06/03/2020: De inspiratiedag morgen gaat door. Het RIVM adviseert inwoners van de provincie Noord-Brabant echter bij verkoudheid, hoesten of koorts hun sociale contacten te beperken. Bekijk de meest actuele adviezen op de website van het RIVM. De adviezen zijn in het kort:
- Was je handen regelmatig
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
- Gebruik papieren zakdoekjes
We zullen morgen ook geen handen schudden, maar er desalniettemin een inspirerende dag van maken.
28/02/2020: Nu het coronavirus ook in Nederland is geconstateerd, houden we de ontwikkelingen hiervan nauwlettend in de gaten. Vooralsnog gaat deze inspiratiedag gewoon door. Wij volgen de richtlijnen van de Rijksoverheid en het RIVM, dit geeft op dit moment nog geen aanleiding tot maatregelen. Ook de GGD Hart voor Brabant en de burgemeester van Tilburg zien op dit moment geen reden om evenementen te annuleren.
07/01/2020: We zitten helemaal vol! We kunnen helaas geen nieuwe inschrijvingen meer accepteren voor deze dag. Houd de website en onze social media kanalen in de gaten voor aankondigingen van nieuwe inspiratiedagen.
Op zaterdag 7 maart 2020 is er weer een Kleuteruniversiteit inspiratiedag – de leukste studiedag van het jaar! Kleuteruniversiteit bundelt de krachten van echte praktijkmensen met elk een eigen specialiteit en biedt een inspiratiedag voor kleuterleerkrachten. De onderwerpen van de workshops zijn zeer uiteenlopend, voor ieder wat wils. Bedoeld om je te informeren, enthousiasmeren en praktisch van aard zodat je direct aan de slag kunt met jouw groep.
Deze keer wordt de inspiratiedag gehouden in OBS Koolhoven in Tilburg. We hebben weer een leuk programma voor je:
Programma en dagindeling
08:45 – 09:20 – inloop
09:20 – 09:30 – welkom + uitleg
09:30 – 10:30 – inspiratieronde 1
10:30 – 11:00 – pauze
11:00 – 12:00 – inspiratieronde 2
12:00 – 12:45 – broodjeslunch
12:45 – 13:45 – inspiratieronde 3
14:00 – 15:00 – plenaire inspiratiesessie met (Kleuter)meester Sander,
in 2017 uitgeroepen tot de meest innovatieve leerkracht van Nederland
15:00 – afsluiting
Welke workshops zijn er?
Je kunt op deze dag 3 workshops bijwonen in ‘inspiratierondes’. Hierbij kun je kiezen uit het volgende aanbod:
Workshop A – Reken op ontwikkeling! (door Lianne Jongsma – De Kleuterspecialist)
“Acht is weiniger dan 10 hè?” Taalkundig gezien klopt deze kleuterquote niet. Vanuit rekenkundig opzicht klopt het helemaal. Om een goede rekenbasis te leggen is het belangrijk dat je zicht hebt op de ontwikkelingslijn rekenen. Van daaruit maak je de vertaalslag naar je activiteiten zoals hoekenspel, ontwikkelingsmateriaal of bewegend leren.
Tijdens de workshop “Reken op ontwikkeling” leer je hoe je vanuit de ontwikkelingslijn rekenen sterke rekenkundige activiteiten neer kunt zetten.
Workshop B – De spelhoek in de schijnwerpers (door Ynte Essers – HELDER onderwijsadvies)
Voor het jonge kind is het essentieel om al spelend de wereld te leren kennen, te leren begrijpen, ervaringen op te doen. Zo komen zij tot kleine en grote leermomenten. Kinderen moeten zelf ervaren, voelen, ontdekken, onderzoeken, ontwikkelen, experimenteren en imiteren. Door geen kant en klare spelhoek bij een thema aan te bieden, maar samen met de leerlingen een spelhoek te ontwerpen, ontstaat er een krachtige leeromgeving.
Tijdens deze workshop krijg je praktische handvatten en voorbeelden om samen met de kinderen uitdagende en stimulerende spelhoeken te creëren vanuit een betekenisvolle context. Je leert om het spel ruimte te geven en tegelijkertijd verbind je bewust gedifferentieerd doelen aan het spel.
Workshop C – Bewegend leren (door Janneke van Kammen – JufJanneke.nl)
Bewegen hoort bij kinderen. Toch wordt er nog vaak verlangd dat kinderen lange periodes achter elkaar stil blijven zitten. En dat terwijl het bewezen is dat de hersenen beter functioneren wanneer ze actief zijn. In de workshop bewegend leren wil ik iedereen laten zien en laten ervaren hoe je verschillende bewegingsactiviteiten kunt aanbieden en op een effectievere en leukere manier zeker doelen behaald worden. Bewegend leren past bij kinderen. Beweeg met ze mee!
