Ga samen met je klas op onderzoek naar de wonderlijke wereld van dinosaurussen! Bestudeer deze dieren als een echte paleontoloog in de themahoeken en geef stoere reken- en taallessen, aan de hand van de boeken Willewete Dinosaurussen van Jozua Douglas en Barbara van Rheenen, en De archeoloog van Liesbet Slegers.
*** Let op! De aanschaf van deze digitale download geeft standaard gebruiksrecht voor slechts één persoon / individuele leerkracht of één klas binnen een school. Gebruik je het materiaal in meerdere klassen op school? Dan dien je meerdere licenties aan te schaffen. Het aantal benodigde licenties kun je selecteren voordat je het product in je winkelmand plaatst. Digitale Kleuteruniversiteit materialen mogen zonder geldige licentie niet worden gedeeld.
Download hier de lesdoelen van dit project.
Koop het bijbehorende boek rechtstreeks bij onze partner Leesvink:
m.overweel –
Wij hebben er weer een favoriet bij! Wat hebben wij genoten van dit project.
De kinderen waren betrokken en geïnteresseerd. Het project leefde in de groep! Dit is zeker een project die we vaker gaan doen.
Ik ben begonnen met de startactiviteit waarmee je verkleed gaat als archeoloog. Thuis had ik dino eieren gemaakt die we met de klas onderzocht hebben. Wat was de verrassing groot toen er kleine dino’s uitkwamen!
Het project is goed inzetbaar en compleet. De activiteiten hebben wij met veel plezier gedaan. Van de mindmap, de vulkaan tot de stopmotionfilmpjes en het dinomuseum.
Als aanvulling hebben wij het pakket ‘de dinoliedjes van Willewete’ gebruikt. Ook deze liedjes en beweeglessen waren een groot succes.
jamiedehart94 –
Dinosaurussen, wat een geweldig thema!
Het project benadert het thema vanuit de Archeoloog. Dit vind ik zelf erg prettig, omdat het dan echt waargebeurd kan zijn. Het is natuurlijk gek om een dinosaurus ei te vinden, als je de kinderen wilt leren dat dinosaurussen zijn uitgestorven.
In de eerste activiteit verkleed je jezelf als archeoloog en vertel je wat je allemaal gevonden hebt. Wat is een archeoloog en wat doet die allemaal?
Wij hebben ervoor gekozen om de activiteit zo te veranderen, waardoor het leek alsof er een echte archeoloog bij school aan het werk was geweest. Hij had al zijn spullen achtergelaten. Wie is er geweest? Wat heeft hij gedaan? Waarom heeft hij bij school gegraven? De archeoloog stuurde ons gelukkig een brief, waarin dit allemaal duidelijk werd. Wilde wij hem helpen meer over dinosaurussen te leren? Door deze startactiviteit was ons verhalend ontwerp geboren. De kinderen wilden Archeoloog Tim graag helpen en waren super betrokken. Ze onderzochten van alles en stuurden graag brieven terug.
Het project is geschreven bij het boek ‘De Archoloog’ en ‘Willewete; Dinosaurussen’. Beide hele fijne, kleutervriendelijke informatieve boeken. Hierdoor leerden de kinderen heel snel van alles over deze onderwerpen.
Het pakket bevat allerlei verschillende activiteiten. Ideeën voor taal, rekenen, maar ook het spelen in hoeken en de 21 century skills kwamen aan bod. Je kunt zelf kiezen of je alle activiteiten uitvoert en in welke volgorde je dat doet. Hierdoor is er nog genoeg ruimte voor eigen inbreng en initiatieven van de kinderen. Het pakket is heel volledig. Het bevat naast de activiteit, ook woordkaarten, voorbeelden voor kralenplanken, vouwvoorbeelden, materialen voor het dinosaurusmuseum. Heel fijn dat je met het voorbereiden van enkel een project, het thema door kunt trekken naar alle hoeken in de klas.
Wanneer je werkt met dit project, is het pakket ‘Willewete liedjes; Dinosaurussen’ een hele mooie, muzikale aanvulling. Pas op, deze liedjes gaan niet meer uit je hoofd!
Tip: Het boek ‘De gigantosaurus’ van Jonny Duddle, is een ontzetten leuk boek, om te behandelen als je over dinosaurussen werkt. Het boek is een beetje spannend en bevat veel herhaling. Hierdoor is het erg geschikt om een verteltafel bij te maken.
Ellen –
Ik heb dit project uitgevoerd in mijn groep 1/2 en het was een van de favorieten van dit schooljaar.
