Sinterklaas slaat een jaartje over

Waardering 4.33 op 5 gebaseerd op 3 klantbeoordelingen
(3 klantbeoordelingen)

Auteurs: Anke van Boxmeer en Els van Dijck

SKU: KU20150065 Categorieën: , ,

Sinterklaas zucht eens diep. Nog even, dan is het weer december. Weer die verre zeereis, weer dat geglibber over de daken, weer die ellenlange gedichten. Weet je wat? Ik ga dit jaar lekker niet!

Zou Sinterklaas écht niet komen dit jaar? Dat ontdek je in dit pakket met reken- en taalactiviteiten bij het boek ‘Sinterklaas slaat een jaartje over’ van Susanna Wiersma en Linde Faas.

lesdoelDownload hier de lesdoelen van dit project.

, , , , , , , , , ,

,

Lemniscaat

3 beoordelingen voor Sinterklaas slaat een jaartje over

Nina (geverifieerde eigenaar)

Jippie, ik was verkozen om het project “Sinterklaas slaat een jaartje over” uit te testen voor Kleuteruniversiteit en mocht dus een recensie schrijven. Ik vond het alleen een beetje jammer om te wachten met het schrijven van de review tot na Sinterklaas. Want wat hebben jullie er dan nog aan? Dus in overleg met Sanne van Kleuteruniversiteit heb ik nu mijn review geschreven en kan ik jullie hopelijk enthousiasmeren voor dit project.
    Allereerst iets over het prentenboek. Nu ben ik toch wel een liefhebber van prentenboeken, maar de prachtige kleurrijke kaft en de grappige illustratie van Sinterklaas op een hele berg cadeaus maakt dat het boek me ook in de boekhandel vast was opgevallen en dat ik het had gekocht. De titel van het boek maakte me nieuwsgierig en dat was ook de reden waarom ik me opgaf voor het uittesten van dit project. Ik houd niet zo van de gebaande paden en probeer het onderwijs in onze klas, samen met mijn lieve duo, dan ook altijd zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de kinderen zodat zij helemaal opgaan in een activiteit en er zodoende veel van leren. Daarbij vind ik het belangrijk om te werken met alledaagse en echte materialen en integreer ik vakken als rekenen en taal het liefst zoveel mogelijk in thema’s en dagelijkse activiteiten. In die zin was het voor mij even omschakelen om me in te leven in dit project, maar het project is sowieso erg leuk opgezet en de lessen die zijn uitgewerkt bieden genoeg uitbreidingsmogelijkheden.
    Maar goed, terug naar het boek. Het boek is grappig en er is voor kinderen veel te ontdekken op iedere bladzijde. Het blijft lang spannend of Sinterklaas wel of niet zal komen dit jaar en uiteindelijk komt het allemaal toch goed en loopt het grappig af! Alleen het boek is dus al een feestje om uit voor te lezen en om uit voorgelezen te worden.
    Dan nu over naar het project zelf! In het project staan voldoende activiteiten, gericht op beginnende geletterdheid en beginnende gecijferdheid, om de sinterklaasperiode mee te vullen. De lessen zijn eenvoudig uit te voeren en makkelijk uit te breiden. Hier en daar worden suggesties gegeven voor differentiatie, maar de doorgewinterde kleuterleerkracht zal bij elke activiteit gemakkelijk kunnen differentiëren. Alle activiteiten zijn uit te voeren in de grote kring, al gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar het uitvoeren van de activiteiten in de kleine kring. Bijna alle activiteiten zijn coöperatief te maken of na een introductie in de kring door kinderen zelfstandig uit te voeren tijdens de werkles. Ik zou het project zeker aanraden aan leerkrachten die gewend zijn om op een (met alle respect) ‘traditionele’ manier onderwijs te verzorgen. Voor € 1,95 heb je dan een super leuk project in handen en ben je helemaal voorbereid op één van de leukste periodes in het jaar! Tot slot mijn complimenten voor de auteurs. Zij zijn erin geslaagd om leuke en leerzame activiteiten te bedenken rondom dit prentenboek.

Rob

De lessen in dit pakket zijn weer van hoge kwaliteit en de focus ligt vooral op taal- en rekenactiviteiten.
    De onderwerpen die aan bod komen zijn:

-kritisch luisteren en auditief geheugen
    -tijd
    -tellen, verkenning van de telrij
    -plaatsbepaling
    -wegen
    -zinnen maken
    -getalbeeld
    -rijmen (mocht natuurlijk niet ontbreken)
    -reeksen maken
    -letterherkenning, beginklank herkenning en visuele waarneming

sint3

Het niveau van de lessen is goed en er worden daarnaast ook suggesties gedaan om de activiteit makkelijker of moeilijker te maken zodat het geschikt is voor alle kinderen in een combinatiegroep. Erg handig en dat scheelt je weer wat extra werk.

De lessen zijn weer origineel en dat vind ik toch wel heel knap van Anke en Els. Na zoveel lespakketten gemaakt te hebben nog steeds met originele lessen kunnen komen, ik doe het ze niet na! En allemaal ook weer bruikbaar, super!

Marjan (geverifieerde eigenaar)

Sinterklaas komt er aan! Altijd een drukke periode, heel veel ideeën komen voorbij op Internet. Ik wil vooral veel aan de slag met de hoeken en ik zocht een boek voor bij de verteltafel. Kleuteruniversiteit kwam voor mij met de oplossing! Sinterklaas slaat een jaartje over. We hebben de zand tafel geleegd, gevuld met blauwe rijst (zee), bootjes, poppetjes en pietjes en de sint. Natuurlijk een zebra erbij (als je het boek gelezen hebt, weet je waarom). En dat was een succes! (Zie voor foto’s Facebook groep vrienden van kleuteruniversiteit). Het mooie was dat ze geboeid bleven spelen bij de tafel dankzij dit project! Want we deden iedere dag een activiteit hier uit. Heldere activiteiten, waarbij weinig voorbereiding van je werd gevraagd. Activiteit de boot naar Nederland brengen vonden ze helemaal geweldig! Ik vond het fijn, want nu had ik meer tijd om aan mijn hoeken te besteden. 🙂