Workshop D – Beweging als basis voor ontwikkeling (door Karin Stolk)
In deze inspirerende workshop wordt uitgelegd hoe je het brein stimuleert, waarom dat belangrijk is en hoe je aan de bewegingsbehoeften van kinderen tegemoet kunt komen zodat jij kunt ervaren hoe belangrijk specifieke bewegingspatronen zijn. De patronen zijn vertaald in oefeningen, die je de direct kunt inzetten. Een workshop met een preventief karakter!
Karin Stolk werkte 27 jaar in het onderwijs, vooral bij kleuters. Ze begeleidt nu in haar eigen praktijk kinderen met een uitdaging, op het gebied van ontwikkeling en leren. Ze ervaart dagelijks hoe de ontwikkeling van kinderen gestimuleerd kan worden door beweging en wat de invloed hiervan is op de ontwikkeling van het brein. Karin neemt je mee in haar manier van kijken naar het leren, gebaseerd op dat wat fundamenteel is voor de (brein-)ontwikkeling, namelijk beweging.
Workshop E – Combineer voorlezen met muziek (door Anouk Overman – De Voorleeshoek)
Ben je gek op voorlezen, maar zou je het wel eens wat spannender willen maken? Wil je muziek op een andere manier inzetten in de les? En zou je willen leren hoe je de aandacht van de kinderen in de klas nog langer vast kunt houden tijdens het voorlezen?
In deze workshop gaan we aan de slag met al deze vragen over voorlezen en vertelt Anouk hoe je voorlezen kunt combineren met muziek. Aan het einde van de workshop kun je zelf even genieten van een mooi voorleesverhaal voorgelezen door Anouk en ga je naar huis met handige tips om direct aan de slag te gaan.
Anouk Overman studeerde aan de PABO en muziekwetenschappen. Vanuit deze achtergrond lanceerde zij in 2017 haar bedrijf De Voorleeshoek. De Voorleeshoek maakt voorleesfilmpjes voor kinderen van 0-10 jaar. De filmpjes worden ondersteund door de prenten van het boek en klassieke muziek.
Workshop F – Begrijpend luisteren op een hoger niveau (door Rianne Hofma – MindmappenMetKleuters.nl)
‘Door middel van begrijpend luisteren kunnen strategieën worden getraind die noodzakelijk zijn voor begrijpend lezen’ (SLO).
Rianne neemt je mee in de wereld van ‘de mindmapdidactiek’ in relatie tot begrijpend luisteren. Ze werkt inmiddels al een aantal jaren met mindmaps en merkt dat haar leerlingen in de eerste plaats enthousiast zijn, een andere luisterhouding ontwikkelen en beter scoren op toetsen.
Een kortlopend onderzoek uitgevoerd door Rianne in 2018 in samenwerking met de VU, toont aan dat deze strategie zeer effectief is. In deze workshop leer je hoe je zelf aan de slag kunt gaan met een leuk prentenboek. Je leert welke stappen je moet nemen om op een leuke en zinvolle manier meer diepgang aan jouw lessen begrijpend luisteren te geven.
Workshop G – Engels met kleuters (door Sanne Ramakers – JufSanne.com)
Kinderen leren makkelijk een tweede taal, dat is algemeen bekend. Steeds meer scholen beginnen met Engels op de basisschool voor kleuters. In de inspiratieronde Engels met kleuters laat Sanne zien dat Engels eenvoudig te integreren is in het dagelijkse programma zonder de hulp van een methode.
Sanne wijst je de weg naar een succesvol Engels aanbod in de klas, zelfs als je de Engelse taal zelf niet heel goed beheerst. Engels is leuk! Just do it! (deze workshop is voornamelijk interessant wanneer je nog geen Engels geeft, maar dit wel zou willen doen)
Workshop H – Muziekles; meer dan muziek (door Jeroen Schipper)
Muziek is emotie. Muziek is gezelligheid. Muziek is menselijk. In de kleuterklas wordt de basis gelegd voor gevoel voor ritme, melodie en andere muzikale kenmerken.
Máár: muziek is ook bij uitstek geschikt als ondersteuning op andere gebieden zoals taalverwerving en dagroutine, maar ook bijvoorbeeld het vertrouwd raken met veelvoorkomende begrippen, het bevorderen van sociaal gedrag en het leren omgaan met emoties. Muziekdocent en liedjesmaker Jeroen Schipper, winnaar van de Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied van 2019, laat je in deze actieve workshop zelf ervaren hoe je in de kleuterklas muziekonderwijs kunt combineren met allerlei andere ontwikkelingsgebieden.
Workshop I – Uitvinders en onderzoekers (door Inge Schilders – HetKleineAvontuur.nl)
Hoe begeleid je de Brammetje Bazen/Bazinnen, de eindeloze ‘willen-weters’ in je klas? Kinderen die een tomeloze creativiteit en energie hebben en dolgraag antwoorden vinden op al hun vragen? Hoe doe je dit met onderzoekende kleuters, die zelf nog niet kunnen lezen of Google in kunnen duiken? Je wilt deze kinderen niet in de kou laten staan, maar het zoeken naar antwoorden vraagt veel van jouw begeleidingstijd en energie.
