Op zaterdag 17 september 2022 is er weer een Kleuteruniversiteit inspiratiedag – de leukste studiedag van het jaar! Kleuteruniversiteit bundelt de krachten van echte praktijkmensen met elk een eigen specialiteit en biedt een inspiratiedag voor kleuterleerkrachten. De onderwerpen van de workshops zijn zeer uiteenlopend, voor ieder wat wils. Bedoeld om je te informeren, enthousiasmeren en praktisch van aard zodat je direct aan de slag kunt met jouw groep.
Deze keer wordt de inspiratiedag gehouden op basisschool De Fontein in Den Haag – Wateringse Veld. We hebben weer een leuk programma voor je:
Programma en dagindeling
08:45 – 09:20 – inloop
09:20 – 09:30 – welkom + uitleg
09:30 – 10:30 – inspiratieronde 1
10:30 – 11:00 – pauze
11:00 – 12:00 – inspiratieronde 2
12:00 – 12:45 – broodjeslunch
12:45 – 13:45 – inspiratieronde 3
14:00 – 14:45 – plenaire inspiratiesessie met auteur Ted van Lieshout en illustrator Philip Hopman, bekend van de Boer Boris boeken
14:45 – 15:00 – afsluiting en mogelijkheid tot signeren
Welke workshops zijn er?
Je kunt op deze dag 3 workshops bijwonen in ‘inspiratierondes’. Hierbij kun je kiezen uit het volgende aanbod:
Workshop A – Techniek bij kleuters (door Rosanne Hoogland – Wismon)
Hoe kun je kleuters lesgeven in wetenschap en techniek? Door ze zelf op ontdekking te sturen! Kleuters leren door te spelen en zelf te ontdekken. Wetenschap- en techniekonderwijs draait om ontdekken, uitproberen en ontwerpen. Kleuters doen het dag in en dag uit in de verschillende hoeken, met behulp van hun creativiteit, nieuwsgierigheid en fantasie. Een wetenschap- en techniekhoek zal daarom een perfecte aanvulling zijn in de klas. De kleuters kunnen onderzoekend spelen en ze komen vanaf groep 1 in aanraking met wetenschap en techniek.
Tijdens deze workshop bekijken we de mogelijkheden voor W&T in de kleuterklas. We kijken we hoe we de onderzoekend leren cyclus kunnen gebruiken om een betekenisvolle hoek te creëren. We hopen dat je geïnspireerd raakt en zelf gaat experimenteren in jouw kleuterklas!
Rosanne Hoogland is jaren werkzaam geweest in het basisonderwijs en nu als freelancer bij WisMon. Haar passie is om wetenschap en techniek toegankelijk te maken, leerkrachten te inspireren en handreikingen te geven om leuke lessen te ontwerpen.
Workshop B – Rekentekeningen (door Cora Hansen – SlimmeKleuters.nl)
Werk jij al met RekenTekeningen? Deze gemakkelijk in te voeren werkwijze biedt veel kansen voor kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong. Je geeft het probleem, zonder de oplossing te bieden. En er is veel ruimte voor eigen inbreng en creativiteit. Het maken van RekenTekeningen is daarnaast óók voor zwakke rekenaars een mooie aanpak. Jij krijg goed zicht op de rekenontwikkeling van kinderen en je kunt makkelijk bijsturen als dat nodig is. In deze workshop leer je hoe je opdrachten kunt bedenken passen bij jouw doelen, thema en het niveau van elk kind. Je kunt ze daarna meteen uitproberen in jouw groep!
Cora Hansen is eigenaar van de website slimmekleuters.nl en inspireert leerkrachten met les ideeën en lesmaterialen voor kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong. Ook geeft zij trainingen aan leerkrachten over hoogbegaafde jonge kinderen. Daarnaast geeft ze met veel plezier les aan een voltijd hoogbegaafden groep 2/3.
