daarom op de voet en past dit toe in het lesgeven zodat de kleuters zich optimaal kunnen ontwikkelen. Het spel van kleuters is van groot belang en daarom een belangrijk onderdeel van de thema’s die zij aanbiedt op haar website JufJanneke.nl. Zij heeft directie-ervaring opgedaan maar heeft de keuze gemaakt om toch kleuters les te geven. Janneke is specialist Jonge Kind en is trainer van Speel je Wijs: woordenschat en taal en Speel je mee in LiLaLand. Janneke zet zich in als auteur van uitgewerkte thema’s en musicals. Daarnaast is ze workshopleider bij Kleuteruniversiteit.

Shanna
Auteur

Shanna Vermaning is sinds 2012 werkzaam in het basisonderwijs en werkt op dit moment op een basisschool in Friesland. Shanna heeft ervaring opgedaan in de groepen 1 tot en met 7, maar werkt nu voornamelijk in de groepen 1 en 2. Naast het werken met kinderen, is ze ook heel graag creatief bezig. Zo maakt en bedenkt ze lesmaterialen voor op haar site JufShanna.nl. Sinds vorig jaar heeft ze op haar website een item waarin leerkrachten (of kinderboeken liefhebbers) over hun kinderboeken collectie kunnen vertellen. Shanna hoopt met haar lesmaterialen voor de Kleuteruniversiteit andere leerkrachten te kunnen inspireren over het gebruik van prentenboeken. Door zich aan te sluiten bij de Kleuteruniversiteit zal ze zowel haar creativiteit, als haar passie voor kinderboeken, kwijt kunnen. Shanna is auteur voor Kleuteruniversiteit.

Margriet
Auteur

Margriet van Diepen is in 1984 afgestudeerd aan de KLOS. Sindsdien is ze werkzaam in het onderwijs, voornamelijk in groep 1-2 met een uitstap van een aantal jaar als vakleerkracht muziek. Vanaf het begin van de entree van de computers in de school had het al haar interesse. Zoveel mogelijkheden om te gebruiken! Onderzoeken met echt materiaal is heel belangrijk voor kleuters, met digiborden kun je de wereld in de klas halen en zijn een aanvulling op het handelend werken.

Op haar school is ze de stimulerende factor om ICT te gebruiken op veel verschillende manieren. Een aantal jaar terug heeft ze ook de cursus ICT coördinator gevolgd. Zelf materiaal maken doet ze al jaren en deelt dit ook op internet via de leermiddelen database van Digischool. Voor Digischool werkt ze ook als leermiddelenspecialist groep 1-2. Materialen met een duidelijk doel en aansluitend bij de thema’s waar in de klas meegewerkt wordt, hebben haar voorkeur.

Voor Kleuteruniversiteit maakt ze vooral digibordlessen en bijpassende spellenpakketten.

Liesbeth
Componist

Liesbeth van den Berg-Hermsen studeerde in 1998 af aan het Brabants conservatorium in de hoofdvakken hoorn en schoolmuziek. Ze werkte tien jaar lang op verschillende muziekscholen en basisscholen. Ze heeft ook ruime ervaring opgedaan in het speciaal onderwijs. In 2008 begon zij haar eigen bedrijf Kinderboekenmuziek.nl waarin zij zich bezig houdt met het maken van liedjes en muziek en bewegingslessen bij prentenboeken. Daarnaast geeft ze workshops  muziek en beweging op scholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Sinds kort houdt ze zich actief bezig met bijscholing muziek en beweging voor docenten en pedagogisch medewerkers. Onlangs kwamen er twee succesvolle CD’s uit: ‘In de rij en andere routineliedjes’, en ‘Zing je fit!’ Liesbeth schrijft voor Kleuteruniversiteit liedjes bij thema’s.

Margot
Illustrator

In 1968 werd Margot Senden in Kerkrade geboren, binnen een creatieve en muzikale familie. Muzikaal is ze zelf ook. Na de middelbare school ging ze zelfs naar het conservatorium. Maar… daar was ze veel drukker met tekenen dan met muziek! Daarom begon ze in 1990 aan een studie illustratieve vormgeving, zodat wij nu van haar prachtige tekeningen kunnen genieten. Margot maakt illustraties voor Kleuteruniversiteit en illustreert prentenboeken.

Petra
Auteur

Petra van Ginkel is sinds 1983 werkzaam in het basisonderwijs. Zij volgde de opleiding voor kleuterleidster aan de Driestar te Gouda en studeerde verder, gaf les aan kleuters, maar later ook aan alle andere groepen. In 2011 behaalde ze haar Master SEN aan de Fontys Hogescholen. Hier leerde zij alle grondbeginselen van HGW en OGW. Petra werd Intern Begeleider aan een grote school, waar ze ook lid was van het managementteam. Tijdens werk als IB-er mistte ze het contact met kinderen enorm. Daarom besloot ze terug te gaan voor de klas en weer met kleuters te gaan werken.