De startactiviteit riep direct een grote betrokkenheid op. Want van wie waren de enorme pootafdrukken in de gang en wat deed dat grote ei daar? Toen het ei na een aantal dagen open was, maar er verder geen dier te zien was, werden de meest spectaculaire oplossingen bedacht om het dier te gaan vangen. Een prullenbak die omgekeerd aan het plafond aan een touw hing, een blaadjesspoor naar een blokkenbouwsel. Supermooi om te zien. Wat werd er ook veel taal bij gebruikt bij het overleggen en uitvoeren.
Ook bij dit project ben je vrij aanpassingen door te voeren. Zo kan je kiezen om iets met een kleine groep uit te gaan voeren of voor te bereiden. En de mooie activiteiten zijn toch zeker, die uit zichzelf ontstaan. Kleine speelfiguren bij de speelklei leverden opeens fossielen op.
Het thema leefde vanaf het begin. Zo waren de kinderen het unaniem met elkaar eens, dat er een dino in het ei zou zitten. De themahoek ontstond vanzelf. Er werden speelfiguren meegenomen van huis, samen met takken, stenen en bladeren.
En met de meegenomen boeken en verkleedkleren was de aankleding van de klas snel een feit.
Meester Sander schreef dit uitgebreide project, waarbij het ‘Willewete’ boek over ‘Dinosaurussen’ en ook het beroepenboek ‘De archeoloog’ worden gebruikt’.
Bij de zandtafel konden de kinderen zelf archeoloog zijn; met een zachte kwast werd het zand van een (gelamineerd) botje geveegd en met een vergrootglas werd onderzocht bij welke dino het bot hoorde. Een intensieve ‘klus’, waarbij soms het puntje van de tong uit de mond stak. Ook nodigde deze activiteit uit, de botten van groot naar klein neer te leggen.
Ik heb met veel plezier met de kinderen gewerkt met dit project en ik zou het zeker anderen aanraden.
Sigrid Olivier (geverifieerde eigenaar) –
Tyrannosaurus Rex,
Stegosaurus,
Diplodocus,
Triceratops
Dit liedje zit al de hele week in mijn hoofd. Dat is natuurlijk niet zomaar gekomen, maar de groepen 1 en 2 zijn bezig geweest met het project ‘Dinosaurussen’ van Kleuteruniversiteit. Dit is echt een onderwerp, wat op een hoop verlanglijstjes van de kinderen stond. Als juffen merkten wij veel tijdens het vrij buitenspelen, dat de kinderen een dinosaurus nadeden. Natuurlijk sprongen wij hierop in, door het project bij Kleuteruniversiteit aan te schaffen. En daar hebben wij geen spijt van gehad!
Het project is geschreven door meester Sander en daarom speelt ook ICT een grote rol in het project. Wat zo ontzettend leuk aan dit project is, is de compleetheid van het project. Van inleiding tot spelhoeken, van mindmap tot stopmotion filmpje. Het project is zeer compleet en bevat veel prachtige bijlagen.
Het project maakt gebruik van het ‘Willewete’ boek over ‘Dinosaurussen’ en van het beroepenboek ‘De archeoloog’. Wij hebben het project geopend met de komst van een echte archeoloog (lees een verklede collega) en de kinderen waren al enorm enthousiast. De leerkracht had een start gemaakt met het inrichten van een spelhoek, maar de kinderen namen bijvoorbeeld zelf figuren, stenen, schelpen en takken mee. Zo veranderde de tafel steeds meer in een echt dinolandschap.
Wij maken zelf gebruik van een doelenbord op school en dit gaat ook prima samen met de doelen van Kleuteruniversiteit. Het is heel fijn, dat per project, de doelen nu vaak te vinden zijn. Zo is het nog handiger en eenvoudiger om de lessen voor te bereiden. Het project sprak de kinderen enorm aan en wij zullen zeker alle spullen bewaren en er nog een keer gebruik van maken. Een echte aanrader, dit project.
 
Jessy –
Vandaag ronden wij, mijn duo en ik, dit project af en wat was het leuk!!! Wij, maar vooral ook de kinderen hebben er zo enorm van genoten. Prachtige stopmotionfilmpjes hebben we gemaakt, fossielen hebben we bekeken en bestudeerd in het museum en natuurlijk weten we nu zelfs hoe de ingewikkeldste dinonamen moeten worden uitgesproken. Wat een topper van een project! Echt een aanrader!