Workshop C – Leren door beweging (door Karin Stolk)
Kleuters willen doen, voelen en ervaren. Ze hebben de mogelijkheden nodig om zich te ontwikkelen met hun hele lijf. Want: wat je doet dat leer je en wat je leert dat doe je. Door alle zintuigen in te zetten en zo het hele lijf te gebruiken kunnen kinderen zich spelenderwijs makkelijker ontwikkelen en onthouden ze beter. Zelf opgedane ervaringen zorgen er ook nog eens voor dat er nieuwe verbindingen in het brein worden gemaakt en deze kunnen verstevigen. Dat is fijn want we willen natuurlijk een goede breinontwikkeling!
Maar… Hoe pas je dit op een goede manier toe in de klas? Hoe weet je wat kinderen nodig hebben?
In deze workshop neemt Karin je mee en laat ze je zelf zien, voelen en ervaren waarom leren door beweging voor kleuters nodig is om zich goed te kunnen ontwikkelen. De informatie uit deze workshop is zo praktisch, dat je er direct mee aan de slag kunt in jouw groep.
Workshop D – Combineer voorlezen met muziek (door Anouk Overman – De Voorleeshoek)
Ben je gek op voorlezen, maar zou je het wel eens wat spannender willen maken? Wil je muziek op een andere manier inzetten in de les? En zou je willen leren hoe je de aandacht van de kinderen in de klas nog langer vast kan houden tijdens het voorlezen?
In deze inspirerende workshop gaan we aan de slag met al deze vragen over voorlezen en vertelt Anouk hoe je voorlezen kunt combineren met muziek. Aan het einde van de workshop kan je zelf even genieten van een mooi voorleesverhaal voorgelezen door Anouk en ga je naar huis met handige tips om direct aan de slag te gaan.
Anouk Overman studeerde muziekwetenschap en deed de pabo. Vanuit deze achtergrond lanceerde zij in 2017 haar bedrijf De Voorleeshoek. De Voorleeshoek maakt voorleesfilmpjes voor kinderen van 0-10 jaar. De filmpjes worden ondersteund door de prenten van het boek en klassieke muziek.
Workshop E – Beredeneerd aanbod (door Annelieke van Meel)
Vraag jij je altijd af of je wel alle doelen aanbiedt? Heb jij continu het gevoel dat je alles moet controleren of heb je een directie die vraagtekens zet bij het aanbod in jouw kleuterklas? Wil jij zorgen voor een rijke leeromgeving en minder tijd in kringen bezig zijn? Wil je meer rust en duidelijkheid over het werken met doelen? Dan is deze workshop iets voor jou! Tijdens de workshop leer je in vogelvlucht wat een beredeneerd aanbod is, hoe jij dit kunt gaan organiseren in jouw eigen klas zonder in te leveren op het spel in de hoeken. Annelieke neemt je mee aan de hand van haar eigen zoektocht en geeft je handvatten waarmee je zelf direct aan de slag kunt.
Workshop F – Bewegen op muziek (door Marsha Kester – Danswijs)
Ben jij enthousiast over beweging op muziek? Wil jij een rugzak vol ideeën die je morgen nog in kan zetten in jouw klas? Zin in een energieke workshop vol beweging, plezier en inspiratie? Dans mee!
Kleuters hebben een natuurlijke bewegingsdrang, een grenzeloze fantasie én kunnen zich helemaal laten gaan. Dit maakt het een feest om met ze te bewegen op muziek! Maar hoe kun je dit het beste aanpakken?
Deze workshop zit vol algemene en thematische dansideeën voor jouw klas. We gaan in op de waarde van muziek, beweging en beleving voor het kleuterbrein. En we kijken met een creatieve bril naar de materialen die al aanwezig zijn in het speellokaal, zodat jij ze op verschillende manieren in kan zetten tijdens de dansactiviteiten.