In haar vrije tijd begon ze met de website kleuteridee.nl. Deze website was vanaf de eerste dag een groot succes. Je kunt er heel veel lesideeën en materialen vinden die te gebruiken zijn in de kleuterklas. Als kleutercoördinator geeft ze leiding aan het implementeren van het HGW proces en het invoeren van het observatiesysteem KIJK. Ze is steeds op zoek naar wegen om de administratieve druk bij leerkrachten weg te halen. Petra maakt spelpakketten voor Kleuteruniversiteit

Marlijn
Auteur

Marlijn van Kempen heeft na haar studie Engelse taal- en letterkunde de PABO gedaan en is al jaren actief als privéleerkracht Engels, onder de naam Thuisinengels.nl. Ze geeft Engelse les aan alle leeftijden en begeleidt leerkrachten op basisscholen die meer met de Engelse taal willen doen. Ze coacht hen in het verbeteren van hun Engels én geeft tips en adviezen over hoe je de taal op een leuke en actieve manier kunt aanbieden. Die kennis stopt ze ook in de Engelse projecten die ze samen met Sanne Ramakers voor Kleuteruniversiteit ontwerpt. Ze is daarnaast eigenaar van de website Engelsmetkleuters.nl, waar ze blogt over het aanleren van de taal en bruikbare tips geeft voor in de klas. Je kunt haar op de inspiratiedagen tegen komen want ze maakt deel uit van de organisatie op deze dagen.

Cora
Auteur

Cora Hansen staat al ruim 20 jaar met veel plezier voor de klas.

Ze heeft in meerdere groepen en typen onderwijs ervaring opgedaan; Zo heeft ze gewerkt in VSO-groep op een cluster 4 school, met kleuters op een VVE school, in groep 5 op een dorpsschool en alle onderbouwgroepen op een vernieuwingsschool. Op deze manier heeft Cora veel facetten van het onderwijs leren kennen en een goed inzicht opgedaan wat betreft de doorlopende leer- en ontwikkelingslijnen.

De afgelopen jaren heeft ze zich verdiept in het onderwijs aan jonge kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Inmiddels geeft Cora al 6 jaar les op de HB-afdeling van basisschool het Vianova. Eerst in een 1/2 combinatie en later in een 2/3 combinatie. Sinds vorig jaar staat ze in de HB groep 6-7. Het leuke is dat ze de kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong die ze heeft begeleid in groep 1, 2 en 3, nu weer terug ziet in haar groep. Mooi om te zien hoe zij zich hebben ontwikkeld.

Omdat er destijds nog weinig literatuur en lesmaterialen beschikbaar waren voor kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong, heeft Cora veel zelf uitgezocht en uitgeprobeerd. Graag wil ze haar ervaring en inzicht doorgeven aan leerkrachten die vragen hebben over het werken met jonge kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong.

Ruth
Illustrator

Ruth Wielockx is illustrator en auteur. Ze woont in Balen (België). Ze studeerde Voedings- en dieetleer aan de Universiteit van Leuven. Ze behaalde ook haar lerarendiploma en gaf een tijdlang les. Ze maakte al heel wat prentenboeken bij Clavis Uitgeverij waaronder Pim Piloot, Ridder Wiebe en De Kleine Kerstboom. Ruth maakt illustraties voor Kleuteruniversiteit.

Henrike
Auteur

Henrike van den Hurck werkt sinds 2001 in het onderwijs en geeft les aan groep 1-2. Daarnaast is ze onderbouw-coördinator. De kern van haar onderwijs bestaat uit beeldende vorming, natuur en techniek, waaraan ze de overige vakgebieden koppelt. Het gebruik van ‘ongewone’, niet-schoolse materialen maakt een belangrijk deel uit van haar onderwijs. Omdat het haar opviel dat veel leerkrachten worstelen met het ontwerpen van een gevarieerd aanbod en daarvoor steeds afhankelijker worden van de leermiddelenindustrie, begon ze haar blog KleuterKlasse.nl. Ze neemt geïnteresseerden via deze website mee in haar klas en laat zien hoe je met goedkope, alledaagse materialen een uitdagende leeromgeving kunt creëren. In 2012 studeerde ze af als Specialist Jonge Kind en in 2013 behaalde ze het diploma Directeur Primair Onderwijs Basisbekwaam (Magistrum). Ze maakt deel uit van de redactie en is tevens auteur van het vakblad ‘De Wereld van het Jonge Kind’. Door zich aan te sluiten bij Kleuteruniversiteit wil ze andere leerkrachten uitdagen en inspireren om met een frisse blik naar het onderwijs te kijken. Op tijd buiten de lijntjes kleuren, daar gaat het om! Henrike is auteur bij Kleuteruniversiteit.

Anja
Auteur

Anja van Harten studeerde in 2009 af van de pabo. Sindsdien is ze werkzaam geweest in verschillende groepen binnen het basisonderwijs en nu al een aantal jaar binnen het kleuteronderwijs.

Naast het werken met kinderen geniet Anja zelf enorm van lezen en ze vindt het daarom ook heerlijk om zich in een verhaal te verdiepen en zo een prentenboek ‘tot leven te laten komen’ in de klas. In haar vrije tijd maakt ze graag lesmaterialen en bedenkt graag activiteiten en spelletjes bij verschillende thema’s. Voor Kleuteruniversiteit schrijft Anja projecten.