Tijdens deze workshop kijken we naar het belang van goede begeleiding van deze kinderen. We verdiepen ons in de ontluikende executieve functies en je ontvangt handige tips en praktische oefeningen die je zo in je klas kun toepassen.
Workshop J – Denken en leren in het kleuterbrein (door Jan van der Zwan – Het Breinbureau)
Als je het kleuterbrein een beetje kent begrijp je vanzelf beter hoe een kleuter leert en denkt. Aan de hand van aansprekende en praktijkgerichte voorbeelden en oefeningen laat Jan zien hoe je kleuters op een breinvriendelijke manier kunt begeleiden bij het denken en leren. Aan het einde van de workshop heb jij antwoord op vragen als:
– Kan ik de ontwikkeling van mijn kleuters ook versnellen?
– Spelen emoties een rol bij het opslaan van lesstof?
– Houdt het brein van het Directe Instructie Model?
– Waarom is bewegen zo belangrijk voor het kleuterbrein?
Workshop K – Werken met Kleuteruniversiteit
Kleuteruniversiteit maakt thematische projecten op basis van kinderboeken. Op verzoek van eerdere inspiratiedag bezoekers introduceren wij een workshop waarin we meer vertellen over de mogelijkheden van het werken met Kleuteruniversiteit projecten. Het doel van de workshop is je te informeren en inspireren, en antwoord te geven op mogelijke vragen. Zo weet je aan het eind van de workshop meer over het maken van een jaarplanning, het registeren van de aangeboden doelen in bestaande registratiesystemen, hoor je veel verhalen uit de praktijk, krijg je inzicht in de werkwijze van onze auteurs en opbouw van de projecten, en ontvang je handige tips & tricks van onze ambassadeurs. Deze workshop is geschikt voor zowel gebruikers van de projecten die meer willen weten, als voor leerkrachten die overwegen om met Kleuteruniversiteit aan de slag te gaan.
De projecten van Kleuteruniversiteit zorgen voor een hoge betrokkenheid van kinderen. Wil jij ontdekken wat het geheim van de smid is? Dan is deze workshop zeker iets voor jou!
Kosten en aanmelden
07/01/2020: We zitten helemaal vol! We kunnen helaas geen nieuwe inschrijvingen meer accepteren voor deze dag. Houd de website en onze social media kanalen in de gaten voor aankondigingen van nieuwe inspiratiedagen.
Deelname aan de dag kost EUR 149,- waarbij BTW, broodjeslunch, koffie, thee, fruit en koek zijn inbegrepen. Aanmelden/toegangskaarten aanschaffen kan eenvoudig en zonder extra kosten via onze webwinkel (zie bovenaan deze pagina).
Je kunt je ook ‘op rekening’ inschrijven voor deze dag, er geldt dan een toeslag van EUR 7,95 (administratiekosten) per bestelling. Aanmelden gaat dan via email, waarna je school een factuur ontvangt voor het aantal deelnemers. Let op dat de factuur voldaan moet zijn vóór de inspiratiedag, anders is deelname niet mogelijk! Wil je je ‘op rekening’ aanmelden? Stuur dan een email naar info@kleuteruniversiteit.nl en geef minimaal het volgende aan:
– Voor- en achternaam deelnemer(s)
– Voorkeur workshops (geef per deelnemer 5 voorkeuren aan: een ‘top 3’ en 2 reserves, zie hieronder)
– Naam en adres school (t.b.v. de digitale factuur)
– Emailadres(sen) van de deelnemers en eventueel een telefoonnummer waar we jullie kunnen bereiken.
Voor alle aanmeldingen zijn de annuleringsvoorwaarden uit onze algemene voorwaarden van toepassing.
Tip! In de CAO voor het primair onderwijs zijn afspraken gemaakt over professionalisering en nascholing. Zo heb je recht op twee uur per week individuele professionele ontwikkeling bij een voltijdbaan. Deze tijd staat los van teamscholingen en kan worden gespaard tot scholingsdagen. Verder is er per school gemiddeld tenminste 500 euro per FTE beschikbaar voor deze scholingen. Hier zou je dus, in overleg met de schoolleiding, gebruik van kunnen maken!
Workshop voorkeur
Bij de bestelling van je tickets voor deze dag geef je 5 voorkeuren opgeven (3 + 2 reserve) van welke workshops je wilt volgen. Geef dit per deelnemer (in de door jou gewenste volgorde!) aan, bijvoorbeeld A-B-C-(D-E). Koop je tickets voor meerdere bezoekers tegelijk? Geef dan voor iedere bezoekers de voor- en achternaam, de workshopvoorkeur en volgorde door.
De namen van de deelnemers en de workshopvoorkeuren kun je ook later per email doorgeven via info@kleuteruniversiteit.nl . Op basis van je voorkeuren delen we je in bij 3 workshops. Ongeveer een week vóór de inspiratiedag ontvang je een email met de definitieve workshopindeling. Wees op tijd want vol = vol !