Marsha Kester is dansdocent en pedagoog. Met Danswijs brengt ze jonge kinderen in beweging en inspireert anderen hetzelfde te doen. Elke dag dans voor het jonge kind, dat is haar missie!
Workshop G – Engels met kleuters (door Sanne Ramakers)
Kinderen leren gemakkelijk een tweede taal, dat is algemeen bekend. Steeds meer scholen beginnen met Engels op de basisschool voor kleuters. In de inspiratieronde Engels zonder methode laat Sanne zien dat Engels eenvoudig te integreren is in het dagelijkse programma.
Sanne wijst je de weg naar een succesvol Engels aanbod in de klas, zelfs als je de Engelse taal zelf niet heel goed beheerst. Engels is leuk! Just do it! (deze workshop is voornamelijk interessant wanneer je nog geen Engels geeft, maar dit wel zou willen doen)
Sanne Ramakers is bekend van JufSanne.com, de leerkrachtondersteunende website sinds 2002. In 2014 begon ze met Kleuteruniversiteit. Ook is ze auteur van diverse boeken, waaronder Zinglish, Ritmo Go! en diverse Willewete titels.
Workshop H – Muziek met kleuters (door Jeroen Schipper)
Muziek is emotie. Muziek is gezelligheid. Muziek is menselijk. In de kleuterklas wordt de basis gelegd voor gevoel voor ritme, melodie en andere muzikale kenmerken.
Máár: muziek is ook bij uitstek geschikt als ondersteuning op andere gebieden zoals taalverwerving en dagroutine, maar ook bijvoorbeeld het vertrouwd raken met veelvoorkomende begrippen, het bevorderen van sociaal gedrag en het leren omgaan met emoties. Muziekdocent en liedjesmaker Jeroen Schipper, winnaar van de Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied van 2019, laat je in deze actieve workshop zelf ervaren hoe je in de kleuterklas muziekonderwijs kunt combineren met allerlei andere ontwikkelingsgebieden.

Workshop I – Op weg naar schrijven (door Dorine Cleve)
Voorbereidend schrijven is veel meer dan wat krullen maken op een oefenblaadje. Tijdens deze sessie maak je kennis met Schrijfritmiek. Je verwerft kennis over het belang van bewegen, lateralisatie, handvaardigheid, schrijfvaardigheden en meer.
Je krijgt een antwoord op wat we tijdens de kleuterperiode kunnen aanreiken om kinderen zo optimaal mogelijk voor te bereiden op het schrijfonderwijs. We gaan actief aan de slag met enkele liedjes uit de methode Krullenbol. Deze sessie is sterk praktijkgericht. Theorie en doe-opdrachten worden mooi afgewisseld.
Je gaat naar huis met heel veel creatieve en muzische ideeën rond voorbereidend schrijven.
Workshop J – De kracht van spel (Jorien van der Lee & Marion van Antwerpen – Goudeerlijk)
Heb je kinderen in je groep waarmee je niet verder komt? Je stelt vragen, je observeert, maar het lijkt niet genoeg te zijn. Hoe bereik je deze kinderen en ga je ze beter begrijpen? Wij willen je leren om het spel wat een kind van nature speelt, inzetten als tool om met elkaar in gesprek te gaan. Om houvast te hebben in het zien en herkennen van spel, nemen we je direct mee in de verschillende spellagen die er zijn. Elke laag heeft zijn eigen functie en zegt iets over de beleving en wereld van het kind. Met deze bril op ga je anders naar spel, en naar het kind, kijken. Kijk je met ons mee?
Jorien & Marion zijn speltherapeut bij Goudeerlijk. Dagelijks begeleiden zij kinderen, die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, in de praktijk.
Workshop K – Kinderen die elkaar aanraken, slaan elkaar niet! (Els van der Wel & Nancy Dieks – Goudeerlijk)
Herken je het kind dat dromerig is, of het kind dat direct slaat wanneer het niet naar wens gaat? Of het kind dat zijn grens niet durft aan te geven? We hebben kinderen in alle soorten en maten in de groep. Elkaar aanraken zorgt voor verbinding tussen deze kinderen. Daarnaast zorgt het voor een ontspannen lijf, het leren lukt makkelijker, je leert je eigen grens aanvoelen en aangeven en je kan je beter concentreren. Leren doe je niet alleen met je verstand. Het lichaam en de emoties vormen één geheel met het mentale systeem. Tijdens deze workshop leer je oefeningen die je morgen in je groep kan doen. Gewoon een paar minuutjes per dag.
Els & Nancy zijn kindertherapeut en opleiders bij Goudeerlijk. Dagelijks werken zij met kinderen, ouders & professionals om zoveel mogelijk blije en ontspannen kinderen op de wereld te krijgen.
Workshop L – Oog voor de leerkracht (door Christel Schalke – Oog-punt)
’s Avonds uitgeblust op de bank ploffen. Meer werk mee naar huis nemen dan je lief is. Of jezelf verliezen in je werk en vervolgens balen dat je tijd tekort komt voor andere dingen. De lat regelmatig (te) hoog leggen voor jezelf. Veel van jezelf ‘moeten’. Altijd voor iedereen klaarstaan, veelal ten koste van jezelf. Vaak over je eigen grenzen heen gaan.
Als je hier iets van herkent, dan is deze workshop wat voor jou! Als leerkracht heb je altijd oog voor jouw leerlingen en oog voor beter onderwijs. De vraag is: heb jij ook oog voor jezelf? Hoog tijd om jezelf wat aandacht te geven!
Christel is werkzaam als coach in het PO en VO. Zij geeft je in deze workshop de nodige handvatten zodat jij het net allemaal wat relaxter kunt maken voor jezelf. Relaxter op school én thuis.
Kosten en aanmelden
Deelname aan de dag kost EUR 175,- waarbij BTW, lunch, koffie, thee, fruit en koek zijn inbegrepen. Aanmelden/toegangskaarten aanschaffen kan eenvoudig en zonder extra kosten via onze webwinkel (zie bovenaan deze pagina). Je kunt je ook ‘op rekening’ inschrijven voor deze dag, er geldt dan een toeslag van EUR 7,95 (administratiekosten) per bestelling. Aanmelden gaat dan via email, waarna je school een factuur ontvangt voor het aantal deelnemers.
Let op dat de factuur voldaan moet zijn vóór de inspiratiedag, anders is deelname niet mogelijk! Wil je je ‘op rekening’ aanmelden? Stuur dan een email naar info@kleuteruniversiteit.nl en geef minimaal het volgende aan:
– Voor- en achternaam deelnemer(s)
– Voorkeur workshops (geef per deelnemer 5 voorkeuren aan: een ‘top 3’ en 2 reserves, zie hieronder)
– Naam en adres school (t.b.v. de digitale factuur)
– Emailadres(sen) van de deelnemers en eventueel een telefoonnummer waar we jullie kunnen bereiken.
Voor alle aanmeldingen zijn de annuleringsvoorwaarden uit onze algemene voorwaarden van toepassing.
Workshop voorkeur
Bij de bestelling van je tickets voor deze dag kun je 5 voorkeuren opgeven (3 + 2 reserve) van welke workshops je wilt volgen. Geef dit per deelnemer (in de door jou gewenste volgorde!) aan, bijvoorbeeld A-B-C-(D-E). Koop je tickets voor meerdere bezoekers tegelijk? Geef dan voor iedere bezoekers de voor- en achternaam, de workshopvoorkeur en volgorde door.
De namen van de deelnemers en de workshopvoorkeuren kun je ook later per email doorgeven via info@kleuteruniversiteit.nl . Op basis van je voorkeuren delen we je in bij 3 workshops. Ongeveer een week vóór de inspiratiedag ontvang je een email met de definitieve workshopindeling. Wees op tijd want vol = vol !